Simeon Spruk

V teh dneh iztisnjeni delničarji ajdovske družbe Tekstina, d.d., na domove prejemajo pooblastila odvetniški pisarni in delničarske sporazume, s katerimi se lahko preko VZMD pridružijo sodemu postopku, ki ga je - s Predlogom za sodni preizkus denarne odpravnine po 388. členu Zakona o gospodarskih družbah - Združenje sprožilo na Okrožnem sodišču v Novi Gorici.

Za omenjeno pošiljanje oz. neposredne dopise razlaščenim delničarjem, so se kljub počitniškemu času v VZMD odločili tudi spričo navedb glavnega delničarja, družbe Svila IN, d.o.o., ki svoj odgovor na Predlog sodišču prične z blatenjem VZMD in drugega delničarja predlagatelja, med drugim z oznakami o plenilskih delničarjih in špekulantih, ki izsiljujejo glavnega delničarja … Tako se lahko tudi vsi preostali delničarji neposredno pridružijo postopkom preko Odvetniške pisarne Fašun, Melihen, Milač, Strojan (FMMS), ki v tem primeru zastopa VZMD, hkrati pa v Združenju izpostavljajo, da tudi sicer - vselej ko ocenijo, da je ponujena odpravnina prenizka - skušajo doseči izplačilo dodatne/primerne denarne odpravnine za vse razlaščene delničarje.

Na pomanjkanje argumentov nasprotne strani, poleg blatenja, kaže tudi dejstvo, da družba Svila IN namerno zavajajoče zatrjuje, da drugačne denarne odpravnine kot 3,40 € na delnico (kot je bila ponujena v zadnji prevzemni ponudbi, kot slepilnem manevru), niti ni mogla oz. smela ponuditi in izplačati. Da omenjena trditev ne drži, je v odgovoru na navedbe nasprotnega udeleženca konec minulega tedna Sodišče opozoril VZMD ter hkrati v dokaz predložil sklep Višjega sodišča v podobnem primeru, ki ga je prav tako vodil VZMD.

Spomnimo, VZMD že dalj časa opozarja na sramotno nizko denarno odpravnino 3,40 € za delnico, oz. skupno le 69.390,60 € za vseh 85 iztisnjenih delničarjev. Družba Tekstina namreč vse od leta 2014 posluje zelo uspešno ter z znatnim dobičkom, prav tako pa ne izkazuje finančnih dolgov ter ima 2,28 mio € kratkoročnih finančnih naložb oz. depozit na banki, zaradi česar je - po mnenju strokovnih sodelavcev VZMD - v odlični finančni kondiciji. Konec leta 2016 je družba izkazovala 9,48 € lastniškega kapitala na delnico, torej skoraj trikrat več, kot je bila ponujena denarna odpravnina. V istem letu je ustvarila 94.696 € dodane vrednosti na zaposlenega, čisti dobiček pa je znašal 3,7 mio €, kar predstavlja 4,14 € na delnico, oz. 0,74 € več kot določena denarna odpravnina. Strokovni sodelavci VZMD ob tem opozarjajo, da se na borzah tečaji likvidnejših delnic običajno gibljejo med 7 in 15 kratniki čistega dobička, kar bi v primeru Tekstine pomenilo med 28,99 € in 62,12 € na delnico, oz. skupno med 591.656,91 € in 1.267.807,08 € za vse delnice razlaščenih delničarjev.

Sicer VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev, vodi in sodeluje z ustrezno strokovno podporo še v primerih: Adria Airways (AA International Aviation Holding, Nemčija), Dana (Plasta), Dinos (Euro Trend), HIT Alpinea (HIT), Jelovica (EBS GROUP), Kompas Hoteli Bled (Hotel Slon), Metalka Commerce (Slaven Vuković, Hrvaška), Tekstina (Svila in), Trimo (European Architectural System, Luksemburg), Turboinštitut (Kolektor Group), Varstroj (OTC Daihen, Nemčija), itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Gorenjski tisk (MSIN), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), Modra Linija Holding (FP), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem), Swaty (Avtotehna), Večer (Dober Večer), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: AG (ETA Kamnik), Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter DravogradPekarna GrosupljeSCT StrojegradnjaVaris LendavaVIPA Holding idr.

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume - tudi v primeru družbe Tekstina.


Sorodna sporočila:

TEKSTINA, LISCA – poslednji skupščini z iztisnitvijo malih delničarjev – VZMD v primeru Tekstine napovedal izpodbijanje in postopek sodne preveritve višine odpravnine - Ponedeljek, 27.03.2017


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international