portal plus 21 2 2020

V dneh, ko je javna in medijska pozornost usmerjena v politiko, se v gospodarsko-finančnem zakulisju odvija majhna, vendar pomenljiva aktivnost, ki spominja na zloglasne akviziterje iz začetka devetdesetih let, ki so od starih ženic in neukih upokojencev smešno poceni odkupovali lastninske certifikate, češ da tako ali tako niso nič vredni. Tokrat se zgodba ponavlja, žrtve pa so tudi Petrolovi individualni (fizični) delničarji, ki jim akviziterji na domu ponujajo denar za njihove delnice, pri tem pa zaračunajo astronomsko provizijo.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), ki ga vodi pred kratkim pravnomočno oproščeni Kristijan Verbič (kar 13 let je trajalo, da je uspel dokazati svojo nedolžnost v zadevi Velana, kjer je bil obtožen in obsojen zaradi domnevne zlorabe insajderskih informacij, kar je bil sicer tudi edini takšen primer v Sloveniji doslej), je opozorilo na čuden pojav, ki si vsekakor zasluži medijsko pozornost. Dogaja se namreč, da delničarje nekaterih velikih podjetih - denimo Petrola - na domovih obiskujejo nekakšni akviziterji in jim v podpis ponujajo dokumente za prenos delnic. Kot pravijo v združenju VZMD, nikakor ne gre za njihove predstavnike, pač pa za doslej neznane "storilce", ki prenos delnic ponujajo na skrajno vsljiv, manipulativen način in pod kriminalnimi pogoji.

Petrolova delnica je bila sicer včeraj vredna natanko 387 evrov in velja za eno bolj "stabilnih", zato je po svoje logično, da se je znašla na udaru akviziterjev. Problem, ki ga v zvezi z njimi izpostavljajo v VZMD, je dvojne narave:

(1) gre za invaziven, moralno sporen pristop, ko imetnikom vrednostnih papirjev dobesedno na vratih njihovih domov akviziterji ponujajo v podpis dokumentacijo, s katero bi nanje prenesli svoje delnice, obenem pa

(2) gre za sklenitev posla pod ekstremno slabimi, morebiti celo nezakonitimi pogoji.

Nekaj podobnega se je dogajalo pred četrt stoletja, ko so imetnike lastninskih certifikatov na takšen način "obdelovali" akviziterji na domovih in jih pregovarjali, naj jim "ugodno" prodajo svoje certifikate, češ da tako ali tako kmalu ne bodo nič več vredni. Nekaj kasneje zelo znanih Slovencev je na takšen način s temi spornimi posli tedaj mastno zaslužilo in se uvrstilo med novopečene "pidovske" milijonarje.

To, kar se dogaja v teh dneh, precej spominja na tiste čase. Zavajanje lastnikov delnic, ki si ga privoščijo akviziterji, se kaže zlasti v naravnost oderuških pogojih, na kar so v VZMD že opozorili posamezne izdajatelje vrednostnih papirjev kot tudi pristojno Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Podobna obvestila o obiskih akviziterjev so v VZMD sicer prejemali že lani, pri čemer pa žrtve dokumentacije niso uspele obdržali, saj jo je akviziter vedno odnesel s seboj (včasih tudi s podpisano pogodbo!), zato dejansko nihče ni uspel identificirati teh akviziterjev in tudi materialnih dokazov ni bilo.

Letos pa si je več delničarjev zapisalo podatke s pogodbe, ki jim je bila ponujena v podpis. Iz dokumentacije izhaja, da je bil akviziter gospodarski subjekt z izjemno izvirnim imenom: Poslovno svetovanje, Marko Novak, s.p.. Po javno dostopnih podatkih bi šlo lahko celo za dva samostojna podjetnika, ki imata isto ime, prvi ima sedež na Jami 1 v Mavčičah (kraj med Kranjem in Medvodami), drugi Marko Novak pa ima sedež na Barjanski cesti 66, Ljubljana.

Tisto, kar iz kopije takšne oderuške pogodbe še posebej bode v oči, je neverjetno visoko "nadomestilo" oziroma provizija, do česar je upravičen akviziter: in sicer kar 45 % (!!) dosežene prodajne cene za naročnikove delnice! Delničarji, ki so očitno prepoznali spornost posla in se obrnili na VZMD, so imeli v lasti najbolj likvidne delnice na Ljubljanski borzi, zlasti družb Petrol in KD Group.

Glede na številne špekulacije okoli morebitnega prevzema Petrola, ki jih (za)menjava uprave konec lanskega leta ni pomirila, lahko sklepamo, da se nemir zaradi akviziterjev, ki obiskujejo Petrolove fizične lastnike na domovih, ne bo pomiril. Glede na zadnje podatke o lastniški strukturi Petrola je takšnih lastnikov (domačin in tujih fizičnih oseb) konec koncev kar 22 odstotkov, kar pomeni, da gre za drugo največjo lastniško skupino ...

www.portalplus.si/3643/akviziterji-in-petrolove-delnice?desktop=1

Medij: PORTAL PLUS

Avtor: Uredništvo Portal Plus