Finance.si, 17.04.2014

jazbec-bostjan02-be.1396809524.jpg.c.600pxZakaj guverner ne pokaže zahtev, s katerimi je Banka Slovenije prosila domnevno ali EK in/ali ECB, naj vendar ne pride do izbrisa podrejenih obveznic v bankah?
"Mi vam lahko pokažemo vse naše zahteve in vse naše sestanke, na katerih smo se trudili, da do tega ne bi prišlo, vendar je na koncu bila enostavno zahteva, da moramo izbrisati imetnike podrejenih obveznic," je guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec trdil 24. marca v Državnem svetu na posvetu o strategiji razvoja slovenskega bančništva. Finance in mali delničarji smo ga pred tednom dni pozvali, naj zahteve pokaže, a jih do danes ni.

Videoposnetek Jazbečevega govora je na spletni strani Državnega sveta www.ds-rs.si/node/568. Guverner Jazbec je na posvetu pokazal, kot ga je bilo razumeti, v Evropsko komisijo in/ ali Evropsko centralno banko, ki da sta "krivca", da so imetniki podrejenih obveznic NLB, NKBM in Abanke skupaj sredi decembra izgubili skoraj pol milijarde evrov oziroma vse, kar so imeli naloženo v podrejene obveznice bank. Obveznosti bank do imetnikov podrejenih obveznic so namreč pred državno dokapitalizacijo bank prenehale v celoti. Iz BS nam do danes niso odgovorili, ali bodo kaj poslali ali ne, prav tako pa je pravkar združenje malih delničarjev VZMD opozorilo, da jim BS po tednu dni še ni predložila nobenih gradiv, ki jih je omenjal Jazbec.

Izbris podrejenih obveznic sicer še nima epiloga; Banka Slovenije ga je zaukazala v odločbah, ki jih je decembra izdala bankam na podlagi noveliranega zakona o bančništva, ki pa je še v presoji pri Ustavnem sodišču. Izbris podrejenih obveznic je verjeten tudi v Banki Celje, več pa bo jasnega jutri teden, ko se izteče rok za 160-milijonsko dokapitalizacijo.