POP TV, 19.02.2008, PREVERJENO, 20.00

ALENKA ARKO: Pred tednom dni je policija z dokaj spektakularno akcijo priprla več ljudi, med njimi direktorje treh najmočnejših gradbenih podjetij pri nas, zelo kmalu pa so na prizorišče stopili tudi odvetniki, med njimi najbolj znana imena, pisarne Čeferin, Senica, Zdolšek. Premožni člani elite, vse bolj vplivni tudi v gospodarstvu, politiki, so si svoj skoraj zvezdniški status ustvarili z odmevnimi primeri. Spomnimo se na primer presenetljive oprostitve Milice Makoter,

pa primera družine Strojan. Kako jim je uspelo, je vsaj približno znano, koliko za svoje storitve računajo?
EVA KOBE: Tole so podobe, s katerimi se je začela nova afera, ki bo naslednje mesece polnila medijski prostor. 70-letni Ivan Zidar, prvi mož najmočnejšega gradbenega podjetja pri nas, konča v marici. Enaka usoda doleti prvo damo Vegrada Hildo Tovšak in direktorja Primorja Dušana Črnigoja. A ob bok njihove očitne stiske se kmalu postavi odvetniška elita. Stojan Zdolšek in Aleksander Čeferin ob Zidarju, Peter Fašun iz odvetniške pisarne Senica ob Tovšakovi in Gorazd Fišer ob Črnigoju. Dogodki, ki so se nekaj dni vrteli pred očmi javnosti, so se z njimi najverjetneje preselili v zatišje odvetniških pisarn.
STOJAN ZDOLŠEK (odvetnik): Danes se mi ne pogovarja.
KOBE: Pomembni, vplivni, slavni, bogati, samozavestni, v spremstvu lepih žensk, v luksuznih pisarnah, še lepših domovanjih, z življenjem v slogu družbene smetane. Že nekaj desetletij jih gledamo v središču najbolj razvpitih sodnih procesov. Uglajeni in brezkompromisni Peter Čeferin, ki bo poleti dopolnil 70 let. Takole je zagovarjal Ivana Periča, obsojenega na 30 let zapora za trojni umor v Rovinju.
PETER ČEFERIN (odvetnik). Govoriti o štrlečih ušesih, češ da naj bi bil to eden znakov, da je Perič na posnetku, je milo rečeno neresno.
MIRO SENICA (odvetnik): Dober dan.
KOBE: Najbolj udaren gospodarski odvetnik Miro Senica je trdno prepričan v prav svoje stranke. Takole je sicer s končnim porazom branil ameriško podjetje mobilne telefonije Western Wireless International oziroma Vego v tožbi države in Mobitela.
SENIC: Ta Mobitel je tako se razlezel, da kjer se odpre kaka luknja, on se ko Barbapapa noter usede in že spet je tam Mobitel, ne.
KOBE: Tretje veliko ime je Stojan Zdolšek, ki se najbolj izpostavlja in se večinoma ukvarja z gospodarskimi primeri.
STOJAN ZDOLŠEK (odvetnik): V sodnem postopku je bilo ugotovljeno, da so vse te obtožbe neresnične, lažne.
KOBE: A med 1.200 odvetniki v Sloveniji mnogi uspešno rešujejo svoje primere. Kaj je torej tisto, zaradi česar večino velikih primerov poberejo družbe Čeferin, Senica in Zdolšek? Zakaj je razvpita prekmurska podjetnica Milica Makoter obtožena umora moža izbrala Čeferinove?
MILICA MAKOTER (nekdanja obtoženka): Ko se enkrat znajdeš v sodnih mlinih, potem pač rabiš najboljšo strokovno pomoč.
KOBE: Čeferinovi nastopi so običajno kratki in jedrnati.
PETER ČEFERIN: To je zaradi napačne ugotovitve dejanskega stanja kršitve materialnega prava in bistvene kršitve postopka. Pričakujemo in zahtevamo, da bo sodba razveljavljena.
KOBE: In je največkrat tudi bila; pri Josipu Lončariču, v očeh javnosti velikem tihotapcu belega blaga, pa pri Matjažu Roglju, zaigranemu računalniškemu veleprvaku, ki se je kasneje celo zaposlil v pisarni Mira Senice, pa pri nekdanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju, ki naj bi oškodoval občinski proračun, in v primeru Ribičič. Vedno pa za Čeferina velja načelo neodvisnosti.
PETER ČEFERIN: Nismo bili nikoli na odvisni od določene politične opcije, da smo zastopali leve in desne, rdeče in črne, da smo zastopali praktično vse od kurjih tatov do kronanih glav.
KOBE: Z odmevnimi kazenskimi primeri po njegovih stopinjah hitro stopa njegov sin Aleksander, ki zdaj zastopa Iztoka Podbregarja v prisluškovalni aferi SOVA, Marjana Šetinca, ki so mu v aferi zunanjega ministrstva pred nedavnim zaplenili telefon in računalnik, ter Ivana Zidarja iz SCT-ja. Miro Senica, ki je kariero pred 20. leti začel sam v 20 m2 veliki pisarni, danes pa ima razkošno podjetje z 12 odvetniki, poudarja, da ugled prinese delo.
SENICA: Vsaka pisarna živi od mnogih majhnih, velikih, srednjih primerov in te primeri so tudi referenčni. Če so te primeri kvalitetno pripeljani, da je delo kvalitetno opravljeno in pripeljani potem do konca, je to tista referenca, ki potem tudi dviga ugled neki pisarni.
KOBE: Odkar pa je Seničeva dolgoletna partnerka Katarina Kresal postala predsednica LDS, se ga povezuje z levo politično opcijo.
SENICA: Vsakogar lahko povežejo z vsakomur, samo potrebno je ločiti zasebno od službenega.
KOBE: Dobil je bitko podjetja Krke v vojni z ameriško farmacevtsko družbo Merck, zaradi njene zlorabe Krkinega patenta pri proizvodnji zdravila za visok krvni pritisk. Bil je prvi odvetnik Borisa Šuštarja, zagovarjal je pretepenega novinarja Mira Petka, v aferi podjetja Orion je zagovarjal oškodovance. V času odmevne pivovarske vojne je zastopal Pivovarno Laško. Zdaj njegova pisarna zastopa Vegradovo Hildo Tovšak, vpleteno v zadnjo afero čista lopata.
SENICA: Še zmeraj najbolj uživam v dobri, veliki gospodarski zadevi.
KOBE: Blizu gospodarstvu in kapitalu pa je Stojan Zdolšek, ki v naši oddaji ni hotel sodelovati. Je podpredsednik nadzornega sveta Dela, katerega večinski lastnik je Pivovarna Laško in dolgoletni odvetnik Pivovarne Laško ter njegovega šefa Boška Šrota. To pa ga v sporu med premierom Janšo in vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki uvršča na breg nasproti vladi. Za direktorja Ninamedie, ki toži Janeza Janšo, je Zdolšek idealen. A ste mogoče gospoda Zdolška zbrali tudi zato, ker sta mogoče ideološko na skupnem polu in oba nekam nasproti Janezu Janši?
NIKOLA DAMJANIČ (direktor Ninamedie): No zdaj je očitno tako naneslo, da, da sva, mislim, ampak to je bolj zasluga gospoda Janeza Janše kot moja ali gospoda Zdolška.
KOBE: In res je težko reči, da je Zdolšek na strani ene same politične opcije.
ZDOLŠEK: Zdaj nastopam kot mali delničar, kot mali delničar Mercatorja, kot odvetnik Mercatorja, kot odvetnik Pivovarne Laško, kot odvetnik Istrabenza, kot odvetnik gospe Starine Kosem, kogar čte.
MATEJ LAHOVNIK: Skratka z vsemi ste.
ZDOLŠEK: Z vsemi sem povezan in vsemi delujem usklajeno.
KOBE: A le nekaj mesecev zatem se je ta skladnost razbila. Zdolšek si je sicer svoj ugled pridobil s primeri Zbiljski gaj in Orion, kjer je uspešno ubranil notarja Borisa Lepšo, v aferi SIB je kazni rešil prokurista Energetike Igorja Pogačarja, ki je vodil nakup delnic Banke SIB, zastopal je direktorja BTC-ja Jožeta Mermala v kazenskem postopku zaradi domnevne zlorabe položaja pri lastninjenju podjetja in uspel ustaviti preiskavo. A resna preizkušnja njegove verodostojnosti je bilo za nekatere njegovo ravnanje, ko je tik pred županskimi volitvami javno komentiral revizijsko poročilo o delu Mercatorja in njegovih poslih s podjetjem Elekta, ki ga je poznal kot Jankovičev dolgoletni odvetnik.
ZDOLŠEK: In obstaja sum, da smo imeli recimo opravka z družinskim despotizmom najbolj vulgarnega balkanskega tipa.
KOBE: Jankovič je Zdolška prijavil disciplinski komisiji Odvetniške zbornice, saj je menil, da je kršil načelo molčečnosti.
ZORAN JANKOVIČ (nekdanji predsednik uprave Mercatorja): Prvič, da je to bil moj osebni odvetnik, drugič, da je deloval za Mercator 8 let ves čas mojega mandata in tretjič, da je bil 12 let odvetnik Elekte. Čudno se mi zdi, da v vsem tem času ni ugotovil, da je kaj spornega ali pa, da kaj moralno etičnega napačnega.
KOBE: Nazadnje smo ga videli, ko je na prvi dan preiskav v gradbeniških podjetjih kot prvi odvetnik prikorakal pred kamere in v pisarno Ivana Zidarja, ki ga zdaj zastopa družba Čeferin. Pa je pojavljanje v medijih pravzaprav nujno?
SENICA: Je treba povedati, da mora odvetnik braniti interes svoje stranke tudi tako, kadar je to potrebno, da stopi pred medije in pove tisto, kar je pomembno za obrambo stranke.
KOBE: Ime Daniel Planinšec ni tako razvpito, čeprav tega mariborskega odvetnika nekateri primerjajo s slavnim ameriškim advokatom Johnnyem Cochronom, ki je znan po tem, da je nekdanjega nogometaša O.J. Simpsona uspel rešiti vseh obtožb umora žene, ko mu je dal pomeriti rokavice, umazane s krvjo žrtve, pa se mu niso prilegale. Podobno je bilo, ko je Planinšec pri Kristjanu Kameniku, obtoženemu štirikratnega umora v Tekačevem, dokazoval, da športni copati, ki so na kraju umora pustili odtis, ne pripadajo Kameniku. Tudi v drugih primerih je branil judi, ki jih je javnost že obsodila, nato pa je dokazal njihovo nedolžnost, pri Andreju Štrucu, enemu od domnevnih napadalcev na nekdanjega novinarja Mira Petka, pa v primeru upravnice hotela Črni les, ki naj bi malomarno ravnala s starostniki in pri Stojanu Auerju, ki naj bi utajil davke.
DANIEL PLANINŠEC: Glejte, v odvetništvu, če rečemo takole, štejejo zmage.
KOBE: Prepoznavnega pa odvetnika naredijo tudi klienti, kar se je izkazalo pri mladi, javnosti še do nedavnega popolnoma neznani odvetnici Nini Zidar Klemenčič, ko jo je najel Janez Janša za tožbo proti Antonu Ropu.
NINA ZIDAR KLEMENČIČ (odvetnica): Jaz ocenjujem, da je pač vsaka stranka, ki pride k meni, prepozna to kvaliteto, prepozna moje znanje in prepozna to, da se bom pač potrudila za stranko po mojih najboljših močeh, ne, in enako naredim za premiera, kot za katerokoli drugo stranko, ne.
KOBE: Meni, da najboljše odvetniške pisarne zagotovo niso le tri, ampak jih je več, le ljudje jih ne poznajo, ker mediji pač ne poročajo o njihovih primerih. Koprski odvetnik, ki je med drugim zagovarjal borca za južno mejo Joška Jorasa meni, da ne.
DANIJEL STARMAN (odvetnik): Jaz se namreč bojim, ko bo Evropska unija prerasla v smer popolne liberalizacije odvetniških storitev, da bodo slovenski odvetniki, zlasti tisti, ki smo na podeželju, jedli bolj črni kruh.
KOBE: Kakšni so dejanski zaslužki slavnih odvetnikov, je skrivnost, čeprav sami pravijo, da so, tako kot vsi, vezani na tarifo Odvetniške zbornice, a po pravilih se lahko odvetnik s stranko dogovori tudi za dodatno plačilo, neke vrste nagrado, včasih pa kaj naredijo tudi brezplačno. Čeferinovi so to napravili denimo pri Strojanovih.
ALEKSANDER ČEFERIN (odvetnik): Je pa seveda dejstvo, da je bilo v tej zadevi veliko medijskega pojavljanja in mogoče je na ta račun tudi prišla kakšna stranka.
KOBE: Za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zagotovo ne bodo delali brezplačno in bodo, sploh, če bodo sledili dolgotrajni sodni procesi, tudi veliko zaslužili, a prej se bodo morali še kako izkazati in pokazati, da so še vedno na vrhu.
ARKO: Ali bo vrhunskim odvetnikom uspelo izvleči osumljene v sedanj gradbeni aferi, je pač stvar tudi dobro zbranih dokazov in pripravljenega tožilstva, vsekakor pa mora veljati, da je vsakdo nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde, zato so izjave najvišjih političnih odločevalcev pri nas, ki zadevo komentirajo, kot da je že odločena na sodišču, osumljeni, pa tudi krivi, popolnoma nesprejemljivo.



Medij: POP TV
Avtorji: Kobe Eva
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Preverjeno
Datum: 19. 02. 2008
Termin: 20:00
Trajanje:12