RA KOPER, 13.12.2006, PRIMORSKI DNEVNIK, 17:30
Poročali smo že o razprtijah v sindikatu pomorščakov Slovenije. Medsebojna obtoževanja se nadaljujejo, tokrat pa je pobudo za prevzel predsednik sindikata pomorščakov, ki je pomoč poiskal pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev.


LADO BANDELJ: Predsednik sindikata pomorščakov Slovenije Karel Filipčič, se je v skladu s sklepom letne konference sestal s predsednikom Vseslovenskega združenja malih delničarjev, Kristjanom Verbičem ter mu predstavil problematiko, namreč, da delničarji pomorske družbe za svoje delnice ne morejo iztržiti poštene cene. Pomorščaki so delnice pridobili z zamenjavo za neizplačane plače iz časa, ko je bila splošna plovba pred stečajem. Poleg tega pa so se delu neizplačanih plač tudi odrekli. Karel Filipčič pravi, da se pomorska družba delničarjem ni zagotovila tekočega obveščanja o poslovanju splošne plovbe in s tem tudi ne prave vrednosti njihovih delnic. Pravi tudi, da je družbi Istrainvest pomagala, da je od pomorščakov po ugodni ceni kupila več kot 50-odstotni delež družbe, brez predhodnega posveta z malimi delničarji. Dodaja, da so bil pomorščaki s tem najverjetneje oškodovani za nekaj 100 milijonov tolarjev. Vprašljivo pri tem je, ugotavlja Filipčič, kako je družba Invest prišla do podatkov o delničarjih, saj delniška knjiga pomorske službe ni javna in ni dostopna večini malih delničarjev. Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev je zato predlagal, da se ustanovi posebna sekcija, ki bo skrbela za zaščito malih delničarjev pomorske družbe, na podlagi njihovih izkazanih interesov. Tako bi imeli združeni delničarji večje možnosti, da po najboljši ceni prodajo svoje delnice.
Dodajmo še to, da so pomorščaki splošne plovbe na splošni konferenci izrekli nezaupnico dosedanjemu predsedniku sindikata pomorščakov Slovenije, Karlu Filipčiču. Konferenca je bila sklicana na pobudo 140 pomorščakov, ki že nekaj časa opozarjajo na domnevne nepravilnosti v delovanju sindikata. Filipčič očitke zavrača, sklep o suspenzu po njegovem nima pravne osnove.



Medij: Radio Koper
Avtorji: Bandelj Lado
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Primorski dnevnik
Datum: 13. 12. 2006
Termin: 17:30
Trajanje:2