• Medij: Finance
  • Datum objave: ponedeljek, 08.06.2020

FINANCE Telekom 8 6 2020

Delničarji Telekoma Slovenije so na petkovi skupščini potrdili 3,5 evra bruto dividende na delnico, kar ob zadnjem tečaju 48,6 evra pomeni 7,2odstotno dividendno donosnost. Izglasovan je bil predlog Slovenskega državnega holdinga, vložen nekaj ur pred skupščino. Uprava je predlagala, da dobiček ostane nerazporejen, Vseslovensko združenje malih delničarjev pa je predlagalo štiri evre dividende. Za dividende bo Telekom porabil 22,8 milijona evrov bilančnega dobička, v naslednje leto se prenese 7,4 milijona evrov.

Dividende se izplačajo 19. junija, presečni datum je 18. junij. Skupščina je za novega nadzornika na predlog Slovenskega državnega holdinga potrdila Aleša Šabedra, nekdanjega ministra za zdravje.

Zunajsodna poravnava z Dremljem

Spor z nekdanjo upravo Telekoma, ki jo je vodil Bojan Dremelj, bo rešen z zunajsodno poravnavo, v kateri bo Telekom Slovenije dobil 2, 8 milijona evrov odškodnine, plačala pa jo bo Zavarovalnica Triglav, pri kateri je zavarovana odškodninska odgovornost nekdanjih članov uprave (ter pozavarovana pri zavarovalnici Liberty). Predlog so potrdili skoraj vsi navzoči delničarji.

Od zneska bo Odvetniška pisarna Ilič dobila okoli 130 tisoč evrov nagrade za poravnavo. Predstavniku malih delničarjev seje ta znesek zdel pretiran. Odvetniška pisarna je Telekom doslej stala okoli 200 tisoč evrov. Odvetnik Uroš Ilič seje na komentar Stankoviča odzval, da bi bil strošek po odvetniški tarifi občutno višji (prek milijon evrov).

Za revizorja za leta 2020, 2021 in 2022 je bila potrjena revizijska družba PricewaterhouseCoopers. Cena revizorja je 196 tisoč evrov na leto za celotno skupino in vse revizijske preglede.

Navzočega je bilo 81,16 odstotka kapitala. Skupščino je vodil odvetnik Stojan Zdolšek.

Seljak: Odškodnine zaradi arbitraže ne bomo zahtevali

Družba Telekom Slovenije odškodninskih prispevkov v zvezi z arbitražo ne bo vlagala, je na skupščini delničarjev povedal Tomaž Seljak, predsednik uprave, strokovna mnenja so pokazala, da za to ni pravne podlage.

Mednarodno trgovinsko sodišče v Švici je namreč Telekomu Slovenije v arbitražnem postopku naložilo, da mora kupiti celoten delež v družbi Antenna SL TV, ki se zdaj imenuje Planet TV in izdaja istoimenski televizijski program.

Telekom je moral za tretjinski delež v Antenni SL TV plačati 17, 6 milijona evrov kupnine ter s tem povezane stroške, kar je skupaj naneslo 22,9 milijona evrov in požrlo skoraj celoten lanski čisti dobiček. Tega je bilo 1,2 milijona evrov. Telekom zdaj išče kupca za Planet TV. Prodaje Planeta Seljak na skupščini ni komentiral, ker je postopek v teku. Na vprašanje predstavnika malih delničarjev Rajka Stankoviča, zakaj Telekom ne proda tudi družbe TSMedia, ki izdaja spletni portal Siol, je Seljak odgovoril: »Če bi se pojavila ponudba za TSMedio, bi jo proučili, a to velja za vse družbe.

»Ko govorimo o tem, da je imel Telekom dober milijon evrov čistega dobička, ne moremo govoriti o dobrem poslovanju. To je bilo slabo poslovanje, je poslovanje komentirala Vesna Južna, predstavnica družbe za upravljanje Perspektiva.

»Vpliv koronavirusa na poslovanje ne bo hud«

»V novo leto smo startali polni optimizma, a je prišel virus. Kljub temu lahko danes ugotovimo, da vpliv na poslovanje Telekoma ne bo hud, kot je v nekaterih drugih panogah, je ob predstavitvi dela nadzornega sveta v letu 2019 povedala predsednica nadzornega sveta družbe Barbara Kiirner Čad.