Primorske novice 29.02.2020

Portorož Slovo še enega primorskega podjetja, ki bo poslej imelo sedež v Ljubljani Bernardin se bo kmalu zlil v Savo Hoteli Bernardin ne bodo več samostojna družba, blagovna znamka pod tem imenom pa ostaja.

Družba Hoteli Bernardin se poslavlja. Danes so delničarji pričakovano dali soglasje za pripojitev k Savi Turizmu. Skupščina je bila pravzaprav labodji spev te hotelske družbe, saj se bo zlila v združeno družbo in tako izginila z zemljevida samostojnih pravnih subjektov. Združena družba s 1300 zaposlenimi bo zaživela po vpisu v sodni register. V piranski občini z zaskrbljenostjo spremljajo pripojitev in kaj bo prinesla.

Pravzaprav ni bilo tako rekoč nobenega, ki bi na današnji skupščini Hotelov Bernardin, ki so v 85-odstotni lasti Save, pričakoval drugačen razplet. Dan prej so soglasje k pripojitvi dali tudi delničarji Save Turizma.

To je potrdilo, da so dogovori na relaciji SDH-sklad York Global Finance, ki je pomemben lastnik upnik Save, odplaknili prejšnje zadržke tega sklada. Prav zaradi Yorka, tudi upnika Save, so z dnevnega reda januarskih skupščin Save Turizma in Hotelov Bernardin umaknili točko o potrditvi pripojitve.

Preostalim delničarjem v zameno delnice Save Turizma

S pripojitvijo portoroške družbe k Savi Turizmu se krepi največja hotelska družba pri nas. V praksi to pomeni, da bodo družbo Hoteli Bernardin kot pravni subjekt ukinili. Preostali delničarji Hotelov Bernardin - gre za Gorenjsko banko, ki obvladuje dobrih devet odstotkov, Banko Intesa Sanpaolo in male delničarje - bodo v zameno dobili delnice Save Turizma.

Portoroška hotelska družba se torej poslavlja, tržna znamka Hoteli Bernardin pa ostaja. Pod njenim okriljem se ohranja vsa turistična dejavnost, delovanje hotelov in sedanja turistična ponudba kot doslej. Združena družba bo zaživela po vpisu v sodni register. Agencija za varstvo konkurence je že izdala pozitivno odločbo, ki se nanaša na priglasitev koncentracije podjetij Sava, in Hoteli Bernardin. Varuh konkurence ne nasprotuje, presodil je, da je skladna s pravili konkurence.

Piransko občino skrbi

V piranski občini pa z zaskrbljenostjo spremljajo pripojitev Hotelov Bernardin. “Pripojitev oziroma združitev obžalujemo, saj to pomeni, da bo veliko delovnih mest sčasoma ukinjenih. To velja predvsem za zahtevnejša, kakovostnejša in seveda tudi boljše plačana delovna mesta. Poglavitne poslovne funkcije združenega podjetja bodo prej ko slej v Ljubljani,” pravi Bruno Kuzmin iz službe za odnose z javnostmi na piranski občini.

Ob tem dodaja: “Zgodil se bo beg možganov, usposobljeni in kompetentni zaposleni s področja hotelirstva tu ne bo bodo imeli več priložnosti, saj primernih služb zanje tu ne bo. Ni dobro, da lastniki vse procese podrejajo zahtevi po čim večjem dobičku, na družbeno odgovornost pa pozabljajo. Dolgoročno to ni dobro ne zanje ne za lokalno okolje.” Kuzmin opozarja tudi na finančne posledice, saj ukinitev oziroma selitev zahtevnejših delovnih mest drugam pomeni tudi manjšo kupno moč v občini oziroma lokalnem okolju.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je tako kot na skupščini Save Turizma tudi na skupščini Hotelov Bernardin napovedalo možnost sodnega iz podbijanja sklepov o pripojitvi. V združenju pravijo, da so prejeli izčrpna in korektna pojasnila glede pripojitve. A bi radi izkoristili 30dnevni rok za dodatno preučitev odgovorov ter poskušali doseči dodatna zagotovila v interesu manjšinskih delničarjev, predvsem glede pričakovanih postopkov iztisnite.

V upravi že en mesec samo Simonič
Hoteli Bernardin imajo vitkejšo upravo že od konca januarja. Od 28. januarja družbo vodi enočlanska uprava - Borut Simonič kot predsednik uprave; Članoma uprave Dušanu Mandiču in Rajku Rešku je 27. januarja potekel mandat. Mandič ostaja v vodstvu družbe kot prokurist, Rešku pa je sporazumno prenehalo delavno razmerje. Simonič je sicer tudi član uprave Save Turizma.

Povezava: www.primorske.si/primorska/istra/skupscina-hotelov-bernardin-potrdila-pripojitev-k

Medij: Primorske novice

Avtor: Sonja Ribolica

Stran: 3