• Medij: Radio Koper
  • Datum objave: petek, 28.02.2020

Po včerajšnji skupščini Save Turizem je bil danes storjen še en korak do pripojitve Hotelov Bernardin in s tem k ustanovitvi novega državnega turističnega holdinga. Ta zaradi menjave vlade naj ne bi bil pod vprašajem, saj gre za projekt gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Kako konkretno bo potekala konsolidacija in upravljanje turističnih družb uradno še vedno ni znano.

BRANKO LAGINJA: Po včerajšnji skupščini Save Turizem je bil danes storjen še en korak do pripojitve Hotelov Bernardin in s tem k ustanovitvi novega državnega turističnega holdinga. Ta zaradi menjave vlade naj ne bi bil pod vprašajem, saj gre za projekt gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Kako konkretno bo potekala konsolidacija in upravljanje turističnih družb uradno še vedno ni znano.

TJAŠA ŠKAMPERLE: Hoteli Bernardin bodo na Savo Turizem prenesli premoženje, pravice in obveznosti. Tako predvideva pogodba o pripojitvi. O tej so včeraj odločali delničarji Save Turizma, danes še Hotelov Bernardin. Oboje lastniško obvladuje Sava. Presenečenj danes ni bilo pričakovati. V vseslovenskem združenju malih delničarjev so že včeraj napovedali izpodbojne tožbe in tako tudi danes.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev): Predvsem iz naslova menjalnega razmerja, želimo dodatno preveriti same pogoje. Zaradi pričakovanega izrinjenja oziroma (nerazumljivo) manjšinskih delničarjev, kjer bodo v teh družbah izpolnjeni pogoji.

TJAŠA ŠKAMPERLE: V združeni družbi bo zaposlenih 1300 ljudi. Igor Novel iz portoroškega turističnega združenja meni, da bodo Hoteli Bernardin pridobili na finančni moči.

IGOR NOVEL (portoroško turistično združenje): V hotelirstvu je zadnje čase žal zaradi same prezadolženosti hotelov, ni bilo možno biti aktivni lastnik. Vse kar so proizvedli, so vračali kredite. S to možnostjo bodo lahko postali aktivni lastnik in seveda jaz pričakujem tudi, da tak lastnik se bo zavedal pomena destinacije in bo tudi aktivno sodeloval v destinacijski zgodbi.

TJAŠA ŠKAMPERLE: Sava in Bernardin bosta imela skupaj po šest hotelov ob morju in na Bledu, terme v Moravskih Toplicah, Radencih in na Ptuju. Preden pa bo uresničen načrt, pod državno streho konsolidirati osem turističnih podjetij, bo svoje povedala še Agencija za varstvo konkurence.

  • Medij: Radio Koper
  • Avtor: Tjaša Škamperle
  • Teme: Pripojitev Hotelov Bernardin
  • Rubrika: Primorski dnevnik
  • Datum objave: petek, 28.02.2020
  • Termin: 17:30