• Medij: Primorske novice

721383 f273istrabenz nadzorni06t

Včeraj je bilo že vse pripravljeno za slovo Istrabenza; delničarji so imeli na mizi predloga o prenosu premoženja na Dutb in o likvidaciji tega nekoč premožnega in pomembnega holdinga. A iz vsega tega ni bilo nič. Predlog o prenosu premoženja na skupščini ni dobil potrebne večine, o likvidaciji pa sploh niso glasovali.


Prizor z včerajšnje skupščine Istrabenza: Peter Krivc (z leve) s predstavnikom družbe Intus Invest in Kristjan Verbič, predsednik VZMD  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Za predlog o prenosu premoženja na Družbo za upravljanje terjatev bank (Dutb) je na skupščini glasovalo 67 odstotkov prisotnega kapitala; zmanjkalo je osem odstotkov glasov, saj bi bilo za sprejetje potrebna 75-odstotna večina. Potem ko je prenos padel v vodo je predsednik uprave Istrabenza Andrej Laznik točko o začetku likvidacije umaknil z dnevnega reda.

Holding v stečaj?

Holding Istrabenz je po prenosu Istrabenz Turizma na Dutb septembra postal insolventen; to zagato naj bi rešili s prenosom preostalega premoženja na slabo banko, holding pa bi poslali v likvidacijo. Soglasje skupščine za prenos preostanka premoženja Istrabenza na Dutb in izglasovana likvidacija sta bila dva pogoja za potrditev dogovora o izvensodni poravnavi, ki sta ga sklenila vodstvo holdinga in Dutb kot edini upnik. V okviru tega dogovora bi premoženje Istrabenza prenesli na slabo banko, ta pa bi Istrabenzu odpisala 63 milijonov evrov dolgov.

Obeta se prevzemna ponudba

Družba Intus Invest v lasti Petra Krivca in Hermana Rigelnika je objavila namero za prevzem Istrabenza. Krivc včeraj glede tega ni želel dati nobene izjave. Intus Invest mora v najmanj 30 dneh in ne prej kot v desetih objaviti prevzemno ponudbo za Istrabenz. Družba že ima 13-odstotni delež v Istrabenzu. Na prevzemno namero Intus Investa so se že odzvali mali delničarji. V Društvu mali delničarji Slovenije (MDS) so opozorili, da je v holdingu Istrabenz še 9355 delničarjev, ki od svoje investicije nimajo žal nič več. V Društvu MDS zato upajo, da bo prevzemna ponudba bistveno višja od enega evra za delnico, kar bi delničarjem omogočilo izstop, sicer bi bili stroški višji od dobička.

Na skupščini pa se je zataknilo, saj predlog o prenosu premoženje ni dobil zadostne podpore. Podprla ga je seveda Dutb, ki ima po zadnjem nakupu 22-odstotni delež v Istrabenzu, proti pa naj bi glasovali družba BSL v lasti Andreja Toša mlajšega, sveža lastnica osemodstotnega deleža holdinga, Hoteli Cavtat, mali delničarji pod okriljem združenja VZMD …

Razplet na skupščini zdaj odpira vprašanje, kaj čaka Istrabenz. Uvedba stečaja Istrabenza bi pomenila, da bi bilo mogoče izpodbijati nekatere posle za leto dni nazaj, med njimi tudi ustavitev prodaje Istrabenzovih hotelov in njihov prenos na Dutb.

“Proučili bomo trenutno situacijo in nove okoliščine ter potem ustrezno reagirali,” pravijo v Istrabenzu. Ker je družba insolventna, ima zdaj 30 dni časa, da insolventnost odpravi ali pa gre v stečaj.

Direktor družbe BSL, ki je v lastništvo Istrabenza vstopila prejšnji teden, z nakupom deleža od Gorenjske banke, je bil po skupščini zadovoljen z razpletom. “Zdaj je možen transparenten postopek, v katerem imamo tudi mi možnost sodelovati,” je povedal Andrej Toš mlajši, sicer sin odvetnika Andreja Toša, ki zastopa tudi lastnika Gorenjske banke Miodraga Kostića.

Med premoženjem je namreč polovični delež družbe Adriafin, ki je nekaj manj kot 78-odstotna lastnica družbe Vinakoper, poleg tega pa še stavba na Ferrarski ulici v Kopru, nekaj zemljišč, delnice družbe KB 1909, blagovne znamke in različne terjatve. Vse skupaj je vrednoteno na nekaj manj kot 9,2 milijona evrov.

“Zanima nas izključno nakup polovičnega deleža Adriafina,” je zatrdil Toš mlajši; njegovo podjetje je na dražbi letos poleti ponudilo najvišjo ceno za polovico Adriafina. Sklenili so tudi že nakupno pogodbo. Toda posel je padel v vodo, saj Dutb ni dala soglasja. Toš mlajši pravi, da kljub vztrajanju nikoli niso dobili odgovora, zakaj je Dutb ravnala tako. Zdaj ko je družba BSL postala delničarka Istrabenza, bo lahko zahtevala pojasnila. Toš mlajši je še zatrdil, da gre pri tem izključno za interese njegove družbe in da njegovi načrti glede Adriafina oziroma Vinakopra nikakor niso povezani s Kostićem.

Toš sicer ne pričakuje, da bo zdaj nujno sledil stečaj Istrabenza, po njegovem mnenju je možnih več scenarijev.

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je bil prav tako vesel, da predlog o prenosu ni dobil zadostne podpore: “Če bi bil predlog sprejet, bi napovedali izpodbojne tožbe.” Preseneča ga ravnanje Dutb, ko kot edini upnik predlaga likvidacijo Istrabenza. In tudi, da pristaja na nakup vsega preostalega premoženja Istrabenza po cenah, ki predstavljajo 12 odstotkov nominalne vrednosti njenih terjatev. Možno je, da se ji bo njen vložek močno obrestoval, mali delničarji pa bi ostali praznih rok. Verbič pričakuje bolj pregledne prodajne postopke. Zatrjuje, da je več interesentov, ki bi bili za premoženje Istrabenza pripravljeni plačati več, kot bi dala Dutb. Prav tako ne izključuje, da bi še kdo drug objavil namero za prevzem Istrabenza.