• Medij: TV SLOVENIJA 1
  • Datum objave: ponedeljek, 21.10.2019

TVS1 22 10 2019

ELEN BATISTA ŠTADER (voditeljica): Verjamemo, da je to pošteno plačilo za delo, ki ga opravljamo. Tako je dvig sejnin na današnji skupščini Nove Ljubljanske banke komentiral predsednik nadzornega sveta NLB-ja Primož Karpe. Predlog so podprli tuji lastniki banke, država pa mu je nasprotovala, saj dvig sejnin ni skladen z državnim priporočilom. Po novem bodo tako nadzorniki prejeli trikrat višje sejnine oziroma vsaj 60.000 evrov. Nekaj delničarjev je zaradi dviga sejnin že napovedalo izpodbojne tožbe.

VESNA ZADRAVEC (novinarka): Skupščina z eno samo točko je torej prinesla dvojni dvig sejnine predsedniku nadzornega sveta in trojni dvig preostalim članom.

PRIMOŽ KARPE (predsednik nadzornega sveta NLB-ja): Verjamemo, da je to pošteno plačilo za delo, ki ga opravljamo in za ustvarjeno vrednost, ki jo banki prinašamo.

VESNA ZADRAVEC (novinarka): Očitno so tuje lastnike, čeprav so ti svoje nadzornike imenovali komaj junija letos, že prepričali. SDH, ki menda ni klonil pod pritiski politike pa predloga ni podprl.

BOŠTJAN KOLER (član uprave SDH-ja): SDH se je na današnji skupščini družbe opredelil skladno z določil kodeksa upravljanja družb v lasti države. Na podlagi teh določili SDH predloga nadzornega sveta in uprave NLB ni podprl.

VESNA ZADRAVEC (novinarka): Državno priporočilo namreč pravi, da bi nadzornik na leto smel prejeti najmanj 15.000 evrov, v NLB-ju pa bo član po novem prejel 60.000, predsednik pa 75.000 evrov bruto.

KRISTJAN VERBIČ (VZMD): Takšna nadomestila, ki kot sem izpostavil na skupščini pravzaprav v primeru predsednika nadzornega sveta dosegajo dvokratnik plače predsednika vlade, v tem primeru upravičeno toliko bolj pričakujemo, da bodo ravnali avtonomno zgolj v interesu banke in njenih vlagateljev in ne skladno z interesi kot ocenjujemo marsikdaj doslej, Banke Slovenije ali Republike Slovenije.

VESNA ZADRAVEC (novinarka): Višje plače in sejnine, NLB je te di varčevalce razburjal tudi zaradi morebitne uvedbe negativnih obresti na depozite.

PRIMOŽ KARPE (predsednik nadzornega sveta NLB-ja): Kaj bo v realnosti je še daleč od tega, da bi se opredeljevali. Jaz verjamem, da tega ljudje kot nekega dodatnega davka ali negativnih obresti še lep čas ne čaka, če sploh. Izgleda, kot da v bistvu skrbimo sami samo zase. A je tako?

VESNA ZADRAVEC (novinarka): Ja.

PRIMOŽ KARPE (predsednik nadzornega sveta NLB-ja): Temu i tako. Temu niti v sanjah ni tako.

VESNA ZADRAVEC (novinarka): In dodaja, da ima NLB dovolj denarja tudi za prevzeme na primer v Srbiji, a ne zato, ker bi o bančni sanaciji banka dobila preveč denarja.