• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: ponedeljek, 23.12.2019

Radio SLO DOGDKI IN ODMEVI 23 12 2019Cinkarna Celje, z 900 zaposlenimi, ima novega člana nadzornega sveta. To je Američan Mario Gobbo, ki že nadzoruje Zavarovalnico Triglav. Gobbo je bil skupni kandidat največje delničarke Cinkarne, Modre Zavarovalnice in sklada Generali. Drugo največjo delničarko, DUTB so preglasovali. V oči bode neenotnost državnih delničarjev in prerivanja v ozadju za vpliv v dobičkonosni Cinkarni.

GREGOR BUDAL: Cinkarna Celje, z 900 zaposlenimi, ima novega člana nadzornega sveta. To je Američan Mario Gobbo, ki že nadzoruje Zavarovalnico Triglav. Gobbo je bil skupni kandidat največje delničarke Cinkarne, Modre Zavarovalnice in sklada Generali. Drugo največjo delničarko, DUTB so preglasovali. V oči bode neenotnost državnih delničarjev in prerivanja v ozadju za vpliv v dobičkonosni Cinkarni.

MATIJA MASTNAK: Krog okoli nekdanjega prvega nadzornika Cinkarne Celje Boruta Jamnika, ki je oktobra odstopil zaradi prevelikega števila nadzorniških funkcij, ohranja odločilni vpliv v družbi. Prvi mož Modre zavarovalnice, lastnice petine Cinkarne je potem, ko se je zaradi medijskega linča umaknil Franjo Bobinac, uspel s kandidatom Mariom Gobbom. Ta je s tesno večino premagal izvršnega direktorja Slabe banke, Bojana Gantarja, kandidata blizu premierja Marjana Šarca. Predsednik Društva Mali delničarji, Rajko Stankovič.

RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva malih delničarjev): Mi smo bili zadovoljni z obema izbirama. Niti ne bi bili slabe volje tudi, če bi gospod Gantar bil izvoljen.

MATIJA MASTNAK: A predsednik Vseslovenskega združenja Malih delničarjev> Kristjan Verbič opozarja, da prerivanja med državnimi delničarji ni dobro za podjetje.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Absolutno menimo, da je to slab signal, slaba popotnica in bi želeli, da je upravljanje s premoženjem Republike Slovenije domišljeno, ne pa da smo priča konfrontacijam.

MATIJA MASTNAK: Najbrž ni naključje, da bosta čez pol leta Cinkarno zapustila prvi finančnik podjetja ter generalni direktor Janez Benčina. Ta sicer zatrjuje, da so razlogi za njegov odhod osebni.

JANEZ BENČINA (generalni direktor Cinkarne Celje): Izgledi za naprej so solidni. V kolikor bo politika podjetja ostala približno taka, torej konservativna verjamem, da je pred Cinkarno še nekaj lepih svetlih let.

MATIJA MASTNAK: Cinkarna Celje, ki je na seznamu 15-ih državnih podjetij za prodajo, bo letos imela približno 19 milijonov evrov dobička.