VEČER CINKARNA CELJE 24.12.2019

Franjo Bobinac je dan pred skupščino od kandidature za člana nadzornega sveta odstopil, izmed dveh novih imen so delničarji izbrali Maria Gobba. Ena prvih večjih nalog novega nadzornika bo (so)izbira nove uprave.

Čeprav je bil Franjo Bobinac ​konec minulega tedna še povsem prepričan, da lahko s svojimi izkušnjami veliko prispeva k Cinkarni Celje kot njen nadzornik, so se medtem zgodili dogodki, ki so ga najverjetneje prisilili k odstopu. Na vprašanje, zakaj je odstopil, namreč ni odgovoril. Je pa slišati, da so se zaradi nezadovoljstva določenih tisti, ki so ga predlagali, "ustrašili" za svoje dobro ime in mu svetovali odstop. "Osebno nisem proti Bobincu, je pa modro, da se je umaknil, ker je razdvajal delničarje. Mislim, da ima veliko dela v družbi Hisense in Rokometni zvezi Slovenije," je komentiral predsednik društva Mali delničarji Rajko Stanković.

Na skupščini sta tako Modra zavarovalnica kot Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prišli vsaka s svojim novim predlogom. DUTB je za novega nadzornika predlagala svojega izvršnega direktorja Bojana Gantarja, Morda zavarovalnica pa skupaj s skladi Generali Investments upokojenega finančnega strokovnjaka Maria Gobba, Američana, živečega v Italiji, ki je trenutno tudi nadzornik Zavarovalnice Triglav. S tesno večino oziroma s slabimi 54 odstotki so delničarji potrdili ravno slednjega.

Obeti dobri, če bo vodenje konservativno

Pomemben vpliv v Cinkarni Celje, podjetju, ki mu lastniki, med katerimi prednjači država, poberejo praktično ves razkošni dobiček, bo tako, po predlagateljih sodeč, še vedno imela Modra zavarovalnica, ki jo vodi nekdanji nadzornik Borut Jamnik. Med prvimi odločilnimi nalogami v začetku prihodnjega leta pa bo imenovanje nove uprave Cinkarne Celje. Dosedanjemu predsedniku uprave Tomažu Benčini, ki podjetje zelo uspešno vodi že petnajst let, sredi naslednjega leta poteče mandat, za novega pa se, presenetljivo, ne bo potegoval. "Javno sem povedal, da zaključujem zgodbo. Tu gre za osebno odločitev," je poudaril. Hkrati z njim iz uprave odhaja tudi član Jurij Vengust, ostala bo le članica Nikolaja Podgoršek Selič. "Obeti za naprej so solidni, če bo politika vodenja ostala približno takšna kot sedaj, torej konservativna," je dodal Benčina.

Napovedan nižji dobiček
Kljub ne ravno najboljšim razmeram na trgu, ki se kažejo v padanju prodajnih cen, Cinkarna Celje pričakuje, da bodo letošnji prihodki z 168,8 milijona evrov za tri odstotke presegli tiste iz leta 2018, čisti dobiček pa naj bi bil z 19 milijoni evrov za 37,9 odstotka nižji kot lani. V letu 2020 bodo prihodki po pričakovanjih uprave dosegli 174,2 milijona evrov. A kljub temu je čisti dobiček načrtovan precej nižje kot letos, dosegel naj bi 14,1 milijona evrov. Cinkarna Celje je sicer v strategiji za upravljanje državnih naložb klasificirana kot portfeljska naložba, kar pomeni, da se lahko proda v celoti. Za prevzem Cinkarne Celje se je lani neuspešno zanimala družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding. (sta)

"Gre za moč in vpliv"

Dejstvo, da sta dva državna lastnika, DUTB in Morda zavarovalnica, na skupščini nastopila vsak s svojim kandidatom, že sedaj kaže na določena razhajanja med lastniki in na druge interese, pa opozarja predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič. "Interesi so lahko vezani na upravljanje, na vpliv iz tega naslova, na sredstva, s katerimi družba razpolaga, na denarni tok in vse, kar je s tem povezano. Ne nazadnje do vseh služb, od marketinške, svetovalne, pravne, celo do izvedenih poslov. Gre za moč in vpliv," pravi Verbič. Zato pravi, da bi si sami želeli, da ta uspešna uprava ostane. "Iz tega naslova bi si želeli, da nadzorni svet poskuša vplivati na tiste okoliščine in pogoje, pod katerimi bi sedanja uprava razmislila o nadaljevanju mandata. V nasprotnem primeru bi si pa želeli pri tem transparentnosti," je še dodal Verbič.

Medij: Večer

Avtor: Rozmari Petek

Stran: 6