• Medij: STA

sta13102020

Ljubljana, 13. oktobra - V VZMD so v odzivu na potezo Banke Slovenije, ki je za iskanje rešitve za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah aktivirala skupino pravnih strokovnjakov, zapisali, da je edina primerna rešitev poravnava. To zagovarjajo od leta 2016, ko so predstavili predlog zakona o ureditvi položaja razlaščenih vlagateljev, so spomnili.

"Ob aktualnih objavah o prizadevanjih Banke Slovenije za neobjavo poročila računskega sodišča glede sanacije bank ter njenih domnevnih poizkusih za pripravo nove rešitve za razlaščene imetnike delnic in obveznic je postalo povsem jasno, da je bila bančna sanacija izjemno sporna, njene posledice pa bi bilo treba rešiti nemudoma," so zapisali v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD).

Pod okriljem VZMD je bilo leta 2016 za 130 izbrisanih imetnikov prek Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki in Odvetniške pisarne Jereb vloženih več odškodninskih tožb zoper poslovne banke, Banko Slovenije in državo, za kar je bilo plačanih prek 50.000 evrov sodnih taks, so spomnili in dodali, da vsi postopki v vsem tem času praktično ves čas stojijo.

"Nič bolje ni s kazenskimi postopki zoper odgovorne, v okviru katerih je VZMD poskrbel za priglasitev premoženjsko-pravnih zahtevkov, potem ko so marca 2015 vložili kazensko ovadbo na specializirano državno tožilstvo. Nacionalni preiskovalni urad je decembra 2018 na tožilstvo podal kazensko ovadbo, slednja pa vse odtlej, kot kaže, ni dočakala dolžne resne obravnave oz. ustreznega epiloga," so povzeli.