DNEVNIK 5 11 2019

PETROL Če uprava in nadzorni svet Petrola ne bosta sama sklicala izredne skupščine Petrola, na kateri naj bi razpravljali o razlogih za zamenjavo uprave, bo to do konca tedna zahteval Slovenski državni holding. O sklicu skupščine nameravajo nadzorniki Petrola razpravljati prihodnji teden.

Sebastjan Morozov

Kaj konkretno je bilo v ozadju zamenjave članov Petrolove uprave predsednika Tomaža Berločnika in članov Igorja Stebemaka ter Roka Vodnika - bo morda znano decembra. Ker na Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja državno premoženje, niso dobili zadostnih pojasnil o zamenjavi Petrolove uprave, so včeraj napovedali, da bodo do konca tedna, ob upoštevanju zakonsko določene delničarjeve pravice do obveščenosti, zahtevali sklic skupščine družbe Petrol, na kateri bi se delničarji seznanili s podrobnostmi zamenjave uprave. To bodo storili, če uprava ali nadzorni svet ne bo že sam sklical skupščine. Prek spletnih strani Ljubljanske borze je namestnik predsednice Petrolovega nadzornega sveta Sašo Berger včeraj sporočil, da nameravajo glede na podane zahteve delničarjev o dodatnih pojasnilih razlogov za zamenjavo uprave na prvo redno sejo nadzornega sveta, ki bo prihodnji teden, uvrstiti sklic skupščine delničarjev Petrola. Do sklica izredne skupščine se bo morala uprava oziroma nadzorni svet Petrola opredeliti v enem mesecu, potem ko bodo na SDH takšno zahtevo formalno podali.

Vlada podpira sklic skupščine

Pojasnila o zamenjavi Petrolove uprave je od SDH pred dnevi zahtevala vlada. Kot so včeraj pojasnili v kabinetu predsednika vlade, tudi SDH ocenjuje, da doslej znani podatki ne razkrivajo dovolj informacij o predčasnem prenehanju mandata članom Petrolove uprave. »Vsak nadaljnji ukrep, ki bo delničarjem dal priložnost, da pridobijo dodatne podatke in informacije, kot je sklic izredne skupščine, ocenjujemo kot dobrodošel,« so povedali v kabinetu predsednika vlade. Ob tem so dodali, da se je SDH zavezal, da bo z dodatnimi pojasnili na skupščini seznanil vlado. SDH je prošnjo za pojasnilo o zamenjavi uprave na Petrol naslovil minuli teden. Uprava in nadzorni svet Petrola sta informacijo o prenehanju mandata uprave, ob upoštevanju določb zakona o trgu finančnih instrumentov, po katerem morajo biti delničarji obravnavani enakopravno, objavila prejšnjo sredo. Iz dodatnega pojasnila o prenehanju mandata članov je mogoče razbrati, da razlog za njihovo zamenjavo tiči v razhajanju glede izvajanja veljavne strategije družbe. Podrobnejših pojasnil o razlogih in vzrokih, ki so nadzorni svet vodili k sprejetju odločitve za sklenitev sporazuma o predčasnem prenehanju mandatov uprave, nadzorni svet po lastnih besedah ni mogel podati, saj naj bi dobil le soglasje o razkritju sporazumov. Nekdanji člani uprave - tako pravi nadzorni svet namreč niso podali soglasja o hkratnem razkritju okoliščin, v katerih so bili sporazumi podpisani. Nadzorni svet je ocenil, da zgolj z razkritjem besedila sporazumov, brez hkratne pojasnitve dogajanja na sami seji nadzornega sveta in okoliščin, ki so pripeljale do podpisa sporazumov, zainteresirana javnost ne bi dobila jasne slike o razlogih za ravnanje nadzornikov. Iz dodatnega pojasnila tudi izhaja, da je bila odločitev za predčasno prenehanje mandatov potrebna zaradi varovanja interesov družbe in skladna z določili zakona o gospodarskih družbah, so dodali na SDH. Odvetnik nekdanje Petrolove uprave Stojan Zdolšek razloge za ravnanje nadzornikov vidi drugače. Vsebine sporazumov ne želijo razkriti, je dejal, ker bi se pokazalo, da za zamenjavo uprave ni bilo nobenih razlogov. Po njegovih pojasnilih je bilo v sporazumih določeno, da je njihova vsebina tajna, določeno pa je bilo tudi, kaj je vsebina dovoljene komunikacije. Po besedah Zdolška se nekdanja uprava zavzema za razkritje posameznega sporazuma v celoti, druge okoliščine in razlogi pa ji niso poznani. Iz včerajšnjih pojasnil SDH ni razvidno, ali bodo na dnevni red izredne skupščine uvrstili tudi zahtevo po predčasni zamenjavi nekaterih članov nadzornega sveta, kar se je neuradno omenjalo v zadnjih dneh. Takšna točka se na dnevni red sicer lahko uvrsti po sklicu skupščine, z razširitvijo dnevnega reda. Za morebitni predčasni odpoklic nadzornega sveta je sicer potrebna 75-odstotna večina na skupščini prisotnega kapitala.

Možnosti za odpoklic nadzornikov

Zadnje skupščine aprila letos se je udeležilo 69,34 odstotka prisotnega kapitala. Na lanskoletni so bili prisotni delničarji, M so imeli skupaj v lasti 62,68 odstotka delnic, v letu 2017 pa delničarji, ki so skupaj obvladovali 64,7 odstotka delnic. Če izhajamo iz podatkov letošnje prisotnosti na skupščini, bi moralo predlog odpoklica nadzornikov podpreti 52 odstotkov celotnega kapitala. To pomeni, da bi morali takšen predlog razen z državo povezanih organizacij skoraj nujno podpreti poslovnež Dari Južna, ki skupaj s povezanimi osebami v Petrolu obvladuje okoli deset odstotkov delnic, in številni mali delničarji. Kot je povedal predsednik združenja malih delničarjev MDS Rajko Stankovič, jim skupaj s stanovskim Vseslovenskim združenjem malih delničarjev (VZMD) za glasovanje na skupščini Petrola uspe zbrati pooblastila delničarjev, ki imajo v lasti od dva do štiri odstotke delnic. Po oceni Stankoviča bi lahko informacije o konkretnih razlogih za odpoklic Petrolove uprave razkrili na spletnih straneh Ljubljanske borze, ne da bi bilo za to treba sklicati skupščino. Predsednik VZMD Kristjan Verbič pa meni, da doslej znane informacije o zamenjavi Petrolove uprave, niso zadovoljive: »Če so se razšli sporazumno, kar je nenavadno ob predpostavki, da naj bi za razrešitev obstajali krivdni razlogi, bi morali razloge ustrezno predstaviti.« x

Uprava oziroma nadzorni svet Petrola se bo moral do sklica izredne skupščine Petrola opredeliti v enem mesecu po tistem, ko jo bodo na SDH tudi formalno zahtevali. Če izhajamo iz podatkov letošnje prisotnosti na skupščini, bi moralo predlog odpoklica nadzornikov podpreti 52 odstotkov celotnega kapitala.

Povezava: www.dnevnik.si/1042912901/posel/novice/sdh-v-odgovoru-vladi-brez-podrobnosti-glede-zamenjave-uprave-petrola

Medij: Dnevnik

Avtor: Sebastjan Morozov

Stran: 5