RA SLOVENIJA 1, 28.07.2008, ZRCALO DNEVA, 22.00

V mariborski družbi Infond Holding so danes potrdili, da so prejeli sklep Urada za varstvo konkurence, v katerem je varuh konkurence zavrnil soglasje za prodajo približno 23 odstotkov deleža v Mercatorju avstrijskemu podjetju Raiffeisen Investment. Urad je namreč med drugim ocenil, da Infond še nima likvidnostnih težav, po pričakovanjih naj bi odločitev urada danes pojasnil njegov direktor urada Jani Soršak, vendar je ta teden na dopustu. V avstrijskem koncernu, kjer imajo

še vedno žejo po vstopu v Mercator so nad odločitvijo razočarani, sklep urada pa bodo preučili, ko ga bodo dobili. Bitko proti varuhu konkurence je kot kaže izgubil Boško Šrot, ki prek Atke Prime obvladuje tudi Infond. Na prihajajoči skupščini Mercatorja bodo sicer zamrznjenih glasovalnih večinskih delničarjev, poleg Infonda tudi Pivovarne Laško skupaj z Istrabenzom imeli manjšinski delničarji bistveno večjo moč. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Scenarijev, kako se bo razpletala ta zgodba v prihodnjih dveh mesecih, ko bo Urad izdal dokončen sklep pa je več. Profesor doktor Borut Bratina iz mariborske Ekonomsko-poslovne fakultete pričakuje, da bo Infond spremenil pogodbo in Mercator dokončno prodal. A vprašanje je, če se bo to zgodilo še pred skupščino, na kateri bodo tako Infond kot tudi ostale družbe okoli Pivovarne Laško skupaj z Istrabenzom kot zdaj kaže brez glasovalnih pravic, pravi Bratina.
BORUT BRATINA: Tako kot zdaj kaže, je velika verjetnost, da ne bodo imeli glasovalnih pravic na skupščini, ker je pač ta očitek, da skupno delujejo v Mercatorju kar seveda po zakonu o omejevanju konkurence ni dopustno.
ROGELJ: Manjšinski delničarji bi v tem primeru imeli sicer več kot dvojno moč, a sklepi, o katerih lahko odločajo so lahko le tehnične narave. Za pomembnejše odločitve, denimo statutarne spremembe ali odpoklic nadzornega sveta bi UVK moral ponovno presojati glasovalne pravice. Imajo pa manjšinski delničarji v tem položaju idealno priložnost da, dodaja Bratina…
BRATINA: Sedaj z lahkoto imenujejo svojega predstavnika v nadzornih svetih.
ROGELJ: To je možno tudi z nasprotnim predlogom na sami skupščini, če ta točka ne bo umaknjena iz dnevnega reda. Prestavitev skupščine pa je skoraj nemogoča, saj mora družba do konca avgusta potrditi letno poročilo.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Zrcalo dneva
Datum: 28. 07. 2008
Termin: 22:00
Trajanje:2