Dnevnik 29 02 2020

Tako na četrtkovi skupščini Save Turizma kot na včerajšnji skupščini Hotelov Bernardin so delničarji soglašali z združitvijo obeh družb. Toda zoper takšno odločitev so bile napovedane izpodbojne tožbe, kar pomeni, da se načrti lahko precej zavlečejo.

Sebastjan Morozov

Tako na četrtkovi skupščini Save Turizma kot na včerajšnji skupščini Hotelov Bernardin so delničarji s potrebno tričetrtinsko večino prisotnega kapitala soglašali o pripojitvi Hotelov Bernardin k Savi Turizmu. Kljub temu bi bila do načrtovane fuzije obeh hčerinskih družb Save lahko dolga in trnova pot. Na sklepe o povezovanju so bile namreč na njunih skupščinah napovedane izpodbojne tožbe.

Na včerajšnji skupščini Hotelov Bernardin sta bili napovedani dve tovrstni tožbi. Eno je napovedala koprska družba Semita, ki je 1,45 odstotna lastnica delnic Hotelov Bernardin, njen lastnik pa je Alojz Gregorčič. Izpodbijanje izglasovanega skupščinskega sklepa o povezovanju obeh družb je, tako kot na skupščini Save Turizma, napovedalo tudi Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD).

Po skupščini Save Turizma je VZMD takšno odločitev utemeljil s tem, da so njihovi strokovni sodelavci po pregledu dokumentacije, med drugim cenitvenega poročila o vrednotenju Save Turizma in Hotelov Bernardin, naleteli na pomembna odprta vprašanja, predvsem v zvezi z menjalnim razmerjem in primernostjo ocenjene vrednosti. Ker odgovorov na vprašanja, ki so jih sredi februarja naslovili na vodstvi obeh družb, do skupščine niso prejeli, so dodatna vprašanja zastavili na skupščini Save Turizma. »Vodstvo družbe, cenilec in revizor so na njih odgovarjali približno uro, kljub temu pa smo zaradi zaščite interesov manjšinskih delničarjev in dodatne proučitve s strani strokovnih sodelavcev združenja napovedali možnost sodnega izpodbijanja, so po skupščini Save Turizma pojasnili v VZMD. Kot izhaja iz zapisnika skupščine, je bil sicer pooblaščenec VZMD z odgovori in pojasnili na dodatna vprašanja zadovoljen.

Prihranki pri poslovanju

Po skupščini Hotelov Bernardin pa so v VZMD povedali, da sicer pozdravljajo dosedanji način obravnave manjšinskih delničarjev, saj so od pristojnih že na četrtkovi skupščini Save Turizma prejeli izčrpna, korektna in (za zdaj) zadovoljiva pojasnila glede pripojitve. Toda s ciljem, da izkoristijo 30 dnevni rok, v katerem bodo prejete odgovore dodatno proučili ter poskušali doseči dodatna zagotovila v interesu manjšinskih delničarjev, predvsem glede pričakovanih postopkov iztisnitev, je VZMD napovedal izpodbijanje skupščinskih sklepov tudi na skupščini Hotelov Bernardin.

Upoštevaje menjalno razmerje ene delnice Hotelov Bernardin za 1,0473 delnice Save Turizma bi po združitvi obeh družb Sava, ki ima zdaj v lasti 99,9 odstotka Save Turizma in 80,7  odstotka delnic Hotelov Bernardin, postala približno 95odstotna lastnica Save Turizma. Poleg tega, da so Sava Turizem in Hoteli Bernardin v lasti Save, je vodstvo obeh družb združitev utemeljilo s tem, da se ukvarjata s turizmom in da bi njuno povezovanje prineslo sinergijske učinke pri optimatizaciji poslovanja centralnih dejavnosti in skupne podpore; predvsem na področjih strateške nabave, prodaje in marketinga. S povečanjem obsega poslovanja se pričakuje izboljšanje nabavnih pogojev, višje dosežene prodajne cene in upad stroškov prodaje. Načrtujejo tudi prihranke pri stroških delovanja ene družbe namesto dveh, kot so stroški upravljanja, vodenja, revizije in svetovalnih storitev. Sinergijski učinki so predvideni v prvem polnem letu po pripojitvi Hotelov Bernardin k Savi Turizmu.

Osnovo za integracijo Hotelov Bernardin v poslovno skupino Sava, nadaljujeta upravi obeh družb, predstavlja Savina strategija do leta 2023, ki upošteva strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 20172021. Na podlagi te strategije se bodo združile državne turističnohotelirske družbe pod eno streho. Poleg Save Turizma in Hotelov Bernardin bo državni turistični holding predvidoma vključeval še Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermano, Unitur (smučišče Rogla in Terme Zreče), Adrio Ankaran in Hit Alpineo, hčerinsko družbo Hita.

Upoštevaje menjalno razmerje ene delnice Hotelov Bernardin za 1,0473 delnice Save Turizma bi po združitvi obeh družb Sava, ki ima zdaj v lasti 99,9 odstotka Save Turizma in 80,7 odstotka delnic Hotelov Bernardin, postala približno 95odstotna lastnica Save Turizma.

Rast prihodkov v obeh družbah

Kot so pojasnili v Savi Turizmu, bo v združeni družbi, ki bo ob pomembnem investicijskem vlaganju v letošnjem letu ustvarila okoli 100 milijonov evrov prihodkov in tako okrepila položaj največje slovenske turistične družbe, zaposlenih več kot 1300 delavcev. Kako so Sava in Hoteli Bernardin poslovali lani, še ni znano. V prvem polletju lanskega leta so se prihodki od prodaje Hotelov Bernardin v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 povečali za petino, na 13,1 milijona evrov. Ob tem se je izguba znižala za 39 odstotkov, na dober milijon evrov. V preučevanem obdobju pa so se prihodki od prodaje Save Turizma povečali za dva odstotka in so znašali 33,95 milijona evrov, medtem ko se je čisti dobiček povečal za devet odstotkov, na 1,93 milijona evrov. Hoteli Bernardin imajo v lasti dva resorta in kamp Lucija. Resort Bernardin vključuje Grand Hotel Bernardin, Hotel Histrion in Hotel Vile Park ter Vilo Piranesi. Resort Salinera, ki leži neposredno ob Krajinskem parku Strunjan, obsega hotel z apartmaji Salinera in vilo Maia, naj bi Hoteli Bernardin v kratkem prodali. Resort San Simon, ki vključuje hotela Haliaetum in Mirta ter pet depandans, po prodaji novembra leta 2018 Hoteli Bernardin še naprej upravljajo. Po prodaji Term Lendava in Term Banovci ima Sava v lasti nekaj hotelov na Bledu, Terme 3000- Moravske Toplice, Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci. 

povezava: www.dnevnik.si/1042923620/posel/novice/-do-zdruzitve-hotelov-bernardin-s-savo-turizmom-trnova-pot

Medij: Dnevnik

Avtor: Sebastjan Morozov

Stran: 5