Dnevnik0510201501

TV SLOVENIJA 1, 05.10.2015, DNEVNIK, 19.05

IVO KORES: Za sanacijo slovenskih bank smo konec leta 2013 namenili kar 5 milijard evrov, a dvomi o uspešno izpeljani sanaciji in upravičenosti tako visokega stroška, ostajajo. Poleg davkoplačevalcev so morali za sanacijo prispevati tudi lastniki delnic in obveznic, ti so zdaj dobili delni odgovor Evropskega sodišča na svojo pritožbo. Na dokončno sodbo pa bodo morali počakati do pomladi. Florjan Zupan. 
FLORJAN ZUPAN: Z izbrisom podrejenih obveznic petih bank, konec leta 2013 je svoje prihranke izgubilo približno 1600 vlagateljev od tega 1300 državljanov ter 300 podjetij, izbrisanih je bilo skupaj za 600 milijonov evrov obveznic in 100 tisoč delničarjev. Več slovenskih oškodovancev pa tudi Republika Italija, državni svet in varuh človekovih pravic se je lani za mnenje obrnilo na ustavno sodišče, to pa je pred dokončno odločitvijo zaprosilo za mnenje še sodišče za človekove pravice v Luksemburgu. Takratna predsednica vlade Alenka Bratušek se je pri sanaciji bank vseskozi sklicevala na navodila iz Bruslja. 
ALENKA BRATUŠEK: In to, da je treba, preden daš davkoplačevalski denar v banko, izbrisati lastnike in lastnike podrejenih obveznic, piše v tem dokumentu. 
ZUPAN: Evropsko sodišče je zdaj v postopku odločanja izdajatelja spornega odločila, torej Evropsko komisijo vprašalo za mnenje in dobilo odgovor, da sporočilo ni zavezujoče. 
KRISTJAN VERBIČ (Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): To je še en zelo jasen in izrecen signal, tokrat s strani Evropske komisije, da razlastitev, izbris imetnikov delnic, podrejenih obveznic nikakor ni bil neobhoden. 
ZUPAN: Banka Slovenije medtem odgovarja, da stališče Komisije o nezavezujoči naravi sporočila, ki je bilo podlaga za izbris, temelji le na izvlečkih in ne daje celovite informacije. Poudarjajo, da komisija z istim dokumentom potrjuje, da je bila to edina možna pot sanacije, saj v nasprotnem primeru ne bi dovolila državne pomoči. Sodišče Evropske unije o zadevi še ni odločilo, pričakovati je, da bo ustavno sodišče odgovor neuradno prejelo že spomladi prihodnje leto. 

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-dnevnik/174363564

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 05. 10. 2015 
Termin: 19:05
Trajanje: