• Medij: TV KOPER
  • Datum objave: četrtek, 05.03.2020

TV KOPER 5 3 2020V portoroškem turističnem naselju Bernardin so v znamenju prenove. Tako infrastrukturne kot lastniške. Skupščina delničarjev hotelov Bernardin je pretekli teden podprla pripojitev k družbi Sava turizem. Naložbeni cikel, ki so ga začeli pred dvema letoma se nadaljuje s prenovo hotela Histrion, največjega slovenskega hotela.

SABINA FRANCEK IVOVIĆ: V portoroškem turističnem naselju Bernardin so v znamenju prenove. Tako infrastrukturne kot lastniške. Skupščina delničarjev hotelov Bernardin je pretekli teden podprla pripojitev k družbi Sava turizem. Naložbeni cikel, ki so ga začeli pred dvema letoma se nadaljuje s prenovo hotela Histrion, največjega slovenskega hotela.

HELENA FLORENIN PASINATO: Takole v zadnjih treh mesecih brnijo stroji na gradbišču tik ob morju, kjer bo še pred poletno sezono nared povsem prenovljen hotel. 276 sob, restavracije, recepcije, hodniki. Vse to bo odslej v znamenju kulture in tradicije Istre. Novi bodo tudi bazenski kompleks, SPA in Center dobrega počutja.

MARTIN LENARČIČ (gradbeni nadzornik): Dodana vrednost je predvsem v energetski sanaciji. Tukaj bodo pač prihranki pri porabi same energije hotela za hlajenje, ker bo pač fasada bo pač nov ovoj, večja izolacija in tudi statična stabilnost same konstrukcije.

HELENA FLORENIN PASINATO: Naložba je težka 16 milijonov evrov. Pokrili jo bodo večinoma iz lastnih sredstev. Delno pa tudi iz naslova razvojnega kredita SID banke. Konkurenca ne počiva. Temeljita prenova hotela, ki so ga v zadnjih 20. letih občasno in le delno prenavljali, je bila zato nujna.

ALEN MILOŠEVIČ (Hoteli Bernardin): Do 72 procentna zasedenost, kar je zelo dobro. Vsekakor želimo to zasedenost tudi povečati v seveda v terminih izven sezone, kjer imamo še nekaj prostih kapacitet. Struktura bo taka, dejansko kot jo imamo ta trenutek. Imamo zelo mešano strukturo od poslovnih gostov do družin, do parov, seniorjev.

HELENA FLORENIN PASINATO: S pojavom koronavirusa je v zadnjih dneh nekoliko upadlo število gostov.

ALEN MILOŠEVIČ (Hoteli Bernardin): Gosti nas radi pokličejo, povprašajo kako je pri nas, ali je varno. Predvsem smo beležili odpovedi iz italijanskega trga.

HELENA FLORENIN PASINATO: Boljšo zasedenost si želi tudi nov lastnik, pod okriljem katerega bodo hoteli Bernardin začeli delovati v naslednjih mesecih po vpisu v sodni register. Poenotenje poslovanja in dvig kakovosti storitev. To so nekateri od ciljev, ki si jih je zastavil nov lastnik, družba Sava turizem in kot poudarjajo bo tu turistična dejavnost potekala kot doslej, vključno z lokalnim menedžmentom in zaposlenimi. Do konca marca pa bodo svoje povedali tudi člani Vseslovenskega združenja malih delničarjev. V primeru iztesnitve si želijo namreč zagotoviti čim ugodnejšo ceno delnice. Če temu ne bo tako, so napovedali izpodbijanje sklepov o pripojitvi hotelskih družb.