RA SLOVENIJA 1, 05.10.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15.33, prispevek od 3:50 minute dalje

Dogodki-in-odmevi2015610

Na mednarodni razpis za člana, oziroma več članov nove uprave Slovenskega državnega holdinga se je prijavilo 46 kandidatov, tako iz Slovenije kot iz tujine, so sporočili iz SDH-ja. Nominacijska komisija nadzornega sveta je po pregledu prijav naredila prvi izbor kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje. V nadaljevanju bo nadzornemu svetu pri izboru najboljših kandidatov pomagala tudi izbrana kadrovska agencija. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Izbor člana, oziroma članov uprave SDH-ja je ena najpoomembnejših nalog nadzornega sveta holdinga, opozarja generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović. V primeru SDH-ja, ki ima samo enega delničarja, to je Republiko Slovenijo, pa je zelo pomembno, da nadzorni svet to nalogo opravi neodvisno od mnenja vlade, ki izvršuje naloge in pristojnosti skupščine. Morebitno kadrovanje po političnih kvotah je nedopustno. 
IRENA PRIJOVIĆ: Tukaj je pomembno, da ta postopek izpeljejo tako kot sami verjamejo, da je strokovno dobro in da ne nasedajo nekim populističnim zgodbam ali pa tudi vplivom s strani politike ali kakšnih drugih lobijev. 
ROGELJ: Ob tem Prijovićeva opozarja na diskretnost postopkov, kar pomeni, da naj imena prijavljenih kandidatov ne pridejo v javnost in priporoča naj nadzorni svet uskladi pogodbo z izbranimi kandidati še pred njihovim imenovanjem. Do zdaj z delom SDH-ja nezadovoljni mali delničarji pa v vrhu holdinga pričakujejo kandidate z izkušnjami, ki bodo z državnim premoženjem upravljali odgovorno, pravi Kristijan Verbič iz Vseslovenskega združenja. 
KRISTIJAN VERBIČ: Pričakujemo postopke, ki bodo v kolikor so prodaje državnih deležev res nujno potrebne, tam kjer se bodo odvijale prinesle tako maksimizacijo cene kakor tudi ustrezne učinke za gospodarstvo in za družbe same, torej tudi z vidika njihovih delavcev, gospodarskih učinkov in podobnega. 
ROGELJ: Mali delničarji še vedno obžalujejo, da je SDH po njihovem pod ceno prodal Novo kreditno banko Maribor, ter da sta bila prodana tudi Helios in Aerodrom Ljubljana. Holding naj bi novo vodstvo dobil do konca leta. 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174363521

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 05. 10. 2015 
Termin: 15:33
Trajanje: