• Medij: MOREL tiskovna agencija
  • Datum objave: petek, 30.09.2016

Ljubljana, 30. september 2016 (MOREL()- Civilna iniciativa 'Mali, izbrisani delničarji NKBM', s katero vse od izbrisa oz. razlastitev uspešno sodeluje tudi VZMD, je danes zjutraj na RTV Slovenija naslovila protestno pismo zaradi enostranskega prikazovanja problematike 'sanacije' slovenskih bank. V Odmevih RTV Slovenije so tako 28. 9. 2016, gostili le Guvernerja Banke Slovenije, dr. Boštjana Jazbeca, ne da bi imel ob sebi predstavnika prizadetih oz. nasprotne strani (lastnikov izbrisanih delnic in podrejenih obveznic). Kot je v pismu zapisal dr. Peter Glavič, sicer tudi predstavnik Sekcije NKBM pri VZMD, je Guverner Jazbec »zato lahko neovirano sadil rožice in govoril o revizorjih, ki so bili v resnici le svetovalci, in zamolčal dodatne pol milijarde neupravičenih oslabitev zavarovanih kreditov - zavarovanja je slaba banka naslednje leto prodajala po šestkratni ceni.«

Pismo Odmevi RTV2016 Page 1Civilna iniciativa opozarja tudi na četrtkovo objavo izjave nekdanje Predsednice Vlade, mag. Alenke Bratušek, da je morebitne presežke vplačanega državnega kapitala v bankah možno prenesti v proračun. Nekdanja Predsednica Vlade - kot običajno - očitno ne ve, da je Nova KBM že prodana in presežni kapital (uradno 623 milijonov evrov celotnega kapitala in 28,1 % kapitalska ustreznost koncem leta 2015, največja v bankah EU) v rokah ameriškega sklada Apollo in EBRD, ki si je letos že dal izplačati 17 milijonov evrov, banka pa je pred poplačilom ustvarila še dobrih 36 milijonov evrov dobička. Novi lastnik plačuje davek na dobiček v Luksemburgu, ne v Sloveniji. Ob tem opozarjajo, da je voditelj četrtkovih Odmevov, Igor E. Bergant, pogovor z  Aljošo Tomažem, ki je sledil izjavi mag. Bratuškove, zapeljal v opravičevanje nje in Guvernerja Jazbeca.

Tudi v VZMD opažajo primere enostranskega poročanja, zato se protestnemu pismu pridružujejo, pri čemer med drugim opozarjajo na Odmeve, z dne 19. julija 2016, kjer je gostoval Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je v studio prišel neposredno iz Luksemburga, kjer se je udeležil razglasitve pomembne Sodbe Sodišča Evropske unije. Poleg njega sta bila gosta v studiu tudi mag. Alenka Bratušek in odvetnik Roland Grilc iz Odvetniške družbe Grilc, Vouk, Škof, za katerega ni bilo navedeno, da je pred sodiščem zastopal Banko Slovenije, česar očitno ni vedel niti voditelj oddaje Slavko Bobovnik, ki je mag. Verbiča večkrat prekinil, medtem ko sta imela gospod Grilc in mag. Bratušek v oddaji na razpolago kar 80 % vsega časa, predvsem za ponavljanje neštetokrat slišanih zavajanj in neresnic. Hkrati iz VZMD in Civilne iniciative ponovno opozarjajo tudi na konstruktiven predlog Zakona o ureditvi položaja razlaščenih vlagateljev v slovenske banke, ki so ga predstavili neposredno po odločitvi Evropskega sodišča.

Sicer v Civilni iniciativi dodajajo, da povezav med protagonisti afere v EU z ameriško banko Goldman Sachs tudi RTV Slovenija ne bi smela zamolčevati, saj so bile razkrite in objavljene. Tako je na primer časnik Delo že 6. aprila 2013 pisal, da naj bi bila Slovenija »zdaj tarča klasičnega špekulantskega dirigiranega napada na državo«. Mediji in strokovnjaki so veliko pisali o 'finančnih morskih psih', ki so se lotili tudi Slovenije. Med njimi je tudi ameriška banka Goldman Sachs, »banka, ki vodi svet«, ki je Sloveniji posojala v času krize po visokih obrestnih merah (5,85 % v dolarjih), z deviznim tveganjem in brez možnosti predčasnega poplačila. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki se trudi preprečiti preiskave kriminalistov v Banki Slovenije, je nekdanji uslužbenec Goldman Sachsa. Predsednik Evropske komisije v času sanacije bank, Jose Manuel Barroso je sedaj svetovalec te banke in neizvršni direktor njene mednarodne podružnice. Goldman Sachs je tudi deveti največji lastnik sklada Apollo Global Management, ki je dobil v dar NKBM (20 % lastnik Apolla pa je pokojninski sklad javnih uslužbencev Kalifornije, ki bodo tako imeli višje pokojnine na račun slovenskih obubožanih upokojencev). Nobena druga država EU ni tako radikalno in popolnoma razlastila lastnih državljanov, ki svoje prihranke vlagajo v podjetja in banke (kapitalski trg), da bi le-ta lahko stabilno poslovala in se razvijala.



Brez domačih kolaborantov seveda ni šlo, ponovno izpostavlja dr. Glavič. Državni sekretar Dejan Krušec je februarja 2012 prišel na Ministrstvo za finance iz ECB in se leta 2013 vrnil v ECB. Naslednji Državni sekretar na Ministrstvu za financeMitja Mavko je poskrbel za razlastitev imetnikov delnic in podrejenih obveznic ter je po nareku Evropske komisije in z Banke Slovenije pripravil novelo zakona, ki je omogočila izbris oz. popolno razlastitev. Za nagrado je postal svetovalec Direktorja EBRD v Londonu (EBRD je skupaj z Apollom lastnica NKBM). Njegova sodelavka Katja Špur je svetovalka Direktorja v Medameriški razvojni banki v Washingtonu. Predsednica vlade Alenka Bratušek naj bi postala Podpredsednica Evropske komisije, vendar ni uspela. Nedavna ne-vsebinska odločitev Vrhovnega sodišča glede Bratuškove in njene kandidature za Podpredsednico Evropske komisije je zelena luč za nadaljnjo kolaboracijo naših voditeljev pri uničevanju slovenskih bank in podjetij ter premoženja državljanov. Tudi Guverner je bil pred nastopom funkcije v BS svetovalec Svetovne banke, EBRD in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), v katerem naj bi po izteku mandata ponovno delal. Na mesto glavnega ekonomista Banke Slovenije je postavil dr. Biswajita Banerjea, nekdanjega dolgoletnega vodjo misije IMF v Sloveniji. Guverner Jazbec naj bi že imel ponudbo IMF za zaposlitev, nekateri govorijo, da je tudi podpisana in jo je Guverner odložil, ker mu sedanji položaj zagotavlja imuniteto pred sodiščem...

To so sporočili iz VZMD