• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 08.04.2021

NOVI TEDNIK SIP 8 4 2021

Prihodki šempetrskega proizvajalca kmetijskih strojev lani nižji za 3 odstotke, manj tudi čistega dobička

Po štirih letih zelo dobrega poslovanja, v katerih je podvojil prihodke od prodaje in čisti dobiček povečal za 3,6krat, se je je šempetrski Sip lani nekoliko zaustavil. V primerjavi z letom 2019 je zabeležil 3odstotni padec prodaje, manj kot predlani je imel tudi čistega dobička. Kljub temu so v podjetju s takšnimi rezultati zadovoljni, saj so načrtovali 6odstotni padec prodaje. Čisti prihodki so znašali 32,5 milijona evrov, čistega dobička je bilo približno 2,9 milijona evrov.

JANJA INTIHAR

V Sipu, ki je zadnja leta usmerjen predvsem v izdelovanje strojev za košnjo in spravilo trave za profesionalne kmete, zlasti tiste, ki se ukvarjajo s pridelavo mleka, pojasnjujejo, da se je na njihovih trgih recesija začela že sredi leta 2019. Kot je v poslovnem poročilu zapisal solastnik in predsednik upravnega odbora Uroš Korže, so lani padec prodaje povzročili neugodne vremenske razmere na posameznih območjih, nihanje povpraševanja in cen na trgu mleka in mlečnih izdelkov, negotovost zaradi pandemije ter motnje v preskrbovalni verigi. Tako kot Sip je lani manj prodala tudi večina njegovih konkurentov.

Največji izvozni trg lani Francija

Šempetrsko podjetje je lani prodalo 4.320 različnih kmetijskih strojev, kar je, pravi Korže, celo manj kot leta 2018. Prodaja izdelkov z lastno blagovno znamko, ki sicer predstavlja 90 odstotkov celotne prodaje, je ostala na predlanski ravni, prodaja strojev, ki jih izdeluje za tuje blagovne znamke, je padla za 30 odstotkov.

Sip svoje izdelke prodaje po vsem svetu, prisoten je v več kot tridesetih državah. V Sloveniji je lani s prodajo iztržil 6,2 milijona evrov, kar je enako kot v letu 2019, manjša je bila skupna prodaja na tujih trgih, in sicer za milijon evrov. Kljub temu je delež izvoza znašal 81 odstotkov. Njegovi največji izvozni trgi so bili Francija, Avstrija, Švica, Italija in Nemčija. Zadnja leta se je na vrh lestvice držav, kamor proda največ, uvrščala tudi Nova Zelandija, ki pa je še vedno, pravi vodja marketinga Miha Miheljak, med »top deset«. »Prodaja na Novi Zelandiji se ni prav nič zmanjšala, le drugod smo bili bolj uspešni, zato je ta država na lestvici zdrsnila za nekaj mest, pojasnjuje Miheljak.

Leto brez sejmov

Lanski čisti dobiček Sipa je znašal malo manj kot 2,9 milijona evrov, kar pomeni 17odstotno znižanje v primerjavi z letom 2019. Uroš Korže navaja, da so ob zmanjšani prodaji takšni, še vedno dokaj dobri rezultati posledica višje produktivnosti dela, optimizacije proizvodnih procesov in obvladovanja stroškov. Lani je podjetje zmanjšalo stroške tudi za marketing, saj od marca ni bilo nobenih sejmov in drugih dogodkov, ki se jih sicer redno udeležuje. Miha Miheljak pravi, da tudi letos ne kaže nič bolje. Organizatorji so največji svetovni sejem kmetijske mehanizacije Agritechnica že prestavili na naslednje leto, enako velja tudi za večino ostalih sejmov.

Nova hala za končno montažo

Čeprav je bilo poslovno leto težko, v Sipu lani niso zanemarili razvoj noraziskovalne in inovativne dejavnosti, ki ji vsako leto namenijo 4 odstotke svojih prihodkov. Denar so namenili razvoju novih strojev za košnjo in pripravo trave. Nadaljevali so tudi posodabljanje proizvodnje ter za naložbe v osnovna sredstva namenili 4, 6 milijona evrov. Med drugim so zgradili novo proizvodno halo za končno montažo večjih strojev, ki jo zadolžebodo začeli uporabljati še v prvi polovici leta.

Kljub vlaganju v razvoj in v novo opremo so lani v Sipu, poudarja predsednik uprave Uroš Korže, uspeli še dodatno zmanjšati finančno zadolženost in izboljšati likvidnost, Za letos v podjetju pričakujejo ponovno rast prodaje, ki pa ne bo tolikšna, kot je bila od leta 2016 do 2019. Foto: arhiv NT (SHERPA)

Delničarji Sipa si bodo letos izplačali malo manj kot milijon evrov bilančnega dobička, ki je zadnji dan minulega leta v celoti znašal 10,4 milijona evrov. Bruto dividenda na delnico bo znašala 2,4 evra. To je dvakrat več, kot je predlagal upravni odbor družbe, a je potem na nedavni seji skupščine obveljal nasprotni predlog šentjurskega podjetja Lafin, ki je 7odstotni lastnik Sipa. Vseslovensko združenje malih delničarjev je predlagalo, da bi si delničarji razdelili 3,2 milijona evrov in bi bruto dividenda na delnico znašala 8 evrov, vendar na seji o tem predlogu niso glasovali.

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JANJA INTIHAR
  • Datum objave: četrtek, 08.04.2021
  • Stran: 5