Predsednik Sveta delavcev LIP Radomlje pojasnjuje ozadja jutrišnjega ponovnega poskusa obglavljenja Sveta delavcev, potem ko direktorju nedavno ni uspelo razrešiti predsednika Sveta, ki je izvolil novega predstavnika v Nadzorni svet družbe.

LIP RADOMLJE

SVET DELAVCEV


ZAKAJ SE JUTRI ODPOKLICUJE PET čLANOV SVETA DELAVCEV


Kdo je dal pobudo za odpoklic članov Sveta delavcev? Imamo res tako osveščene delavce, da so se nekateri po osmih letih prebudili in začeli kritično ocenjevati delo Sveta delavcev. Zelo zadovoljen sem, če je temu res tako. Trdim, da je v ozadju vodstvo podjetja, za tem stojijo vsi ali večina družbenikov RUBICON, d.o.o, ki so prodali svoje delnice po 7 €. Tisti, ki ste dali zahtevo za odpoklic petih članov Sveta delavcev, pa ste le orodje že omenjenih.


Poglejmo moj primer in se s tega naučimo to, da ne bomo dali glas za odpoklic članov Sveta delavcev, ki delajo za vas, za vaše pravice, za vaše plače, se upajo izpostaviti in opozoriti na nepravilnosti. Teh pa je bilo veliko.


Leta 2006 sem bil med 11(enajstimi), ki naj bi ustanovili RUBICON, d.o.o. Družba se je ustanavljala skrivnostno, o tem zaposleni delavci niste vedeli ničesar. Po štirih mesecih sem se upal direktorju reči: "Jaz ne bom med vami, ker hočete oguljufati male delničarje". Vse to se je res zgodilo, direktor je preko Gorenjske borzne družbe (GBD) poslal ponudbo za odkup delnic po 1,46 €, nato 2 € in nazadnje 2,49 €. Direktor je ustanovil družbo RUBICON, d.o.o. Nato je na zborih delavcev nagovarjal delničarje naj prodajo delnice po 4,30 €, nato 4,50 € in nazadnje po 4,7 €. Veliko vas je prodalo delnice po tej ceni. Direktor in njegovi člani RUBICONA pa so 7. marca 2008 prodali svoje delnice po 7 €. Kaj bomo rekli na to? Ta komentar prepuščam vam. Poglejmo še tale primer: Ivan Šalamon je delnice prodal po 2 EUR, kupci RUBICONA pa so njegove delnice prodali po 7 €. Takih primerov je bilo kar veliko. Na koncu lahko rečem samo to, da je direktor izkoristil notranje informacije in to je nezakonito početje. Delničarji, ki ste prodali delnice preko GBD po nižji ceni, lahko zahtevate izplačilo razlike do 7€, to pa je cena, po kateri so prodali družbeniki RUBICONA svoje delnice.


Razlog za odpoklic 5(petih) članov Sveta delavcev ni v nedelu, slabem delu, ampak samo zato, ker je Svet delavcev odpoklical Hermana Gmajnerja s funkcije člana Nadzornega sveta, ki ga predlaga Svet delavcev in namesto njega imenoval mag. Kristjana Verbiča, predsednika VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Svet delavcev je strokovno delo Hermana Gmajnerja ocenil zelo pozitivno. Tudi odločitev direktorja, da ga imenuje na funkcijo tehničnega direktorja, je bila pravilna, saj je strokoven, je dober organizator dela in upamo, da bo znal razumeti, kaj so pravice delavcev. Njegovo delo v Nadzornem svetu pa smo ocenili kot nezadovoljivo, saj ni sodeloval s Svetom, ni pridobival informacij, kaj dela Svet in ni dajal povratnih informacij, o čem je odločal Nadzorni svet. Svet delavcev je prepričan, da se je odločil pravilno in v Nadzorni svet imenoval človeka, ki se že aktivno bori za pravice delavcev. Mag. Kristjan Verbič je zaradi razjasnitve številnih manipulacij in izigravanj zahteval sklic seje Nadzornega sveta, ki je še vedno nezakonito prekinjena s strani predsednika Nadzornega sveta. Pri tem gre tudi za izplačila razlike, do katere morate biti upravičeni pri prodaji svojih delnic.


Zakaj toliko truda, da se odpokliče člane Sveta delavcev? Ali se sploh zavedate, kaj direktor dela z nami? Ker je prodal svoje delnice, je sedaj samo direktor, zakaj ima potem toliko pripomb na delo Sveta delavcev? Svet delavcev bo od direktorja zahteval, da se popravi plačni sistem, da se vsem, ki prejemajo nižjo plačo od minimalne, le ta dvigne za toliko, da ne bodo več prejemali doplačila. V primeru doplačila k osnovni plači so nadure opravljene brezplačno. Kar veliko plač je bilo zvišanih, pa nihče ne ve zakaj? To bodo aktivnosti Sveta delavcev v prihodnje in vztrajali bomo pri tem, da se navedeni primeri rešijo.


Dobro preberite analizo poslovanja za zadnjih pet let. Za slabe plače je kriva slaba prodaja. Kdo pa vodi prodajo? Direktor podjetja. Za nedoseganje prodajnega plana pa do sedaj nihče ni odgovarjal. Tukaj pa bi lahko odločno nastopil predstavnik Sveta delavcev v Nadzornem svetu, pa se to ni zgodilo.


Zato priporočamo, dobro razmislite predno se odločite za odpoklic članov Sveta delavcev. Zapomnite si, da se s tem odpovedujete vsem pravicam, ki so zapisane v ZSDU.


Predlagam vam, da ne glasujete za odpoklic petih članov Sveta delavcev, člani Sveta delavcev pa vam zagotavljamo, da se bomo z vsemi močmi borili za naše pravice.


Radomlje, 14. april 2008

Nuraga Begiæ, predsednik Sveta delavcev



LIP RADOMLJE

SVET DELAVCEV


O B V E S T I L O


Ko sem prebral zahtevek za odpoklic petih članov Sveta delavcev, sem se počutil ponižanega. Vprašal sem se, kaj so Iva Pohlin, Nurija Rekiæ, Jožica Ribič, Branka Puh in Božena Šalamon slabega naredili, da so si od nekaterih sodelavcev zaslužili odpoklic S funkcije člana, članice Sveta delavcev. Ker predlagatelji niso imeli razloga, da bi zahtevek argumentirali s slabim delom, so v zahtevek zapisali:


1. Da jih odpoklicujejo zaradi tega, ker smo imeli sestanek Sveta delavcev izven podjetja. Vprašam vas, kaj pa je pri tem narobe? Svet delavcev se lahko sestaja kjerkoli, zato to ne more biti razlog za odpoklic.


2. Da jih odpoklicujejo zaradi tega, ker Svet delavcev ni obveščal zaposlenih delavcev, kdaj imamo sestanek in kakšen je dnevni red. Taka zahteva ni predpisana v Poslovniku Sveta delavcev. Tako obveščanje do sedaj ni bila praksa. To ni počel Svet v prejšnjem sestavu, zato nisem videl potrebe, da bi to počel ta Svet delavcev. če pa bi bila taka zahteva izražena, bi Svet delavcev to naredil z velikim zadovoljstvom. Sprašujem vas, dragi sodelavci, je to res argument za odpoklic petih članov, je to nedelavnost Sveta delavcev?


3. Da jih odpoklicujejo zaradi tega, ker nas sprašujejo, kje smo dobili soglasje oziroma privolitev, kako naj glasujemo na sestanku dne 3. 3. 2008. Pri tem vprašanju predlagatelji niso bili konkretni, niso imeli poguma, da bi konkretno povedali, da mislijo na razrešitev Hermana Gmajnerja. Več o tem boste lahko še prebrali. Pri delu smo se vedno držali Poslovnika, ZSDU in delovali v interesu vseh delavcev.Tekoče smo vas informirali o vseh pomembnih zadevah. Zakaj potem odpoklic? Lahko si mislim, kdo je pravi naročnik teh odpoklicev? Ne dovolimo, da se na tak neosnovan način odpokličejo predlagani člani. Vprašati se moramo, kdo bo še želel delati v Svetu delavcev na način, ki ga iz ozadja načrtuje nekdo. Sodelavci dobro premislite za koga dela Svet delavcev, komu koristi in komu je ta trenutek napoti in zakaj.


4. Da jih odpoklicujejo, ker smo izvolili za predstavnika v Nadzornem svetu zunanjega člana. To je Svet delavcev naredil v skladu z Zakonom o soupravljanju delavcev. Nastale razmere v podjetju, veliko krivic, ki se dogajajo, so nas pripeljale do tega, da smo videli edino rešitev v tem, da v Nadzorni svet imenujemo mag. Kristjana Verbiča. Predstavil se nam je in nas z argumenti, sposobnostjo in komunikativnostjo. Prepričani smo, da lahko prav on največ naredi za delavce. če bi ugotovili, da ne daje pričakovanih rezultatov dela, ki jih pričakujemo vsi, ga bomo zamenjali. Edini razlog je, da mag. Kristjan Verbič ni po godu vodstvu družbe, saj je takoj po izvolitvi zahteval sejo Nadzornega sveta in razjasnitev razmer in domnevnih nezakonitosti. Odtlej predsednik Nazornega sveta blokira delo Nadzornega sveta in je prekinil sejo za nedoločen čas.


5. Zanimivo je, da predlagatelji niso podali zahtevka za odpoklic vseh članov Sveta. Svet je doslej in bo tudi v bodoče deloval zakonito. Vse sklepe je sprejemal s konsenzom ali z večino glasov. Delavkam in delavcem predlagam, da se nehamo deliti med seboj, kdo je za Svet in kdo je proti. Združimo naše moči za obranitev delavskih pravic. člani Sveta delavcev smo se do sedaj maksimalno izpostavili za zaščito vaših pravic, tako bomo delali tudi v prihodnje. ZATO PRIčAKUJEM, DA V TOREK, 15. 4. 2008 NE BOMO GLASOVALI ZA RAZREŠITEV PREDLAGANIH čLANOV SVETA DELAVCEV.


Radomlje, 14. 4. 2008

 

Begiæ Nuraga, predsednik Sveta delavcev