regia group

Konec maja je bila objavljena prevzemna ponudba za delnice družbe REGIA GROUP, d.d. (prej A1, d.d., med drugim lastnice Avtohiše REAL, Avtohiše Kranj, Avtohiše Vič, AvtoMoste itd.), v kateri prevzemnik AE NEPREMIČNINE, d.o.o., za posamezno delnico ALFG ponuja vsega 125,00 € (2,82 mio € za celotno družbo). Medtem ko morajo strokovni sodelavci VZMD v večini podobnih primerov podrobno pregledati razpoložljive podatke, da ocenijo primernost ponujene cene/odpravnine, pa je v tokratnem primeru že v samem Revizorjevem poročilu o primernosti cene (pooblaščeni revizor Leon Živec, Rödl & Partner, d.o.o.) - ki ga je prevzemnik priložil prevzemni ponudbi - zapisano, da takšna prevzemna cena ni primerna. Tovrstno poročilo je sicer obvezna priloga vsaki prevzemni ponudbi, revizorja pa imenuje Sodišče na predlog prevzemnika, pri čemer revizorji postavljeno prevzemno ceno praktično vselej označijo za primerno.

Delnica ALFG sicer kotira tudi na trgu »SI ENTER«, ki ga upravlja Ljubljanska borza, prevzemnik pa v svoji ponudbi med drugim navaja, da v zadnjih 12 mesecih z omenjeno delnico na trgu ni bilo sklenjenih poslov. V VZMD ob tem dodajajo, da so bili nekateri posli na omenjenem trgu sklenjeni v letu 2017, pri čemer je cena dosegla do 150,00 € na delnico, torej 20 % več, kot v aktualni prevzemni ponudbi. Hkrati pa ne gre spregledati dejstva, da zadnja izračunana knjigovodska vrednost delnice konec leta 2017 znaša kar 824,23 € na posamezno delnico (18,6 mio € celotna družba)!

Prevzemnik – po mnenju revizorja neprimerno – prevzemno ceno med drugim opravičuje s tem, da družba že od leta 2014 deluje v režimu sporazuma, sklenjenega s finančnimi posredniki (MRA), da je njeno celotno premoženje zastavljeno in dejstvom, da je dolgoročni trend poslovanja vse od leta 2013 do 2017 izrazito negativen. Prevzemnik v svojem Poročilu o primernosti cene celo navaja, da bi v primeru, da bi upniki v trajanju prestrukturiranja izkoristili možnost in zahtevali poplačilo terjatev, prišlo do insolvenčnega postopka, pri čemer bi bila vrednost delnice ALFG enaka 0,00 €. Ponujena prevzemna cena naj bi tako vključevala tovrstna tveganja, povezana z imetništvom lastništva teh delnic.

Ob dejstvu, da je direktor prevzemnika, Bojan Šefman, hkrati tudi Predsednik Nadzornega sveta ciljne družbe, in da prevzemnik nastopa tudi v imenu in za račun 16 drugih oseb, med katerimi so nekatere povezane s poslovodstvom družbe, so v VZMD presenečeni, da so osebe, ki najbolje poznajo poslovanje ciljne družbe, pripravljene prevzeti tveganja, ki jih same opisujejo kot »visoka«. Strokovni sodelavci VZMD se tako pridružujejo uradnemu sklepu pooblaščenega revizorja, da ponujena prevzemna cena ni primerna ter opozarjajo na možnost, da bi - v primeru velikega odziva malih delničarjev oz. sprejetja podane prevzemne ponudbe - prevzemnik lahko za enako nizko ceno izpeljal tudi iztisnitev oz. razlastitev vseh preostalih malih delničarjev, ki se za sprejem ponudbe ne bodo odločili, hkrati pa zoper takšno prisilno razlastitev ne bodo imeli nikakršnega pravnega sredstva, glede na zakonodajo Republike Slovenije, ki navkljub številnim opozorilom in prizadevanjem VZMD to še vedno omogoča.  


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev