Predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič in član Strokovnega sveta VZMD dr. Tadej Kotnik sta se danes dopoldne sestala s predstavniki Ministrstva za finance (MF) - generalno direktorico Direktorata za finančni sistem mag. Katjo Božič in strokovnimi sodelavci. Predstavila sta jim stališča VZMD do Predloga Zakona o spremembi Zakona o investicijskih družbah in družbah za upravljanje (ZISDU-1D), skladno s katerim bi se skrajnji rok za preoblikovanje investicijskih družb v vzajemne sklade podaljšal za tri leta.

Mag. Verbič je v uvodu izrazil nestrinjanje s pristopom MF pri pripravljanju Predloga, saj v razpravo niso bili vključeni relevantni predstavniki civilne družbe, niti VZMD, ki je z MF vzpostavil komunikacijo februarja 2006 in odtlej vselej podajal konstruktivne predloge na vse področne zakone). Tako je zainteresirana javnost za predlog izvedela šele iz neuradnih poročil v medijih in to v fazi, ko je bil že posredovan Vladi RS, da ga posreduje DZRS v sprejem po skrajšanem postopku. Kot problematično je izpostavil tudi pripravo predloga v izrecno počitniškem času in to po skrajšanem postopku, kar zbuja zaskrbljenost glede motivov. Poudaril je, da so mnogi delničarji in poznavalci področja investicijskih družb razočarani in izražajo trdno stališče, da je bilo na tem področju že preveč sprememb zakonodaje in da bi bila tudi ta, ki jo določa ZISDU-1D, popolnoma neupravičena. To stališče je dodatno obrazložil z dejstvi, da velika večina malih delničarjev investicijskih družb na preoblikovanje čaka že petnajst let, da so vsa določila glede uskladitve naložb znana že več kot pet let ter da jim je že pred štirimi leti pritrdilo tudi Ustavno sodišče RS. Izrazil je upanje, da bo MF po današnjem sestanku vzpostavilo konstruktivno komunikacijo in ustreznejši odnos do malih delničarjev.

Predstavniki MF so v kratkem predstavili svoje dosedanje poglede na ZISDU-1D, razloge za sprejetje in skrbi v primeru, da do tega sprejetja ne bi prišlo. V nadaljevanju sestanka je dr. Kotnik predstavil oceno razmer, ki jo je na podlagi več kvantitativnih analiz izdelal v sodelovanju z drugimi strokovnimi sodelavci VZMD in se bistveno razlikuje od zaključkov MF. Predstavil je več podatkov iz letnih poročil in delniških knjig, ki kažejo, da med štirimi investicijskimi družbami nekatere uspešno usklajujejo oziroma so že uskladile portfelje z določili ZISDU-1, druge pa v zadnjem letu in pol v veliki meri vzdržujejo nespremenjeno stanje poglavitnih naložb, ki bi jih morale za takšno uskladitev znižati. Poudaril je, da opisane pasivnosti ni moč pavšalno utemeljiti z nelikvidnostjo, saj je denimo delnica Krke, ki v portfeljih večine investicijskih družb najbolj presega omejitve, tudi daleč najbolj likvidna delnica na Ljubljanski borzi. Predstavil je primerjavo presežnih količin in tipičnih mesečnih prometov s posameznimi delnicami, iz katere jasno sledi, da postopna odprodaja presežnih količin ne more bistveno vplivati na tečaje na Ljubljanski borzi. Pri tem pa je poudaril, da predolgo nadaljevanje pasivnosti vseeno lahko privede do težav, zato je priporočljivo z odprodajo presežnih količin pričeti čim prej ter tako zanjo zagotoviti čim več časa. Predstavniki MF so izrazili pomisleke, da bo morda likvidnost v prihodnosti še nižja, mag. Verbič in dr. Kotnik pa sta še enkrat poudarila, da so presežki znatni le pri delnici Krke in jih opozorila na skupščinski sklep te družbe (ki mu je VZMD na skupščini sicer argumentirano nasprotoval), ki ji omogoča nakup do 3.542.612 lastnih delnic, kar je skoraj osemkrat več od presežne količine v portfeljih vseh investicijskih družb skupaj. Predlagala sta tudi, da investicijske družbe, ki po lastnih trditvah nikakor ne morejo odprodati nobene netržne naložbe, poskusijo s transparentnim pristopom - z objavo vabila za dajanje ponudb, z navedbo minimalnih (in realnih) cen, po katerih se obvežejo te delnice prodati, po izteku vabila pa stanje dokumentirajo z objavo vseh relevantnih podatkov o sprejetih in zavrnjenih ponudbah.
Sestanek se je zaključil z zavezo, da bo MF temeljito pretehtalo predstavljene argumente in predvidoma do septembra sprejelo stališče, ali je sprememba zakonodaje potrebna, o vseh bistvenih korakih na tej poti pa bo redno in pravočasno obveščalo tudi VZMD.