MOREL 24 9 2019

Ljubljana, 23. september 2019 (MOREL)- Te dni minevajo tri leta od vzpostavitve programa »Delniška OPORA« pri VZMD, kamor se je doslej vključilo že preko 5.500 malih delničarjev. V tem času je program - primarno zamišljen kot najracionalnejša rešitev za takratnih cca. 220.000 delničarjev z delnicami na ukinjenih registrskih računih pri KDD - pomembno presegel prvotne okvire ter se razvil v učinkovito platformo za skupni nastop manjšinskih delničarjev - tudi tistih s trgovalnimi računi!

Prek »Delniške OPORE« so bile v tem času sprožene številne aktivnosti za skupne prodaje delnic oz. izstop delničarjev iz družb po pošteni ceni, kakor tudi postopki preveritev primernosti denarnih odpravnin ob iztisnitvah. Tako je VZMD v treh letih zagotovil izplačila preko 980.000,00 € kupnin, odpravnin, dividend in dodatnih denarnih odpravnin. Ob tem velja spomniti, da je v številnih primerih šlo predvsem za delnice, ki jih je finančna industrija praviloma označevala za ničvredne, ob oblikovanju večjih svežnjev delnic ter ustreznih pogajalskih pristopih pa se je pogosto izkazalo, da interes za odkup delnic manjšinskih delničarjev vendarle obstaja, končne izpogajane prodajne cene pa so v nekaterih primerih dosegle tudi sedem-kratnike, glede na prejšnje ponudbe ali dolgoletne kotacije.

V zadnjem letu se je »Delniška OPORA« posebej osredotočila na problematiko zapadlih neizplačanih dividend, ki jih številni delničarji - z delnicami na ukinjenih registrskih računih - zadnja tri leta niso prejemali. Tako v VZMD ocenjujejo, da bodo zanje v letošnjem letu naknadno izterjali vsaj še dodatnih 70.000,00 € zapadlih dividend za zadnja tri leta. Podobno pa velja tudi za izdatne odpravnine in možnosti izvedbe izplačil le-teh za preko 8.000 (bivših, iztisnjenih ipd.) delničarjev, npr. v zadnjih večjih primerih družb Gorenje, KD Group, Perutnina Ptuj, kjer zgolj v slednjih družbah preko 4.000.000,00 € ostaja na razpolago delničarjem do konca prihodnjega leta, ko bodo - tako sredstva kot tudi vse preostale delnice - dokončno preneseni na državno Kapitalsko družbo (KAD).

Delničarji, ki imajo svoje delnice zdaj na skupnem namenskem računu za prenos na državni KAD, lahko k »Delniški OPORI« še vedno pristopijo z enostavno izpolnitvijo PRISTOPNE IZJAVE in NALOGA ZA PRENOS. Pristopno izjavo delničarji pošljejo na VZMD (Hrenova 13, 1000 Ljubljana), nalog za prenos pa na KDD - Centralna klirinško depotna družba, d.d. (Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana), pri čemer mora biti nalog overjen (notarsko ali upravno). Za vsakršne dodatne informacije so sodelavci »Delniške OPORE« na voljo vsak delovnik med 9:00 in 17:00 na telefonskih številkah 01 25 11 420 ali 031 770 771 in e-naslovu delnice@vzmd.si . (konec)

Medij: Tiskovna agencija MOREL