RA SLOVENIJA 1, 25.07.2008, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00

Potem, ko je mariborska finančna družba Infond Holding, ta je v posredni lasti direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota z avstrijskim koncernom Raiffeisen Investment v začetku junija sklenila pogodbo o prodaji 23 % deleža Mercatorja je po neuradnih ali zanesljivih informacijah direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak danes odločil, da Infond Holding še ne sme prodati Mercatorja. Gre za vmesno, a ne dokončno odločitev, ki pa je bistvena za avgustovsko skupščino, na

kateri bo kot zdaj kaže zaradi skoraj 60 % zamrznjenih glasovalnih pravic največjim lastnikom Mercatorja, precej vroče. Podrobneje Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Direktor urada Jani Soršak neuradnih informacij o zavrnitvi soglasja za prodajo Mercatorja ni želel komentirati, saj Infondu Holdingu sklep urada še ni bil vročen. Razloga za zavrnitev soglasja naj bi sicer bila dva. Prvič prodaja Mercatorja se ni izkazala za nujno v smislu ohranjanja vrednosti investicije in drugič prodajalci varuha konkurence niso prepričali, da avstrijski koncern Raiffeisen Investment ni novo parkirišče. Na odločitev urada so se odzvali v mariborski družbi, od kjer so sporočili, da bodo proučili ovire, ki jih vidi urad za prodajo in možnosti za odpravo le teh. Če bo s temi rešitvami soglašal tudi avstrijski kupec, pa bo Infond Holding razmislil o možnosti sklenitve nove pogodbe, kakor tudi o tem, da uradu poda nov predlog za prodajo Mercatorja. V Raiffeisnu odločitve niso želeli komentirati, saj z vsebino sklepa še niso seznanjeni. Odločitev urada je sicer vmesna, dokončno naj bi Soršak izdal v dveh mesecih. A že zdaj se postavlja vprašanje kaj to pomeni za skupščino Mercatorja, ki bo 26. avgusta, glede na to, da je bila prodaja Mercatorja za skupino okoli Pivovarne Laško tako rekoč nujna, saj jim je urad za varstvo konkurence zaradi ne priglasitve koncentracije in suma usklajenega delovanja že pred časom zamrznil glasovalne pravice. Kaže, da bodo podjetja v skupini Pivovarne Laško ter Infond Holding in Istrabenz, ki obvladujejo 59 % trgovske družbe ostali brez možnosti glasovanja. Moč ostalih 41 % približno polovica je malih delničarjev, pa se bo tako sorazmerno povečala. Med malimi delničarji je prek družbe KLM in Elekte tudi nekdanji predsednik Mercatorjeve uprave Zoran Janković, ki o odločitvi urada pravi.
ZORAN JANKOVIĆ: Pozdravljam odločitev urada, kajti ta prodaja je po mojem mnenju bila navidezna prodaja kot se je dogajalo v zadnjih dveh letih vse v Pivovarni Laško.
ROGELJ: V vse slovenskem združenju malih delničarjev pa razmišljajo, da bi tudi letos zbirali pooblastila za glasovanje na skupščini in da bi podali nasprotni predlog za člana nadzornega sveta, glede na to, da je uprava v sklicu na izpraznjeno mesto predlagala predstavnika avstrijskega kupca Wolfganga (manjka beseda). Kristjan Verbič mali delničarji.
KRISTJAN VERBIČ: Resno razmišljamo o tovrstnem nasprotnem predlogu.
ROGELJ: O morebitni svoji kandidaturi na to mesto, pa je Verbič dejal, da to pride v poštev le, če ne bo primernejšega kandidata.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Kristjan Verbič, Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 25. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:3