• Medij: Planet TV
  • Datum objave: četrtek, 12.12.2019


PLANET TV 12 12 2019Nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika pa je odšla zaradi malomarnosti in nestrokovnosti, so na današnji izredni skupščini razloge za Berločnikovo razrešitev pojasnili nadzorniki Petrola. Prvič po menjavi je pred kamere stopil tudi manager leta, ki se poslavlja z okoli 300 tisoč evri bruto odpravnine in nagrade, obtožbe na svoj račun pa zanika češ, vse je bilo vzeto iz konteksta, napačno prikazani podatki o zadolžitvi Petrola so bili samo lapsus.

VALENTINA PLASKAN: Nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika pa je odšla zaradi malomarnosti in nestrokovnosti, so na današnji izredni skupščini razloge za Berločnikovo razrešitev pojasnili nadzorniki Petrola.

MIRKO MAYER: Prvič po menjavi je pred kamere stopil tudi manager leta, ki se poslavlja z okoli 300 tisoč evri bruto odpravnine in nagrade, obtožbe na svoj račun pa zanika češ, vse je bilo vzeto iz konteksta, napačno prikazani podatki o zadolžitvi Petrola so bili samo lapsus.

TOMAŽ BERLOČNIK (nekdanji predsednik uprave Petrola): Smo mi po vsaki seji skupaj sodelovali z našimi strokovnimi službami in te napake nismo ugotovili. Na zadnji seji se je ta lapsus ugotovil in smo mi popravili, na zadnji seji smo mi ta lapsus popravili, kar je to ena čisto normalna pot komunikacije med upravo in nadzornim svetom. Treba je gleda z drugega zornega kota in vse iz letnih poročil se tudi da videt. Jaz se te revizije sploh ne bojim, zaradi tega, ker pričakujem, da bo ta revizija pokazala, da so vsi ti posli bili donosni, drugače ne bi mogli tako rast.

VALENTINA PLASKAN: Berločnik skupaj z nekdanjima članoma uprave, Rokom Vodnikom in Igorjem Stebernakom, vztraja, da je bila strategija nekdanje uprave pravilna.

MIRKO MAYER: Ali so Berločnikovo upravo upravičeno odpoklicali predčasno pa danes deli tudi delničarje Petrola. Podrobnosti ima Nataša Repovž.

NATAŠA REPOVŽ: Vsi ključni sedijo na svojih mestih, v štirih urah izvemo tisto kar načelno že vemo, da so Berločnik, Vodnik in Stebernak odšli, ker kot jim očitajo nikoli niso predložili verodostojnih gradiv o prihodnjih načrtih, pa so zato dejansko krivi oni? Delničarji imajo pomisleke.

KRISTJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Prej kot slej same napake, ki so bile zaznane s strani nadzornega sveta utegnejo biti seveda tudi plod dela strokovnih služb, ne posredno same uprave. Bi bilo seveda iz tega naslova pričakovati, da bi se tudi sankcioniralo tiste, ki so takšna poročila, takšne ocene pripravljali.

NATAŠA REPOVŽ: Za katere posle je šlo na skupščini spet ne izvemo, ker kot pravi sedanja uprava na čelu z Nado Drobne Popović, bi s tem lahko škodovali družbi Petrol. Načrti so bili ambiciozni, še danes vztraja Berločnik, očitno ne vsem po godu.

ŽIGA VAVPOTIČ (nekdanji predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7): Ko gre z napako, ko gre za komunikacijo jaz mislim, da bi mogli več komunicirat, da bi mogli skupaj najt neko rešitev, ker tako drastičen ukrep zamenjate zaradi nestrinjanja celo upravo je za mene problematičen.

NATAŠA REPOVŽ: Finančni načrti so imeli več sto milijonske napake, napačni so bili tudi izračuni zadolžitve za financiranje investicij, očitajo nekdanji upravi. Kaj se je dogajalo v zadnjih petih letih do Berločnikovega odhoda bo razkrila revizija. Je bilo napak še več?

DARI JUŽNA (lastnik družbe Vizija Holding in Vizija Holding Ena): Ni tako učinkovito kot se govori, jaz mislim, da se da z investicijami tako velikimi v Petrolu naredit boljši donos. Saj ni Petrol slaba firma, to nisem nikoli rekel, ampak lahko bi bila pa boljša.

NATAŠA REPOVŽ: Berločnik zanika, da so družbo želeli prezadolžiti, vztraja, da so vse načrtovali v okviru bančnih zavez, nadzorni svet je gradiva obravnaval trikrat, vsakič postavljal vprašanja, poudarjal, da je nekaj narobe v izračunu neto dolga, ker se zadolženost družbe sploh ni spustila.

NADA DROBNE POPOVIĆ (predsednica uprave): Kljub našim vprašanjem kaj so sploh investicije, ki so bile v višini 500 milijonov več kot jih je predvidela strategija mi nismo dobili odgovorov. Mi nismo dobili niti odgovorov kaj je znotraj 521 milijonov investicij in je predvideno bilo v strategiji in kaj je tisto kar je dodatno.

NATAŠA REPOVŽ: In nadaljuje, da za popravke očitno ni bilo interesa.

TOMAŽ BERLOČNIK (nekdanji predsednik uprave Petrola): Ne, to ni res. Mi smo sproti popravljali gradiva, se pravi to ostro zavračam.

NATAŠA REPOVŽ: Odnosi naj bi se krhali že spomladi, revizor bo poleg odločitev o poslih ugotavljal tudi morebitno odškodninsko in kazensko odgovornost nekdanjih članov uprave.