Gre za eklatanten primer poskusa nezakonitega managerskega prevzema, zato delavci in delničarji upajo, da bodo pristojne institucije in organi pregona vendarle ukrepali pravočasno - po večletnih kršitvah direktorja, ki si brezobzirno prizadeva prevzeti po

 

Nezaslišane nezakonitosti, ki jih v LIP Radomlje, d.d., uprizarja direktor Asto Dvornik, se v zadnjih mesecih še stopnjujejo vse do vrelišča. To utegne v naslednjih dneh pripeljati do izbruha revolta med prek 270 delavci in povečini malimi delničarji podjetja, ki so doslej trpeli strahovite pritiske s strani direktorja Asta Dvornika in nekaterih drugih vodilnih v podjetju. Ti preko svojega podjetja Rubicon design, d.o.o., ustanovljenega z vloženimi delnicami LIP Radomlje, d.d., na vsak način skušajo poceni prevzeti podjetje LIP Radomlje.

 

 

Pri tem ne izbirajo sredstev in uporabljajo vse znane in neznane metode oškodovanja družbe, malih delničarjev in delavcev: manipulacije s skladom lastnih delnic, uporaba »parkirišč« delnic (kot kaže med drugimi tudi investicijka družba (!) Infond ID 1 in GBD - Gorenjska borzno posredniška družba), prisila delavcev-delničarjev k prodaji delnic po določeni ceni izbrani borzni družbi (spet GBD), seveda pod grožnjo izgube delovnega mesta itn.

 

 

V nadaljevanju sledi opis včerajšnjih in današnjih šokantnih dogodkov, s strani zgroženega predsednika Sveta delavcev LIP Radomlje Nuraga Begiæa in predsednika Sekcije malih delničarjev LIP Radomlje pri VZMD Toneta Žiberta, v imenu 282 članov Sekcije.

 

 

 

Direktor LIP Radomlje odpoklicuje svet delavcev !?!

 

 

V družbi LIP Radomlje direktor po hitrem postopku želi odpoklicati svet delavcev. V sredo, 27. 2. 2008 je sklical zbor delavcev, kjer je bila osredja tema prav to. Na zboru je direktor ocenjeval delo sveta delavcev, tolmačil Zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju (ZSDU) in poudaril, da svet delavcev ne razume ZSDU in na koncu postavil zahtevo, da takoj naslednji dan, v sredo, 28. 2. 2008 delavci v tajništvu direktorja podpišejo pisno zahtevo za razrešitev sveta delavcev.

 

 

Na direktorjeve obtožbe je odgovoril  predsednik sveta delavcev Nuraga Begič. Poudaril je, da direktor nima pravice sklicevati zbora delavcev, še najmanj pa z namenom, da razrešuje svet delavcev. Vprašal se je kakšen zbor je to, če se ne piše zapisnika. Svetu delavcev v se od izvolitve januarja 2006 direktor ni pustil, da bi normalno deloval v okviru zakonskih pooblastil. Predsednik sveta delavcev je bil dvakrat pri direktorju z namenom, da se dogovorita za sodelovanje, pa je direktor ponujeno sodelovanje odklonil. Stališče direktorja je bilo, da je svet delavcev le informativni organ, jasno je povedal, da ne priznava sveta delavcev.

 

 

Predsednik sveta delavcev je poudaril, da svet delavcev ni zadovoljen z delom člana nadzornega sveta, ki ga imenuje svet delavcev. Ta član ne predstavlja sveta delavcev oz. delavcev, ampak zagovarja le direktorjeva stališča v nadzornem svetu. Direktor zato želi preprečiti zamenjavo sedanjega člana sveta delavcev v nadzornem svetu, načrtovano na uradno sklicani seji za 3. 3. 2008.

 

 

Včerajšnji »zbor delavcev« sicer ni sprejel nobenih sklepov, vendar so se aktivnosti za odpoklic sveta delavcev pričele izvajati takoj.  V četrtek, 28. 2. 2008 je, po - najverjetneje - direktorjevem nalogu in nalogu nekaterih vodij dela, podpisalo izjavo za odpoklic sveta delavcev zadostno število delavcev, da je volilna komisija lahko že za petek, 29. 2. 2008 razpisala volitve za odpoklic sveta delavcev.

 

To se lahko dogaja samo zato, ker so zaposleni v družbi v nenehnem strahu, ne upajo se javno povedati resnice, tisti, ki se uprejo in povedo resnico, so prej ali slej uvrščeni na seznam za prekinitev delovnega razmerja.  Takoj se pričnejo izvajati prerazporeditve in znižanje plače.

 

Ker se je predsednik sveta delavcev zoperstavil direktorju, mu je sledila kazen, saj je bil trikrat degradiran in sedaj še sledi odpoklic celotnega sveta delavcev.

 

 

Grozoviti pritiski na zaposlene se izvajajo vseskozi. Zaposleni pravijo, da jih je že zjutraj strah, kaj bo v službi.

 

 

Pritiski so se izvajali ko je direktor načrtoval prevzem podjetja, pa se mu to ni posrečilo. Načrtovan prevzem družbe je potekal od novembra 2006 do februarja 2008. Delničarje, ki so bili v delovnem razmerju je klical na sestanke in od njih zahteval, da delnice prodajo njemu oz. njegovi zasebni družbi. Tistim, ki to niso hoteli narediti pa se je grozilo, da bodo ob delo. Leta 2006 so imeli mali delničarji LIP-a v lasti 50,6% osnovnega kapitala. Direktorju je uspelo odkupiti le 9,02 % teh delnic, ostalo so mali delničarji prodali strateškemu partnerju. V tem primeru se direktor ni znal vprašati, kaj je razlog, da ni uspel odkupiti več delnic. Ni razumel tega, da mu delničarji ne zaupajo. Ni razumel tega, da je polovica zaposlenih delničarjev delnice prodala drugemu kupcu, ne pa njemu. To so dokazi, ki potrjujejo, da direktor z grožnjami in pritiski ne more in ne sme uspeti.

 

Svet delavcev je prepričan, da nezakonita razrešitev sveta delavcev ne bo uspela in da bodo končno pričele ukrepati tudi pristojne institucije in organi pregona.

 

 

 

Predsednik Sveta delavcev LIP Radomlje

 

Nuraga Begiæ

 

 

Predsednik Sekcije malih delničarjev LIP Radomlje pri VZMD

 

Tone Žibert