morel 28 10 2019Ljubljana, 28. oktober 2019 (MOREL)- Državni svetniki so danes, na 6. izredni seji, soglasno izglasovali odložilni veto na zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB). Sejo je v državnem svetu neposredno spremljal tudi predsednik VZMD Kristjan Verbič, ki je - neposredno po sprejemu ZPSVIKOB minuli teden v državnem zboru - na državni svet naslovil apel naj izglasuje veto ter omogoči obravnavo svojega, neprimerno ustreznejšega predloga.

Na neustreznost zakona so doslej opozorili številni (tudi povsem neodvisni) predstavniki strokovne javnosti. Pobudo za oceno ustavnosti takšnega zakona je že napovedala Banka Slovenije, pomembne pomisleke so podali najvišji predstavniki vrhovnega sodišča RS, hkrati pa je pričakovati tudi nasprotovanje Evropske centralne banke in Evropske komisije, zaradi očitka o nedopustnem monetarnem financiranju. Vse to bi po prepričanju VZMD izdatno podaljšalo že tako predolge postopke, zaradi česar bi razlaščeni vlagatelji ostali ujeti v desetletnih sodbih bitkah z mlini na veter, medtem ko so nekateri večji vlagatelji že prejeli odškodnino po pravnomočni tožbi.

Ob izglasovanem vetu iz VZMD - tokrat predvsem na 46 poslancev, ki so ZPSVIKOB podprli ob nedavnem glasovanju - naslavljajo apel, naj o svoji vnovični podpori temeljito premislijo. Letos bo namreč minilo kar 6 let od spornih razlastitev, zaradi vse daljšega čakanja pa bi lahko s tem povezani stroški ob koncu celo presegli zahtevano glavnico. Za vse te stroške, kakor tudi zasičenost sodišč, osebne tragedije itn. bo odgovoren vsak od poslancev, ki bo vnovič podprl ZPSVIKOB. Ob tem je  Verbič še izpostavil: »v primeru, da bi sporni zakon ponovno dobil zadostno podporo v državnem zboru in se bo posledično agonija razlaščenih vlagateljev še dodatno, nedopustno in v nedogled zavlekla, se bodo v VZMD - poleg številnih aktualnih postopkov - naposled primorani obrniti tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice, tudi spričo že zdaj nerazumno dolgih rokov.« To so sporočili iz VZMD. (konec)

Medij: Tiskovna agencija MOREL