RADIO SLOVENIJA 1, 30. 7. 2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15:30

VODITELJ: Uvedba evra in predsedovanje Evropski uniji sta bili nalogi, ki sta posebej zaznamovali mandat te vlade na finančnem področju. Minister Andrej Bajuk pa med uspehi svoje ekipa navaja davčno reformo, znižanje javne porabe in primanjkljaja, ter pregledno prodajo NKBM. Erika Štular.
ERIKA ŠTULAR: Pri projektu uvajanja evra bi minister Andrej Bajuk spremenil, oziroma podaljšal obdobje dvojnega

označevanja cen. Pri predsedovanju svetu finančnih ministrov unije izpostavlja uveljavitev dogovora o sodelovanju v primeru čezmejnih finančnih kriz. Ena ključnih domačih zadev je davčna reforma, pravi.
ANDREJ BAJUK(finančni minister): Če teh reform ne bi bilo bi povprečna realna plača bila za sedem odstotkov nižja kot pa dejansko tudi je.
ŠTULAR: V letošnjem proračunu napoveduje večji presežek kot je predviden.
BAJUK: Pričakujemo, da bo ta presežek 240 milijonov, ne pa samo 70. pomembno pa je, da istočasno pa podatki nam kažejo, da pričakujemo, da bomo dosegli skoraj 4 odstotkov znižane javne porabe v celotnem mandatu.
ŠTULAR: Priznava pa, kar je opozicija opozarjala ob sprejemanju rebalansa, slabo črpanje evropskih sredstev.
BAJUK: Naša ocena na Ministrstvu za finance je, da je bila priprava proračuna za, kar se tiče črpanja evropskih sredstev, optimistična, preoptimistična na določenih ministrstvih. Moram pa pojasnit, da pa to ne bo imelo učinka kar se tiče presežka ali pa primanjkljaja, v kolikor bo manj črpanja bo tudi manj izdatkov iz lastnih sredstev.
ŠTULAR: Zaskrbljenost Banke Slovenije zaradi visokega primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance minister Bajuk komentira z besedami, da podatki o uvozi rastejo tudi zaradi visokega računa za nafto.
BAJUK: Če bi to bilo neka stalnica v Sloveniji, seveda nevzdržno. V kolikor pa imamo mi še vedno, mi smo še vedno izvoz v tem letu povečali, to se pravi, konkurenčnost našega gospodarstva ni v, bi rekel, kratkoročni grožnji.
ŠTULAR: Glede inflacije je po njegovem vlada naredila vse, ostaja pa problem konkurence na trgu.
BAJUK: Moje pričakovanje je, da bo inflacija, se bo nekoliko znižala, pričakujem boljši podatek kot pa prejšnji mesec.
ŠTULAR: Podatek o julijski inflaciji bo znan jutri.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Štular Erika
Teme: NKBM - Nova Kreditna banka Maribor
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 30. 07. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:3