VZMD NLB Questions160720241

Dan po objavi Izboljšanja prevzemne ponudbe in prospekta za odkup delnic družbe ADDIKO BANK, ki jo je NLB, d.d., objavila v ponedeljek zvečer, je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, na Predsednika uprave NLB, Blaža Brodnjaka, naslovil prošnjo za posredovanje celovitih pojasnil in odgovorov na vprašanja iz dopisa »ADDITIONAL QUESTIONS: NLB / Addiko Bank AG takeover bid«, ki ga je prejel od Predsednika Avstrijskega združenja delničarjev (IVA), Floriana Beckermanna.

Predsednik IVA, Florian Beckermann, se namreč v svojem dopisu obrača na slovenskega kolega mag. Verbiča s prošnjo, naj VZMD pomaga pri pridobivanju karseda hitrih in predvsem adekvatnih odgovorov, saj je po oceni IVA trenutna situacija glede potencialnega prevzema dokaj kompleksna in ne dovolj transparentna, zato je - ob odsotnosti nekaterih bistvenih informacij - pri delničarjih ciljne družbe zaznati precejšnjo negotovost.

Tako g. Beckermann vprašanja individualnih vlagateljev oz. malih delničarjev avstrijske ADDIKO BANK strne v 3 sklope:

1. Ponudba NLB je omejena na vsaj 75 % sprejem s strani delničarjev. Tudi če mali delničarji (oz. individualni vlagatelji) sprejmejo ponudbo, ni mogoče predvideti, ali bi dosegli to mejo. Zakaj NLB ne umakne oz. spremeni tega pogoja?

2. Addiko Bank je zgodba o uspehu - povečevanje dividend, tržna rast, visoka stopnja digitalizacije in knjigovodska vrednost približno 42 EUR na delnico so argumenti, da delničarji ohranijo svoje delnice in se zavzemajo za neodvisnost banke. Kakšni so načrti NLB glede malih delničarjev (oz. individualnih vlagateljev) ter kotacije na Dunajski borzi?

3. NLB z morebitnim prevzemom Addiko Bank cilja na hrvaški bančni trg. Zgodovina slovensko-hrvaške bančne industrije ni brez sporov, ki so se pretežno zvedli na hrvaške varčevalce. Kako bo NLB obravnavala to zapuščino?

 

Predsednik VZMD v svojem dopisu Predsedniku uprave NLB uvodoma pozdravi smelost, vizijo in aktualna prizadevanja, usmerjena v prevzem ADDIKO BANK, ter potencialno strateško širitev in sinergije, ki bi bile v interesu družbe in njenih delničarjev, in hkrati izraža prepričanje, da »je prav ustrezno in objektivno informiranje - toliko bolj glede na počitniški in sorazmerno kratek čas do izteka prevzemne oz. prevzemnih ponudb - lahko ključnega pomena ter v izrecnem interesu obeh družb oz. njunih delničarjev,« zato pričakuje, da bodo celovite odgovore in pojasnila prejeli v najkrajšem času. Ob tem še izpostavi, da »z avstrijskimi kolegi iz sestrskega združenja IVA že vrsto let odlično sodelujemo, z njihovim Predsednikom pa sva redno v stikih - tudi kot člana Izvršnega odbora Evropske federacije investitorjev (BETTER FINANCE) - zato niti najmanj ne dvomim o njihovi dobronamernosti ter izključni želji po korektnem informiranju delničarjev in javnosti.«  

VIDEO lanske investitorske konference IVA na Dunaju: https://youtu.be/RyyZho0QVlM

 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si