• Medij: Večer
  • Datum objave: sobota, 01.10.2016

http://www.vecer.com/protestiramo-6261125

Protestiramo proti enostranskemu prikazovanju problemov v zvezi s "sanacijo" slovenskih bank, ki so bile podržavljene decembra 2013, Celjska banka pa decembra 2014. V sredo, 28. septembra, so v Odmevih RTV Slovenije dali besedo guvernerju Banke Slovenije, ne da bi imel ob sebi koga, ki Banko Slovenije obtožuje razprodaje slovenskega zasebnega premoženja (lastnikov izbrisanih delnic in podrejenih obveznic) z razvrednotenjem premoženja banke in njenih lastnikov s sporno "domnevno likvidacijo". Zato je lahko neovirano sadil rožice in govoril o revizorjih, ki so bili v resnici le svetovalci, in zamolčal dodatne pol milijarde neupravičenih oslabitev zavarovanih kreditov - zavarovanja je slaba banka naslednje leto prodajala po šestkratni ceni. V četrtek so predvajali izjavo Bratuškove, da je morebitne presežke vplačanega državnega kapitala v bankah možno prenesti v proračun; nekdanja predsednica kot običajno očitno ne ve, da je Nova KBM že prodana in presežni kapital (uradno 623 milijonov evrov celotnega kapitala in 28,1-odstotna kapitalska ustreznost koncem leta 2015, največja v bankah EU) v rokah ameriškega sklada Apollo in EBRD, ki si je letos že dal izplačati 17 milijonov evrov, banka pa je pred poplačilom ustvarila še dobrih 36 milijonov evrov dobička. Novi lastnik plačuje davek na dobiček v Luksemburgu, ne v Sloveniji. Vlada Bratuškove je v NKBM vložila 870 milijonov evrov, Cerarjeva vlada jo je prodala za 250 milijonov evrov. Prodaja banke, preden je o sporni razlastitvi odločilo ustavno sodišče, je v posmeh Cerarjevi "pravni državi". Ljubljančanom v vladi in na RTV je pač lahko prodati koprsko ali mariborsko banko, malo težje bo očitno s prodajo Ljubljanske banke.


Četrtkov razgovor z Aljošo Tomažem je voditelj tudi zapeljal v opravičevanje Batuškove in guvernerja Jazbeca. Povezave med protagonisti afere v EU in njihova povezava z ameriško banko Goldman Sachs so bile razkrite in objavljene ter jih tudi RTV Slovenije ne more zamolčati. Delo je že 6. aprila 2013 pisalo, da naj bi Slovenija bila "zdaj tarča klasičnega špekulantskega dirigiranega napada na državo". Mediji in strokovnjaki so veliko pisali o "finančnih morskih psih", ki so se lotili tudi Slovenije. Med njimi je tudi ameriška banka Goldman Sachs, "banka, ki vodi svet". Sloveniji je posojala v času krize po visokih obrestnih merah (5,85-odstotni v dolarjih), z deviznim tveganjem in brez možnosti predčasnega poplačila. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki se trudi preprečiti preiskave kriminalistov v Banki Slovenije, je nekdanji uslužbenec Goldman Sachsa. Predsednik Evropske komisije v času sanacije bank, Jose Manuel Barroso, je sedaj svetovalec te banke in neizvršni direktor njene mednarodne podružnice. Goldman Sachs je deveti največji lastnik sklada Apollo Global Management, ki je dobil v dar našo NKBM (20-odstotni lastnik Apolla je pokojninski sklad javnih uslužbencev Kalifornije, ki bodo tako imeli višje pokojnine na račun naših obubožanih upokojencev). Nobena druga država EU ni razlastila lastnih državljanov, ki svoje prihranke vlagajo v podjetja in banke (kapitalski trg), da bi ta lahko stabilno poslovala in se razvijala.
Brez domačih kolaborantov seveda ni šlo. Državni sekretar Dejan Krušec je februarja 2012 prišel na ministrstvo za finance iz ECB in se leta 2013 vrnil v ECB. Naslednji državni sekretar na ministrstvu za finance Mitja Mavko je poskrbel za razlastitev imetnikov delnic in podrejenih obveznic ter je po nareku Evropske komisije in z BS pripravil novelo zakona, ki je omogočila izbris. Za nagrado je postal svetovalec direktorja EBRD v Londonu (EBRD je skupaj z Apollom lastnica NKBM). Njegova sodelavka Katja Špur je svetovalka direktorja v Medameriški razvojni banki v Washingtonu. Predsednica vlade Alenka Bratušek naj bi postala podpredsednica Evropske komisije, vendar ni uspela. Nedavna nevsebinska odločitev vrhovnega sodišča glede Bratuškove in njene kandidature za podpredsednico Evropske komisije je zelena luč za nadaljnjo kolaboracijo naših voditeljev pri uničevanju slovenskih bank in podjetij ter premoženja državljanov. Tudi guverner je bil pred nastopom funkcije v BS svetovalec Svetovne banke, EBRD in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), v katerem naj bi po izteku mandata ponovno delal. Na mesto glavnega ekonomista Banke Slovenije je postavil dr. Biswajita Banerjea, nekdanjega dolgoletnega vodjo misije IMF v Sloveniji. Guverner naj bi že imel ponudbo IMF za zaposlitev, nekateri govorijo, da je tudi podpisana in jo je guverner odložil, ker mu sedanji položaj zagotavlja imuniteto pred sodiščem.
Peter Glavič
Civilna iniciativa Mali, izbrisani delničarji NKBM