24UR.COM 27 02 2020Na skupščini Sava Turizem, d.d., ki so se je, poleg 99,91-odstotnega delničarja Sava d.d., udeležili tudi predstavniki Vseslovenskega združenja malih delničarjev, so potrdili pripojitev družbe Hoteli Bernardin d.d. k Savi Turizmu. Pri tem pa so mali delničarji napovedali možnost sodnega izpodbijanja takšnih sklepov.

Pogodbo o pripojitvi, ki je del zgodbe o oblikovanju državnega turističnega holdinga, sta družbi podpisali decembra lani. Pogodba o pripojitvi predvideva, da bodo Hoteli Bernardin na Savo Turizem prenesli premoženje, pravice in obveznosti, družba pa bo prenehala. Delničarji Hotelov Bernardin bodo za vsako delnico prejeli 1,0473 delnice družbe Sava Turizem. Ta bo zato izdala 16,8 milijona novih delnic, osnovni kapital družbe pa se bo s tem povečal na 56,5 milijona evrov, navaja STA.

Strokovni sodelavci Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), ki so že v januarju pregledali relevantna gradiva ter opravili tudi vpogled v cenitveni poročili o vrednotenju družb Sava Turizem in Hoteli Bernardin, pa imajo pomisleke. Naleteli so namreč na nekatera pomembna odprta vprašanja, predvsem v zvezi z menjalnim razmerjem in primernostjo ocenjene vrednosti.

VZMD je pred dnevi v vodstvi obeh družb naslovil prošnji za dodatna pojasnila, ki pa jih od skupščine niso prejeli, so sporočili. Vprašanja so zato zastavljali na današnji skupščini, kjer so vodstvo družbe, cenilec in revizor na njih podali odgovore. Kljub temu pa je VZMD napovedal možnost sodnega izpodbijanja "zaradi zaščite interesov manjših delničarjev".

V VZMD so zaskrbljeni, da bi bili s samim postopkom pripojitve in ocenjenimi vrednostmi, manjšinski delničarja oškodovani, "posebej v morebitnih kasnejših postopkih iztisnitve ali izstopa".

O pripojitvi bodo jutri odločali še delničarji Hotelov Bernardin, pri čemer v VZMD napovedujejo, da bodo ponovno glasovali proti ter napovedali sodno izpodbijanje.

www.24ur.com/novice/gospodarstvo/hotele-bernardin-bodo-pripojili-k-savi-turizem-mali-delnicarji-niso-zadovoljni.html

Medij: 24ur.com

Avtor: M.V.