finance 4 11 2019

LJUBLJANSKA BORZA Tečaji najpomembnejših delnic na ljubljanski borzi so se v kratkem trgovalnem tednu v povprečju krepko znižali.

Domače borze drugače od mednarodnih trgov ni zajel optimizem, kupci so se v skrajšanem tednu kar razbežali. Indeks SBI TOP je tako izgubil poldrugi odstotek ter upadel na 853,56 točke, posredniki pa po pričakovanjih niso imeli prav veliko dela. Prometa je bilo za 2,65 milijona evrov, najprometnejše so bile delnice Krke, s katerimije bilo sklenjenih za 1,08 milijona evrov poslov. Primat v likvidnosti Krki ni prinesel rasti, tečaj seje močno znižal, in sicer za 3,4 odstotka. Prometnejše so bile še delnice Zavarovalnice Triglav, z njimi je bilo sklenjenih za 478 tisoč evrov poslov, tečaj je upadel za 0,3 odstotka. Več dela so imeli posredniki še s Petrolom, kije ob 460 tisočakih ohranil vrednosti iz tedna prej. Petrol je bil v zadnjih dneh v središču pozornosti zaradi sporazumnega predčasnega prenehanja mandata uprave. Nadzorni svet je sicer sporočil, daje od nekdanjega predsednika uprave Tomaža Berločnika ter članov uprave Roka Vodnika in Igorja Stebrnaka dobil soglasje za objavo sporazumov o prenehanju mandata, ne pa tudi za razkritje okoliščin, v katerih so dogovor dosegli. Zato ocenjuje, da z objavo sporazumov javnost ne bi bila celovito obveščena, sporazumi pa so opredeljeni kot poslovna skrivnost in so pravno zavezujoči.

Unior mora družbi Rhydcon plačati 2,3 milijona evrov

Druge delnice v indeksu so se ali pocenile ali ostale na izhodišču. Največ so izgubile delnice Uniorja, ki so se pocenile za 2,8 odstotka. Nadzorni svet družbe seje na seji konec tedna seznanil s prejeto sodbo celjskega višjega sodišča, po kateri mora Unior družbi Rhydcon plačati 2,26 milijona evrov skupaj z zamudnimi obrestmi in stroški pravdanja, družba Rhydcon pa mu mora izročiti 88.268Uniorjevih delnic. Brez pravega razloga so se za dobra dva odstotka pocenile tudi delnice Luke Koper, za 1,8 odstotka seje pocenila NLB, vrednost Telekoma je upadla za 1,4 odstotka. Brez sprememb so teden sklenile delnice Intereurope, pozavarovalnice Sava, Cinkarne Celje in KD Group. Taje izplačala denarno odpravnino delničaijem, ki so vložili zahtevo za odkup delnic z oznako za plačilo denarne odpravnine v znesku 86,67 evra. S tem je pridobila 26.695 delnic in zanje odštela 2,31 milijona evrov. Zdaj imaKD Group skupaj 93.858 lastnih delnic, kar je 3,8 odstotka vseh izdanih delnic, za prenos in denarno odpravnino pa se po podatkih VZMD še vedno ni odločilo skoraj 4.800 malih delničarjev KD Group. Mt.K.

Medij: Finance

Avtor: K. MT.

Stran: 10