Na današnji skupščini družbe Tovarna olja GEA, d.d., je bilo prisotnega 51,92 % kapitala z glasovalno pravico, poleg VZMD, ki ga je zastopal Predsednik, mag. Kristjan Verbič, še delničarji KD Skladni, KD Adriatic in NLB Skladi.



Delničarji so se na skupščini seznanili z letnim poročilom in bilančnim dobičkom, ki je konec leta 2016 znašal 2.339.924,76 €. Uprava in Nadzorni svet družbe sta predlagala, da se 181.979,29 € nameni delitvi dividend v višini 0,15 € bruto na delnico. Ob tem je skupščina soglasno podprla Nasprotni predlog delničarja KD Skladni, s katerim se bo za dividende namenilo 302.312,25 €, oz. 0,25 € bruto na delnico. O uporabi preostanka bilančnega dobička pa se bo odločalo v prihodnjih letih.

Skupščina je odločala tudi o spremembi statuta družbe, pri čemer sta Uprava in Nadzorni svet med drugim predlagala da se Upravo družbe pooblasti da s soglasjem nadzornega sveta v petih letih po vpisu spremembe statuta, osnovni kapital enkrat ali večkrat poveča do 50 odstotkov osnovnega kapitala, oziroma za največ 1.990.947,64 EUR z izdajo novih navadnih kosovnih delnic za denarne vložke.

Ob tem se je razvila širša razprava, saj so NLB  skladi napovedali glasovanje proti spremembam statuta, KD Skladi so predlagali nasprotni predlog, ki je omogočal povečanje kapitala tudi s stvarnimi vložki, Predsednik VZMD pa je opozoril na določilo, s katerim lahko Uprava izključi prednostno pravico obstoječih delničarjev do novih delnic, kar je popolnoma nesprejemljivo. Izpostavil je, da izključitve prednostne pravice lahko pripelje do razvodenitve premoženja obstoječih delničarjev, pripelje pa lahko tudi do iztisnitve pod neprimernimi pogoji. Zato se uporablja zgolj v izrednih primerih, ne pa pri pooblastilu, ki velja za pet let in omogoča večkratno povečanje kapitala. Tako je VZMD podal nasprotni predlog, ki je izrecno določal, da Uprava nima pooblastila za izključitev prednostne pravice.

Predsedujoči skupščini, Damijan Korošec, sicer tudi Predsednik Nadzornega sveta družbe, je na predlog mag. Verbiča prekinil skupščino, da bi se delničarji dogovorili o kompromisnem predlogu. Naposled je bil sprejet korigiran predlog KD skladov, torej, da je povečanje kapitala možno z denarnimi in stvarnimi vložki, pooblastilo Upravi za izključitev prednostne pravice obstoječih delničarjev pa je bilo črtano iz sprememb statuta.


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international