DELO 12.4.2019

Vodnik Kdaj bodo skupščine in kakšne dividende so ponujene

Ljubljana - Glavnina družb ljubljanske borze je že podala predlog delitve dobička. Izplačila bi lahko letos pritegnila vlagatelje, saj večina družb ponuja delitev dobička, ki obljublja več kot petodstotni dividendni donos.

Karel Lipnik Prvi bo dokončno odločitev na skupščini prihodnji teden sprejemal Petrol. Naftni trgovec delničarjem ponuja 18 evrov bruto dividende na delnico, kar pri trenutni ceni delnic prinaša petodstotni dividendni donos. Glede na predloge uprave lahko lovci na dividende največ pričakujejo od Cinkarne Celje, ki po zdajšnji ceni vlagateljem ponuja 13-odstotni dividendni donos. Ob upoštevanju odbitka dohodnine to pomeni desetodstotni neto donos delničarjem. A ob dividendi Cinkarne Celje je treba opozoriti, da se takšno izplačilo prihodnje leto verjetno ne bo ponovilo. Zaradi upada cen in povpraševanja po ključnem izdelku - pigmentu titanovega dioksida - družba letos načrtuje le tretjino lanskega dobička. Skupščina delničarjev Cinkarne Celje je predvidena v začetku junija.

Nezaupanje Telekomu

Okoli sedemodstotni donos ponujajo tudi delnice Zavarovalnice Triglav in Telekoma Slovenije. Nacionalni telekomunikacijski operater letos ponuja 4,50 evra dividende na delnico, kar je manj kot tretjino lanske. Visok dividendni donos je predvsem odraz nezaupanja delničarjev v delnice družbe, ki ima težave s poslovanjem, poleg tega se tudi otepa škandalov. Skupščina Telekoma naj bi bila sicer povsem na koncu sezone skupščin konec avgusta.

Triglav enako kot lani, Sava Re petino več

Popolnoma druga zgodba je Zavarovalnica Triglav, ki bo letos med delničarje razdelila vsaj 70 odstotkov lanskega dobička. Uprava predlaga izplačilo enake dividende kot lani, to je 2,50 evra bruto na delnico. Skupščina družbe je predvidena konec maja, teden dni po skupščini družbe tretje največje zavarovalnice v Sloveniji Save Re. Uprava te družbe delničarjem predlaga, da se za dividende razdeli dobra tretjina lanskega dobička skupine, kar pomeni 0,95 evra na delnico. Dividenda je petino višja kot lani in pri zdajšnji ceni delnic prinaša 5,6-odstotni dividendni donos.

Krka deli dobro polovico

Krka skupščino delničarjev tradicionalno izvede v začetku julija. Letos uprava delničarjem predlaga, da se za dividende nameni 58 odstotkov lanskega čistega dobička. To pomeni 3,20 evra dividende na delnico, kar pri zdajšnji ceni prinaša 5,5-odstotni dividendni donos. Podoben donos prinašajo tudi delnice Salusa, kjer pa morajo biti vlagatelji pozorni, saj je družba letos del dividende že razdelila. Končne dividende Salus še ni razkril, tudi skupščina pa bo letos predvidoma v začetku junija. Vlagatelji nestrpno čakajo še na prvi predlog NLB, odkar so delnice uvrščene na borzo. Poleg tega bo konec meseca predlog dividende ob objavi letnega poročila podala še Luka Koper. Luka Koper je lani izplačala 1,23 evra dividende, kar pri zdajšnji ceni obljublja 4,3-odstotni dividendni donos. Toda lanski dobiček upravljavca koprskega pristanišča je zrasel za 70 odstotkov. Če se bo Luka Koper držala dividendne politike, bo letošnja dividenda znašala okoli 1,40 evra na delnico, kar pri zdajšnji ceni delnic prinaša petodstotni dividendni donos. Luka Koper običajno predlog dividende razkrije v letnem poročilu, ki bo letos objavljeno konec aprila.

Vroča dividenda NLB? 

Po lanski javni prodaji in uvrstitvi delnic NLB na borzo delničarji zdaj čakajo, ali se bo največja slovenska banka držala začrtane dividendne politike, ki obljublja delitev 70 odstotkov dobička preteklega leta. To bi pomenilo okoli 7,10 evra bruto dividende na delnico, kar pri zdajšnji ceni delnic prinaša 11,5-odstotni dividendni donos. Ni sicer nujno, da se bo to letos tudi zgodilo. NLB mora namreč pred tem utrditi še kapitalsko ustreznost. Neznanka je tudi datum skupščine, a kaj več bo verjetno znanega že danes, ko ima NLB predvideno objavo letnega poročila. Skupščina Petrola prihodnji teden začenja sezono rednih letnih skupščin. Najvišji dividendni donos ponuja Cinkarna Celje. Krka bo razdelila 58 odstotkov lanskega dobička. 

ZAKON O IZBRISIH V BANKAH 

Na sprejetje vladnega predloga zakona o izbrisih v bankah sta se odzvali stanovski združenji malih delničarjev. VZMD podpira predlog, ki gaje le dan za vlado potrdil državni svet, MDS pa odločevalce poziva, naj združijo najboljše možne rešitve iz obeh. STA 

Medij: Delo

Avtor: Karel Lipnik, (STA)

Stran: 10