RA SLOVENIJA 1, 29.07.2008, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00

Urad za varstvo konkurence pred dnevni mariborski družbi Infond Holding ni dal soglasja za prodajo Mercatorja, tako, da ostajajo glasovalne pravice največjih lastnikov te trgovske družbe, to je družb okoli Pivovarne Laško in Istrabenza zamrznjene. Po pričakovanjih je postopek o prekršku zoper pivovarno in z njo povezane družbe pred dnevi sprožila tudi agencija za trg vrednostnih papirjev. Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radensko in Infond Holding sumi, da so

približno dve leti usklajeno delovali pri nakupih Mercatorjevih delnic, ter na ta način pridobili in utrdili kontrolo v trgovski družbi, hkrati pa do danes niso objavili prevzemne ponudbe kot to določa zakon o prevzemih. Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Na agenciji za pojasnila niso bili dosegljivi. Direktor Damjan Žugelj je na dopustu. Sodeč po sporočilih za delničarje, ki sta jih poslali Pivovarna Laško in Infond Holding, pa ATVP omenjenim družbam ter odgovornim Bošku Šrotu, Dušanu Zorku, Tomažu Blagotinšku in Matjažu Rutarju očita, da so od konca leta 2005 do lanske jeseni usklajeno delovali ter s pridobitvijo več kot 48 % delnic Mercatorja pridobili kontrolo nad trgovsko družbo. S tem so družbe okoli Pivovarne Laško presegle tudi prevzemni prag in bi morale dati prevzemno ponudbo za Mercator, a to se do danes ni zgodilo. V Laškem zavračajo očitke nadzornika kapitalskega trga, saj so prepričani, da so imele družbe 14. septembra lani, gre za datum na katerega se sklicuje agencija, manj kot 25 % delnic Mercatorja. Poleg tega pa kot še trdijo z Infond Holdingom niso usklajeno delovali. Navajajo še, da je do sedanje situacije prišlo, ker urad za varstvo konkurence Infond Holdingu ni dovolil prodaje Mercatorja. Datum uvedbe postopka pa kaže, da je ta politično obarvan, so še prepričani v Laškem. Družbe in omenjeni direktorji lahko v petih dneh podajo pisno izjavo o očitanem prekršku, a ker je čas dopustov in odgovorne osebe niso dosegljive, bodo družbe ATVP prosile za sedem dnevno podaljšanje omenjenega roka. Če bo agencija vpletenim tudi dokazala, da so naklepno prevzele Mercator ne, da bi objavile prevzemno ponudbo, jih lahko doletijo zelo visoke denarne kazni. Te se gibljejo od 2 tisoč 500 do 375 tisoč evrov za pravne in odgovorne osebe.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 29. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2