PRIMORSKE NOVICE 28 2 2020

Ljubljana - Skupščina Save Turizma soglaša s pripojitvijo Hotelov Bernardin 

Skupščina delničarjev Save Turizma, ki je skoraj v looodstotni lasti Save, je dala soglasje k pripojitvi Hotelov Bernardin. Če bodo danes s tem soglašali še delničarji Hotelov Bernardin, bosta družbi po vpisu v sodni register začeli poslovati kot ena entiteta.

Sonja Ribolica Odločanje o soglasju k pripojitvi je bilo sprva predvideno že na januarskih skupščinah obeh družb, a so ga morali preložiti, saj matična družba Sava tedaj ni prejela soglasja vseh upnikov; umanjkalo je namreč soglasje sklada York Global Finance.

Medtem sta se SDH in York, kot je neuradno poročalo Delo, očitno dogovorila glede odkupa Yorkovega 42odstotnega deleža v Savi in glede odkupa približno deset milijonov evrov terjatev do te družbe. SDH naj bi Yorku za to plačal približno 50 milijonov evrov. Podlaga za to je bila vladna potrditev načrta oblikovanja državnega turističnega holdinga, s čimer je SDH dobil odobren denar za prevzem Save.

Sklenitev dogovora z Yorkom je tako odplaknila morebiti zadnjo oviro za pripojitev. Včeraj je tako skupščina delničarjev Save Turizma dala soglasje k pripojitvi Hotelov Bernardin; družba je skoraj v 85 odstotni lasti Save. Potrdila je tudi vse ostale dokumente, ki omogočajo, da bosta družbi po vpisu v sodni register začeli delovati kot ena entiteta.

"Pripojitev Hotelov Bernardin k družbi Sava Turizem bo omogočila prenos dobrih praks med družbama, poenotenje poslovanja in s tem dvig kakovosti storitev ter- prek aktivacije sinergijskih učinkov- rast uspešnosti poslovanja, napovedujejo v družbi Sava Turizem. V združeni družbi bo več kot 1300 zaposlenih. Ob pomembnem investicijskem vlaganju bo letos ustvarila približno 100 milijonov evrov prihodkov in s tem okrepila položaj največje slovenske turistične družbe. 

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD)- njihov predstavnik se je edini poleg Save udeležil včerajšnje skupščine- so zaradi nekaterih pomislekov ter skrbi, da bi bili manjšinski delničarji s pripojitvijo oškodovani, napovedali izpodbojno tožbo. 

Osem družb na turistični holding

Na državni turistični holding naj bi prenesli osem turističnih družb v državni lasti: Adrio Ankaran, Hotele Bernardin, Hit Alpineo, Savo, Istrabenz Turizem, Thermano, Terme Olimia in Unitur. Družbe so v lasti različnih državnih lastnikov- države, SDH, Družbe z upravljanje terjatev bank in Družbe za svetovanje in upravljanje.

www.primorske.si/primorska/istra/danes-se-eno-soglasje

Medij: Primorske novice

Avtor: Sonja Ribolica

Stran: 5