Številni mali delničarji družbe Infond Holding, d.d., (vseh delničarjev je 32.370) so danes prejeli dopis VZMD v sklopu organiziranega zbiranja pooblastil za skorajšnjo skupščino družbe.  V VZMD so prepričani, da je tokratna - letos že četrta - skupščina te družbe, ki jo je sklicala uprava za četrtek, 3. 12. 2009, gotovo ena najpomembnejših, saj se prav lahko zgodi, da bo tudi POSLEDNJA SKUPŠČINA Infond Holdinga. Pri tem so odločilni glasovi oz. delnice malih delničarjev, ker je za potrditev bistvenih sklepov potrebno soglasje 75 % celotnega kapitala družbe, česar brez zadostne podpore malih delničarjev ne bo mogoče doseči. Tako je uprava Infond Holdinga prvič sprejela pobude VZMD za ustrezno informiranje in vključenost malih delničarjev (tudi pri dokapitalizaciji) ter zbiranje pooblastil, hkrati pa to predstavlja izjemno pomembno priložnost za dokaz odzivnosti in odgovornosti malih delničarjev. Posebej, ker gre najverjetneje za ZADNJO PRILOŽNOST in POSKUS REŠITVE PRED STEČAJEM, pri čemer je tokrat lahko ODLOČILNA VSAKA DELNICA/glas. Spričo takšnih okoliščin, so se strokovni sodelavci VZMD poenotili na stališču, da je potrebno aktivno podpreti vsakršno možnost za rešitev pred grozečim stečajem, saj bodo sicer delničarji/lastniki ostali brez delnic oz. brez kakršnekoli vrednosti in premoženja iz naslova naložbe v Infond Holding. Še več, poleg delničarjev Infond Holdinga bi se posledično v enakem položaju znašlo še dodatnih 34.034 delničarjev družbe Center Naložbe, d.d., ki je večinski (68,87 %) lastnik in hkrati tudi največji upnik družbe Infond Holding. »Po sodnih in parlamentarnih postopkih (uspešna dopolnitev Zakona o gospodarskih družbah, izpodbojna tožba in predlog začasne odredbe), ki jih je VZMD sprožil spričo sklica in sklepov skupščine Infond Holdinga z dne 8. 5. 2009, in napovedanih tožbah na zadnji skupščini 15. 10. 2009, si tokrat v VZMD prizadevamo, da bi interese malih delničarjev lahko zagotovili in udejanjili že pri odločilnih glasovanjih na skupščini. Zato vabimo vse delničarje, ki se skupščine ne bodo udeležili osebno, da pošljejo pooblastila (ali kontaktirajo) VZMD najkasneje do 26. 11. 2009,« je zapisal predsednik VZMD v pismu, ki je priloženo pooblastilu in ga v celoti objavljamo v nadaljevanju, skupaj z relevantnima prispevkoma VZMD TV.

Spoštovani mali delničarji Infond Holding, d.d., TOKRAT JE VAŠ GLAS/delnica ODLOČILEN !

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) smo ustanovili leta 2005, z željo po učinkoviti zaščiti pravic in premoženja malih delničarjev; zlasti, ker so v delniških družbah večinski delničarji pogosto sprejemali odločitve v škodo malih delničarjev. Poslanstvo VZMD je vplivati na področno zakonodajo, spremljati dogajanja na delniškem trgu ter na področju upravljanja delniških družb. VZMD posebej pozorno spremlja tudi skupščine delniških družb z velikim številom malih delničarjev. Tako smo se doslej - skladno z interesi malih delničarjev - dejavno vključili v stotere primere odločanj in postopkov na posameznih skupščinah, potencialnih oškodovanj, prevzemnih aktivnosti, iztisnitev, dokapitalizacij ipd.

Tokratna - letos že četrta - skupščine družbe Infond Holding, d.d., ki jo je sklicala Uprava družbe za četrtek, 3. 12. 2009, bo gotovo ena pomembnejših skupščin te družbe. Med drugim tudi zato, ker se prav lahko zgodi, da bo to POSLEDNJA SKUPŠČINA Infond Holdinga. Poleg siceršnjega perečega stanja in aktualnega dogajanja, povezanega z družbo, njenimi organi in predstavniki, upniki ter (zaseženimi) naložbami, velja pri tem izpostaviti predlog za začetek stečajnega postopka, ki so ga zoper Infond Holding in njegovega večinskega lastnika (Center naložbe, d.d.), dne 19. 10. 2009, sodišču podale družbe Pivovarna Laško, d.d., Pivovarna Union, d.d., Radenska, d.d., Fructal, d.d., in Delo, d.d.

Glede na okoliščine in akutno stanje, v kakršnem se nahaja Infond Holding, so se strokovni sodelavci VZMD poenotili na stališču, da je potrebno izkoristiti ter aktivno podpreti vsakršno možnost za REŠITEV DRUŽBE PRED GROZEČIM STEČAJEM, saj bi ta pomenil, da bi delničarji/lastniki ostali brez delnic oz. brez kakršnekoli vrednosti in premoženja iz naslova svoje naložbe v družbo Infond Holding. Še več, poleg 32.370 delničarjev Infond Holdinga bi se posledično v enakem položaju znašlo še 34.034 delničarjev družbe Center Naložbe, d.d., ki je večinski (68,87 %) lastnik in hkrati tudi največji upnik družbe Infond Holding. Torej preko 66.000 malim delničarjem - pretežno iz naslova lastninjenja nekdanjega družbenega premoženja oz. vložka njihovih certifikatov v (bivše) Pooblaščene investicijske družbe - resno grozi IZGUBA TEH DELNIC oz. tega lastniškega deleža in premoženja. Spričo navedenih dejstev smo se v VZMD odločili podpreti vsakršno možnost in poskus, da bi se takšnemu poteku dogodkov izognili.

Ker tokratna skupščina najverjetneje predstavlja ZADNJO PRILOŽNOST za poskus rešitve družbe pred stečajem, smo se v VZMD - kljub nekaterim pomislekom - odločili podpreti sklepe, kot jih predlaga uprava Infond Holdinga. Posebej, ker je za potrditev bistvenih sklepov potrebno soglasje 75 % celotnega kapitala družbe, česar brez zadostne podpore malih delničarjev ne bo mogoče doseči. Tako je uprava Infond Holdinga prvič sprejela pobude VZMD za ustrezno informiranje in vključenost malih delničarjev ter zbiranje pooblastil, hkrati pa to predstavlja izjemno pomembno priložnost za dokaz odzivnosti in odgovornosti malih delničarjev, saj je tokrat dejansko lahko ODLOČILNA VSAKA DELNICA oz. glas.

Po sodnih postopkih (izpodbojna  tožba in predlog za izdajo začasne odredbe), ki jih je VZMD sprožil v zvezi s sklepi skupščine Infond Holdinga, z dne 8. 5. 2009, in napovedanih izpodbojnih tožbah na prejšnji skupščini 15. 10. 2009, si tokrat v VZMD želimo in prizadevamo, da bi interese malih delničarjev lahko zagotovili in udejanjili že pri odločilnih glasovanjih na skupščini, pri tem pa je tudi VAŠ GLAS/delnica ODLOČILEN.

Spričo navedenega vas vabimo, da se skupščine družbe udeležite, saj gre prejkoslej za ZADNJO PRILOŽNOST in POSKUS REŠITVE Infond Holdinga PRED STEČAJEM, pri čemer je tokrat dejansko lahko ODLOČILNA VSAKA DELNICA/glas. V primeru osebne udeležbe morate le-to pisno prijaviti (skladno s sklicem skupščine) na sedežu družbe, najkasneje štiri dni pred skupščino. V primeru, da se skupščine ne utegnete ali ne želite udeležiti osebno, vas vabimo, da skladno z navodili (izpisanimi na drugi strani) izpolnite in podpišete priloženo pooblastilo in ga v priloženi predplačani kuverti odpošljete (nazaj na VZMD, Salendrova 4, 1000 Ljubljana) - NAJKASNEJE DO četrtka, 26. novembra 2009. Za dodatne informacije smo dosegljivi na zgoraj navedenih številkah in naslovih vsak delavnik med 9.00 in 18.00 uro.

Lep pozdrav in vse dobro,

mag. Kristjan Verbič

predsednik VZMD

Prispevek VZMD TV z zadnje skupščine Infond Holding, d.d., 15. 10. 2009 in obravnave predloga dopolnila VZMD k Zakonu o gospodarskih družbah, spričo nezakonitega sklicevanja skupščin (Infond Holdinga) na seji Odbora za gospodarstvo DZ RS, 8. 5. 2009.

pierpaolo cerani odbor za gosp podrl predloge vzmd