• Medij: RADIO KOPER
  • Datum objave: torek, 26.11.2019

Na današnji skupščini holdinga Istrabenz delničarji niso sprejeli sklepa uprave in nadzornega sveta o prenosu premoženja družbe na slabo banko. O začetku likvidacije tako niso glasovali.

Prejšnji teden je v lastniško strukturo vstopil nov delničar, ki nasprotuje likvidaciji in si med drugim tudi zaradi transparentnosti samega postopka prizadeva za stečaj. Foto: Radio Koper

Skupščina je bila zaprta za javnost, predstavniki družbe pa niso bili na voljo za dodatna pojasnila. Eden od delničarjev, Intus Invest, je sicer danes objavil prevzemno namero za odkup vseh delnic Istrabenza.

Za sklep o prenosu premoženja Istrabenza na slabo banko je glasovalo premalo predstavnikov kapitala; dobiti bi moral 75- odstotno podporo, dobil pa je le 67 odstotkov glasov. Z razpletom skupščine je bil zelo zadovoljen Andrej Toš mlajši, direktor družbe BSL, ki je v lastniško strukturo Istrabenza vstopila prejšnji teden:

"Mi imamo primarno interes, ki smo ga imeli že pri Adriafinu, ko smo dali ponudbo za polovičen delež. V tej opciji se nam spet ponuja možnost, da bi mogoče še kdaj prišli na dražbo in ponovili postopek."

Večino delničarjev je sicer danes presenetila prevzemna namera družbe Intus Invest. Nekateri so menili, da bi to morala upoštevati tudi današnja skupščina. Nekdanji član uprave Istrabenza Srečko Kenda:

"Veliko pametneje bi bilo, če bi preklicali skupščino."

Enako meni tudi Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Vesel je, kot pravi, da so prevladali argumenti:

"Sama ravnanja DUTB-ja kot edinega in največjega upnika in hkrati edinega, ki je z danes predlaganimi pogodbami bil edini, ki bi 12 % svojih terjatev zgolj iz tega naslova pokril. To so sila nenavadna ravnanja, hkrati pa seveda predstavljajo oškodovanje vseh ostalih delničarjev."

In ne samo delničarjev, dodaja Verbič, temveč tudi Republike Slovenije, ki je lastnik DUTB- ja.

Jasna Preskar