VEST.SI, 9. 7. 2008, DELNIČARJI RAZOČARANI, 13:36

DANIEL BLEJC(predsednik nadzornega sveta NKBM): Sklepi same skupščine so, recimo temu, rezultat nekega skupnega dela v celotnem predhodnem obdobju, tako uprave kot nadzornega sveta in (manjka beseda) strokovnih služb, ki so to pripravo sploh omogočile. Mi smo s strani nazornega sveta veseli, da so ti sklepi, ki smo jih predlagali, prišli skozi, predvsem tisti, ki omogočajo banki nadaljnjo rast, oziroma pozicioniranje na trgu in prostoru na katerem misli nastopat,

oziroma na katerem misli vstopit. Ne glede na imenovanje novega nadzornega sveta smo mi z nalogami, oziroma sedanji nadzorni svet s svojimi nalogami še vedno zavezani, odgovorni da v obdobju v katerem smo na svoji poziciji, delamo na nalogah, ki smo si jih postavili že pred to skupščino. To je predvsem potrditev, oziroma delo na strategiji vsebino, ne samo na strateških ciljih, ki smo jih ko takšne (manjka beseda) poti banke potrdili. Naše delo ostaja potem (manjka del besedila) nadaljevali. Menim, da so rezultati skupščina za banko zelo ugodni in da jih bodo samo v takšni obliki kot je bilo pripravljeno, omogočili, da se teh rezultatov, ki jih imamo postavljene, v prihodnosti tudi lotimo in jih dosežemo.
NOVINAR: Ja, gospoda Kovačiča bi vprašal. Ali bo 25-procentna dokapitalizacija po vašem oceni zadoščala za te ambiciozne načrte in kako komentirate takšno nenadno spremembo predloga o članstvu v nadzornem svetu, ki je danes prinesla pač do tega novega 9-članskega nadzornega sveta.
MATJAŽ KOVAČIČ(predsednik uprave NKBM): Dokapitalizacija, ki je predvidena in je bila tudi izglasovana, na našo veliko veselje, mislim da bo zadoščala za te načrte, kajti ta primarni kapital, ali pa osnovni, povečanje osnovnega kapitala, nam daje tudi finančni vzvod za povečanje podrejenih obveznosti. Kar pomeni, da kolikor bi imeli pravzaprav te širitvene načrte v večjem obsegu, da bi lahko financirali tudi s podrejenim kapitalom. Seveda pa v vsakem primeru, v kolikor bo banka uspešna in uspešno izvajala te širitvene aktivnosti, ima tudi možnost, da naslednje leto na skupščini ponovno predlaga dvig kapitala v kolikor bi bilo to potrebno, vendar naše projekcije kažejo, da tega ne bi bilo potrebno, razen če se ne bi dogodilo neki, nek, recimo temu velik prevzem, ki ga pa ne ne načrtujemo v tem trenutku. Kar se tiče pa seveda imenovanja nadzornega sveta pa ta zadeva ni v pristojnosti uprave in sploh tudi ni primerno, da bi uprava komentirala ali pa se opredeljevala do razreševanja ali imenovanja samega nadzornega sveta.
VESNA LOVREC: Lahko poveste imena, kdo so predlagana imena?
KOVAČIČ: Jaz upam, da se jih bom vse na pamet spomnil, če ne mi bo pa predsednik nadzornega sveta pomagal. Od prejšnjega nadzornega sveta, oziroma sedaj trenutno še (manjka beseda), sprememba naj bi se zgodila s prvim septembrom, ostajajo magister Blejc, gospod Andrej Svetina, doktor Anton Jurgec in gospod Anton Guzej. Novi člani pa so doktor Valentinčič, če sem si prav zapomnil, gospod Škufca, gospod Bizjak Ivan, doktor Egon Žižmond in Kramberger Boštjan. To so nova imena za nov nadzorni svet, ki bi nastopil mandat s prvim septembrom 2008 in bi ta mandat trajal štiri leta.
NOVINARKA: Predsednika uprave in predsednika nadzornega sveta sprašujem, kako kako komentirata protestni odhod nekaj malih delničarjev, ki so se počutili preglasovane, ogoljufane, glede na ugleda banke?
KOVAČIČ: Moram reči, da meni osebno seveda je zelo žal, da se je takšna gesta nekaterih delničarjev dogodila. To je bila prva skupščina, mogoče je kdo pričakoval kaj drugega, tako da je mogoče nastopilo neko razočaranje. Seveda sam bi si želel, da bi naše skupščine potekale v čim bolj ozračju, ki pomeni predvsem zaupanje v ambicijo in v širitev banke, ki bi jo podpirali vsi delničarji, ne glede na to ali imajo eno delnico ali pa imajo več kot 50 odstotkov delnic. Upam seveda, da bomo v nadaljevanju s komunikacijo, z informiranjem in, bi rekel, delom na odnosih z delničarji, prišli do nivoja, da se takšna stvar ne bi več dogodila, kajti sicer v samem odločanju to ni pomenilo bistvenega vpliva, kajti odšlo je samo dve stotinki kapitala iz skupščine, vendar pa seveda ni namen, da se s takšnimi dejanji izraža volja ali nejevolja posameznih delničarjev, vsaj ne s strani banke, uprave, ali pa nadzornega sveta, prav gotovo ne.
BLEJC: Komentirat reakcij pa, pač temu podajanj, razumevanj poteka skupščine, ne moram dajat, ker ne odgovarjam niti za enega posameznika, ki je pač prišel do besede, da je lahko govoril. Bistveno s strani nadzornega sveta in podobe, ki jo banka daje v javnosti je predvsem zaupanje, ki ga ima pri svojih komitentih in pri potencialnih komitentih, ki bodo pristopili k nam in najbolj pomembno, da je podoba, ki jih daje banka, z rezultati, ki jih bo banka ustvarila, tista ki nam bo zagotavljala, da bomo ohranjali zaupanje pri komitentih. Mogoče samo toliko, da je to prvo srečanja, prva javna skupščina v takšen obsegu, bila izkoriščena s strani posameznikov tudi kot politična promocija, oziroma, recimo temu zadovoljevanje nekih interesov, ki jih niso uspeli izkoristiti, oziroma, recimo temu uveljaviti, zato pravim, da tega ne bom posebej komentiral. Mogoče samo komentar, da skupščina je mesto kjer se predstavljajo vizije in kjer se predstavljajo strateške usmeritve banke in rezultati, ki opravičujejo banko in da banka še poveča svoje možnosti, oziroma pozicijo na samem trgu. To je moje mnenje in jaz mislim, da smo z rezultati in predstavitvijo, ki smo jo pripravili za to skupščino, to svoje poslanstvo upravičili.
NOVINARKA: Kako komentirate napovedi izpodbojnih tožb s strani Združenja malih delničarjev?
BLEJC: Glejte, kot sem vam rekel, je vprašanje namenjeno meni?
NOVINARKA: Ja.
BLEJC: Ja, legitimno pravico v vsakem primeru imajo, kakšna bo proceduralna pot, kakšen bo postopek, s kakšnimi argumenti bodo to potem tudi udejanjili, oziroma uspeli registrirat, recimo v tem primeru, da bo to nasprotoval sklepom skupščine je stvar časa in njihove priprave. Saj pravim, dejstvo je v tem, da se hočem distancirat od tega, da so ljudje izkoristili ta „event“ ta dogodek za to, da so pač iznesli svoja mnenja, ki mogoče niso usklajena z glasovi, ki so jih navidezno predstavljali, pravim, je odvisno od priprave, odvisno od substance teh stvari (manjka del besedila) izpodbojnimi tožbami, to bo pa pokazal čas. Nam je bistveno, da smo s tistimi ključnimi sklepi, ki smo jih sprejeli na skupščini, banki omogočili tisto pot, ki smo jo skupaj z upravo zastavili.
LOVREC: Ja, Vesna Lovrec, Vest. Ampak prišlo bi naj po njihovih besedah do kršitve od 71. do 74. člena okoli v bistvu tega predloga za nadzorni svet?
BLEJC: Glejte, odgovornost pri predajanju kontra predlogov je vzajemna, to je od tistega, ki je dal kontra predlog, do tistega, ki bo dal izpodbojno tožbo. Zdaj, jaz sam sodit o pravilnosti postopkov ne morem, za to je zadolžena, za vodenje same skupščine je predsednik skupščine, tisti ki bo odločal, če je proceduralno stvar šla dobro skozi. Kakšna pa je vsebinska, vsebina samih kontra predlogov, če je pripravljena ustrezno, so pa to inštance, ki so izven skupščine.
NOVINAR: Mene sami zanima, če imate podatek koliko je bilo malih delničarjev prisotnih na skupščini, ali osebno, ali pa prek pooblastila.
KOVAČIČ: Bilo je zbranih 12.918 pooblastil, veljavnih. Prišlo je več kot 14.000 pooblastil, vendar je bila velika večina nepodpisanih, ki so bila neveljavna. Tako, da to nas je zelo veselilo, ker smo s tem postavili ponovno nov rekord v Sloveniji, kajti toliko pooblastil ni zbrala, po obsegu, ni zbrala še nobena delniška družba v Sloveniji. Bilo pa je samih delničarjev, ki so bili, to pomeni vseh delničarjev, ne samo fizičnih oseb, je bilo pa prijavljenih in prisotnih na skupščini okoli 120. Fizično, na sami skupščini.
NOVINARKA: Koliko kapitala?
KOVAČIČ: 70,17 odstotka kapitala je bilo prisotno, kar je prav tako izjemno visok delež, na kar smo zelo ponosni.



Medij: Vest.si (Video)
Avtorji: Lovrec Vesna
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Ostalo
Datum: 09. 07. 2008
Termin: 13:36
Trajanje:10