RA SLOVENIJA 1, 26.01.2007, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 07.00
Po odmevnem poskusu Aktive, ki je želela izključiti male delničarje, se kar vrstijo poskusi večinskih lastnikov podjetij, da bi iztisnila male delničarje brez pogajanj. Najnovejši je bil poskus avstrijskega Heraklitha, ki skupaj z dvema povezanima družbama obvladuje škofjeloški Termo. Delničarji, ki so jim brez pogajanj ponudili odškodnino 44,6 evra za delnico, so že napovedali izpodbojne tožbe. Prispevek Aljane Jocif.


ALJANA JOCIF: 105 malih delničarjev, glavnina so zaposleni in nekdanji zaposleni v Termu, je prepričanih, da je cena prenizka, saj so nekdanjemu direktorju Janezu Deželaku pred dvema letoma za lastniški delež izplačali 84,3 evra na delnico. Odškodnino je določil večinski lastnik Heraklith brez pogovorov in pogajanj. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič opozarja.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Ključni problem tako v tem primeru kot tudi v številnih drugih je to, da mali delničarji enostavno niso pravočasno organizirani in iz tega naslova seveda tudi nimajo pogajalskih izhodišč ter pozicije, s katero bi nastopili do večinskega oziroma glavnega delničarja in skozi pogajanja seveda skušali doseči optimalno ceno.
JOCIF: Primer malih delničarjev Terma pa je le eden izmed številnih. Izpodbojno tožbo so vložili tudi mali delničarji družbe Golf in kamp Bled, ki jim namerava Sava izplačati 17,3 evra na delnico. A primer Terma je svojstven tudi zaradi jemanja pooblastil in prepovedi vstopa na skupščino, ki jo je vodil odvetnik Stojan Zdolšek. Izredni profesor na mariborski Ekonomsko poslovni fakulteti doktor Borut Bratina.
DR. BORUT BRATINA (izredni profesor na mariborski Ekonomsko poslovni fakulteti): Ja, vsekakor to je ena najbolj hudih kršitev, če se delničarjem ne omogoči, torej ne dovoli, da prisostvuje skupščini, čeprav izpolnjuje pogoje za to, pomeni, da je pravočasno prijavljen na samo skupščino oziroma ima veljavna pooblastila.
JOCIF: Iztisnitev malih delničarjev dovoljuje zakon. Mali lastniki Terma pa so Heraklithu predlagali neposreden pogovor, ki je ustaljena evropska praksa.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jocif Alijana
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 26. 01. 2007
Termin: 07:00
Trajanje:1