Dnevnik0510201502

TV SLOVENIJA 1, 05.10.2015, DNEVNIK, 19.07

IVO KORES: Z današnjo pripojitvijo Banke Celje Abanki je nastala druga največja banka pri nas. Nova banka bo imela približno 10 odstotni tržni delež, eden od razlogov za združitev je bil tudi znižanje stroškov, zato odpuščanja in zapiranja nekaterih poslovalnic najbrž ne bo šlo. Poroča Marko Štor. 
MARKO ŠTOR: Združitev obeh bank je v prvi vrsti posledica iskanja pozitivnih učinkov pri ekonomiji obsega, zato je za pričakovati, da se bo nekaj poslovalnic zaprlo, hkrati pa verjetno ne bo šlo brez odpuščanj. Govori se o številki tristo. 
JOŽE LENIČ (predsednik uprave Abanke): Bo do določenih racionalizacij moralo priti, vendar seveda to želimo narediti v neki dinamiki časa in pa predvsem tisto, kar bo poslovno smiselno in pa učinkovito. 
ŠTOR: So se pa danes oglasili tudi mali delničarji, ki menijo, da je pripojitev nezakonita, saj sodišče še ni obravnavalo njihove pritožbe glede razlastitve imenikov podrejenih obveznic, ob kateri je država postala 100odstotni lastnik obeh bank. 
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): To je vendar nemogoče, kajti sam sklep o zmanjšanju večanju kapitala Banke Celje, ob tem, ko so bili razlaščeni imetniki delnic in obveznic v Banki Celje še ni pravnomočen. 
ŠTOR: Razlastitev lastnikov obveznic se je zgodila z lansko dokapitalizacijo obeh bank. Abanke v višini slabih 600 milijonov evrov, Banke Celje pa v višini 190 milijonov evrov. Ob tem smo evropski komisiji obljubili, da bomo banki prodali do leta 2019. 
IGOR ERKER (finančni analitik, Numerica Partnes): je pa v redu, da se je ta združitev zgodila sedaj, tako da ima uprava Nove združene banke zdaj kar nekaj let priložnosti, da napravi dobro dobičkonosno banko, in potem pride pravi denar v davčno blagajno. 
ŠTOR: Uprava zagotavlja, da za komitente večjih sprememb na začetku ne bo, kljub temu, da se bo združena banka imenovala Abanka, pa bodo na celjskem ohranili prepoznavno blagovno znamko Banke Celje. 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174363565

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Štor Marko
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 05. 10. 2015 
Termin: 19:07
Trajanje: