V teh dneh je VZMD obeležil vstop v peto leto institucionalnega obstoja tudi s posebno, jubilejno izdajo Preleta (biltena Združenja), ki je bila danes poslana tisočerim naslovnikom, skupaj s priložnostnim pismom predsednikov vseh organov VZMD: dr. Mirana Mejaka, dr. Ludvika Toplaka in mag. Kristjana Verbiča. Vsebino slikovitega in zaokroženega prikaza raznoterih, intenzivnih in kompleksnih aktivnosti, ki jih je VZMD pričel, razvijal ali opravil v preteklih dveh letih, si lahko ogledate preko spletne povezave. Omejeno število tiskanih izvodov pa je morebitnim interesentom še na voljo.

 

 

prelet

 

S februarjem 2010 je VZMD vstopil v peto leto institucionalnega delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili posebno, bienalno izdajo Preleta (biltena Združenja), ki je spričo izjemnega povečanja obsega dejavnosti, neprimerno obsežnejša od prejšnjih (Pregled 2006, Prelet 2007) ter prinaša slikovit in zaokrožen - seveda pa le bežen - prikaz raznoterih, intenzivnih in kompleksnih aktivnosti, ki jih je VZMD pričel, razvijal ali opravil v preteklih dveh letih.

 

Pisarna Združenja v centru Ljubljane, ki deluje vsak delavnik vsaj med 9. in 18. uro, že prerašča okvire živahnega stičišča sestankov, svetovanj, izobraževanj, neprestanih telefonskih klicev in vselej prepletajočih se dejavnosti VZMD ter programa za (tuje) investitorje investo.si. Le za ilustracijo: doslej so odposlali preko 350.000 dopisov, prejeli preko 30.000 telefonskih klicev in preko 70.000 dopisov, na sodiščih so akterji v preko 20 postopkih; več kot 60.000 posameznikov se je neposredno vključilo v aktivnosti in projekte Združenja …

 

V VZMD so ponosni, da jim je uspelo učinkovito in celovito organizirati skrb za pravice in interese malih delničarjev v številnih gospodarskih družbah in Republiki Sloveniji nasploh. Postali so kredibilen in upoštevan sogovornik, tako pri pripravi področne zakonodaje ter pri sprejemanju odločitev o prihodnosti marsikatere gospodarske družbe, kakor tudi v širše-družbenem, evropskem in mednarodnem kontekstu.

 

V tem času so mali delničarji postali prepoznavna in vse bolj emancipirana družbeno-ekonomska kategorija - posebej v primerjavi s stanjem in dogajanjem pred letom 2006, ko je Združenju uspelo zajeziti nebrzdano ter vse bolj arogantno prakso izigravanja in oškodovanja malih delničarjev.

 

Tako so sodelavci VZMD vzpostavil konstruktiven dialog s praktično vsemi akterji na trgu kapitala v našem prostoru, hkrati pa so svoja prizadevanja in dejavnosti uspešno umestili tudi v evropski ter mednarodni prostor, kar med drugim izpričuje polnopravno članstvo in upoštevana vloga v vseh sorodnih mednarodnih asociacijah: Evropskem združenju delničarjev (Euroshareholders), Konfederaciji investitorjev EU (Euroinvestors.org) in Svetovni federaciji investitorjev (WFIC).

 

Nalog, ki so pred VZMD, je iz dneva v dan več, hkrati pa so vse bolj odgovorne in zahtevne. To razumejo kot vzpodbudo ter dodatno potrditev obče koristnosti in potrebe po organiziranem delovanju malih delničarjev, rasti Združenja ter širitvi dejavnosti in stikov. Da bi bili dodatnim izzivom in nalogam bolje kos, VZMD nenehno krepijo s kompetentnimi sodelavci in uglednimi strokovnjaki, hkrati pa širijo tudi krog zunanjih sodelavcev ter poslovnih partnerjev.

 

Kakor so doslej - v pogosto neprijaznih razmerah, ob številnih pritiskih ter brez kakršnihkoli javnih ali proračunskih sredstev - uspeli vzpostaviti upoštevano institucijo, bodo v Združenju začrtanim ciljem in poslanstvu sledili tudi v bodoče. VZMD bo še naprej vse bolj učinkovito ščitil interese malih delničarjev, skrbel za uravnoteženje procesov in odločanja v delniških družbah, prispeval k izboljšanju razmer na kapitalskem trgu ter nenazadnje ugodnejšemu ekonomskemu položaju posameznika in družbe.