VEČER 21.2.2018

Še tekom današnjega dne bi lahko po zamenjavi nadzornega sveta Perutnine Ptuj v ptujskem podjetju dobili tudi novo upravo.

Danes je na Ptuju potekala skupščina delničarjev Perutnine Ptuj, na kateri je bilo ob prisotnosti 98,72 odstotka kapitala z glasovalno pravico zamenjanih vseh pet dosedanjih članov nadzornega sveta. Kot nadzorniki so bili odpoklicani Andrey Zubitskiy, Polona Marinko, Evgeny Zverev, Dagmar Planko in Helena Ploj Lajovic, z dnem skupščine oziroma od 8.30 ure pa so bili na novo kot nadzorniki imenovani Viktoriia Kapeliushna, Maksym Pysariev, Laroslav Mykhailovskyi, Vitaliy Adamchuk (vsi iz vrst ukrajinskega MHP) in znani slovenski odvetnik Uroš Ilić, ki je trenutno tudi predsednik nadzornega sveta Luke Koper. Ob tem je predsednik VZMD Kristjan Verbič napovedal možnost sodnega izpodbijanja obeh sklepov.

Šlo je za prvo skupščino delničarjev Perutnine po tem, ko je AVK prejšnji četrtek podala soglasje k prodaji 90,7 odstotka deleža SIJ-a in njegovega holdinga PMP v Perutnini Ptuj ukrajinski družbi MHP. Zaradi čakanja na odločitev AVK sta sicer v preteklih mesecih bili sklicani in preklicani že dve skupščini z identičnim dnevnim redom. Še danes naj bi po naših podatkih novi nadzorniki v Perutnini Ptuj zamenjali tudi upravo, ki jo ob Tiborju Šimonki sestavlja Vjačeslav Korčagin. Kmalu zatem pa naj bi bile objavljene še prevzemna namera, sama prevzemna ponudba in pa na koncu iztisnitev preostalih delničarjev, pri čemer se ugiba, da bo kupnina za celotno Perutnino znašala okrog 270 milijonov evrov ali 25 evrov na posamezno delnico, medtem ko je SIJ pred tremi leti za posamezno delnico odštel osem evrov. V Perutnini je še okrog 5100 delničarjev, 3200 menda celo na ukinjenih registrskih računih, ki pa imajo, če upoštevamo, da ima državni Kad 5,37-odstotno lastništvo v Perutnini, ta pa tudi 1,84 odstotka lastnih delnic, le okrog dva odstotka vseh delnic.

Spomnimo, da se je za lastništvo v Perutnini bojeval še drugi prehrambni velikan, namreč francoski LDC, ki pa naj bi neuradno ponudil 60 milijonov evrov nižjo kupnino. Ukrajinski MHP je v večinski lasti ukrajinskega milijarderja Jurija Kosiuka, katerega premoženje je ocenjeno na več milijard evrov, delnice MHP pa kotirajo tudi na Londonski borzi. Za MHP je nakup Perutnine Ptuj pomemben, ker je most med vzhodno in zahodno Evropo, ima pa družba že več obratov (Nizozemska, Slovaška) tudi v EU. V MHP letno pridelajo okrog 600 tisoč ton perutninskega mesa, ustvarijo 1,3 milijarde evrov letnih prihodkov in dosegajo blizu 200 milijonov evrov čistega dobička. Podjetje je na borzi vredno dobro milijardo evrov in letno med delničarje razdeli 70 milijonov evrov dividend. Skupina Perutnine Ptuj pa zaposluje okrog 3500 ljudi, letno dosega 270 milijonov evrov prihodkov in 12 milijonov evrov čistega dobička. 

Povezava: www.vecer.com/v-perutnini-novi-nadzorniki-kmalu-tudi-nova-uprava-6665094

Medij: Večer

Avtor: Damijan Toplak