24ur.com, 01.08.2011

 

Skupščina Pivovarne Laško je dala soglasje upravi družbe za prodajo Fructala srbskemu Nectarju in za sklenitev mandatne pogodbe za izbiro svetovalca pri prodaji večinskega deleža Mercatorja.

 

Skupščina Pivovarne Laško je danes na izredni seji, na kateri je bilo navzočih 65,39 odstotka delničarjev z glasovalno pravico, dala soglasje upravi družbe za prodajo Fructala srbskemu Nectarju in za sklenitev mandatne pogodbe za izbiro svetovalca pri skupni prodaji večinskega deleža Mercatorja.

Medtem ko je uprava pivovarne skupščini predlagala le izdajo soglasja za izvajanje poslov izven rednega delovanja, kar v času prevzemih postopkov sicer narekuje zakon o prevzemih, je ta predlog članica uprave Pivovarne Laško Mirjam Hočevar kot delničarka v danes podanem nasprotnem predlogu opredelila s konkretnimi naložbami, zato so delničarji podprli njen predlog.

Skupščina zato o predlogu Hypo Alpe Adria banke, da se soglasje uprave časovno in vsebinsko omeji na prodajo določenih finančnih naložb, ni glasovala.

Predlog o soglasju Pivovarni Union za prodajo Fructala ter družbam Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska za sklenitev mandatne pogodbe za izbiro svetovalca pri prodaji Mercatorja so podprli vsi navzoči delničarji. Za izglasovanje sklepa je bila sicer potrebna tričetrtinska večina glasov.

Na podlagi pridobljenega soglasja bo tako Pivovarna Union, ki sodi v skupino Pivovarne Laško, lahko proda svoj 93,73-odstotni delež v ajdovskem Fructalu srbskemu Nectarju, s katerim je v ponedeljek že sklenila pogodbo o prodaji, s prodajo pa je že soglašal tudi nadzorni svet Pivovarne Union.

Kot je na novinarski konferenci po skupščini povedal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, bodo Nectar še danes obvestili o sklepu skupščine. Zorko pričakuje, da bo Nectar kmalu začel s postopki pridobivanja ustreznih soglasij za nakup Fructala, ki naj bi bil izvršen do konca novembra.

S prodajo Fructala bo Pivovarna Union iztržila 35,3 milijona evrov, Nectar pa bo prevzel tudi dolgove ajdovske družbe. Pivovarna Laško se bo tako s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov. Zorko pričakuje, da bodo kupnino od prodaje Fructala prejeli do konca leta.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska) bodo skladno s soglasjem skupščine lahko tudi sklenile mandatno pogodbo s svetovalcem v skladu s sporazumom o skupni prodaji Mercatorja. Laško, ki ima v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, je namreč sredi junija pristopilo k skupni prodaji več kot polovičnega deleža največjega slovenskega trgovca.

Izbrani svetovalec je ING banka iz Londona, Pivovarna Laško pa bo še danes, ko se izteče rok za podpis, podpisala mandatno pogodbo za izbiro svetovalca.

Kot je na skupščini poudaril Zorko, soglasje za podpis mandatne pogodbe za izbiro svetovalca pri skupni prodaji večinskega deleža Mercatorja še ne pomeni zelene luči za prodajo deleža Laščanov v trgovcu. Če bo do prodaje Mercatorja dejansko prišlo, bodo o tem namreč znova odločali lastniki pivovarne. Ob tem prvi mož Laškega ni želel napovedovati, kakšna bo časovnica postopkov.

Zorko je sicer zagotovil, da si bodo pri prodaji Mercatorja prizadevali doseči maksimalno možno ceno. Na skupščini je predstavnik družbe NFD Dejan Rajban vodstvo Laškega pozval, da se pri postopku prodaje Mercatorja obnaša odgovorno in resno obravnava samo tiste ponudbe, ki bodo predvidevale višjo ceno kot v dosedanjih postopkih prodaje, ko je poskušala pivovarna Mercator prodati samostojno.

Po Zorkovih besedah je uprava Pivovarne Laško danes pred lastnike prišla le s postopki, ki jih je že začela. Glede prodaje ostalih naložb pa bodo počakali na končanje postopka o prevzemu pivovarne. Prodaji Dela in Večera trenutno mirujeta, je še povedal prvi mož laške pivovarne.

Uprava Pivovarne Laško je morala dobiti soglasje lastnikov za izvajanje poslov izven rednega delovanja skladno z zakonom o prevzemih; ta namreč tako soglasje predvideva v času prevzemnih postopkov in Laško je trenutno v takem postopku. Družba KS Naložbe je 8. julija objavila namero za prevzem Pivovarne Laško, po napovedih pa naj bi do 6. avgusta objavila tudi ponudbo za prevzem.

Zorko pričakuje, da bo tako že prihodnji teden jasno, kaj se bo dogajalo z namero KS Naložb in takrat bodo v Pivovarni Laško lahko ocenjevali vsebino dejanja KS Naložb.