2307202401

Po pestrem skupščinskem juniju, so se tudi v tem mesecu zvrstile številne skupščine delniških družb, ki jih v okviru prizadevanj iz naslova civilne družbe »Delniška OPORA« in Delničarskih sporazumov pri VZMD, spremljajo njegovi sodelavci. O skupščini družbe KRKA so tudi tokrat poročali neposredno z dogajanja, sicer pa so v preteklih treh tednih spremljali še dogajanje na skupščinah družb ELEKTRO PRIMORSKA, TEKOL, POMORSKA DRUŽBA, ISKRA MEHANIZMI, UNIOR, MLINOSTROJ, PIVKA PERUTNINARSTVO, IMPOL 2000, INTEREUROPA in PANVITA MIR.

Na skupščini družbe ELEKTRO PRIMORSKA so delničarji soglasno sprejeli predlog Uprave in Nadzornega sveta, po katerem se celotni bilančni dobiček v višini 1,76 mio € nameni izplačilu dividend v znesku 0,09 € bruto na delnico. Delničarji so se seznanili tudi s pisnimi odgovori, ki jih je Uprava pripravila, glede na prejeta pisna vprašanja enega izmed delničarjev, v zvezi s posledicami Zakona o nujnih ukrepih za omejitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov ter izpodbojne tožbe za izplačilo drugega dela dividend. V zvezi s slednjo je med drugim zapisala, da v dveh pravdnih zadevah tožeče stranke KALANTIA LIMITED s Cipra, družbo zastopa Odvetniška pisarna Prodan, Jurič & partnerji, pri čemer stroški zastopanja za obe pravdni zadevi skupaj znašajo 24.476,00 €.

Dividende v višini 4,40 € bruto na delnico bodo prejeli tudi delničarji družbe TEKOL, za kar bo družba namenila 60.544,00 € od skupno 767.639,23 € bilančnega dobička leta 2023. Delničarji so na skupščini potrdili tudi predlog Uprave za izplačilo nagrade Nadzornemu svetu družbe v višini 4.000,00 € ter podelili nov štiriletni mandat članu Nadzornega sveta, Peru Markanoviću. 

Predstavnik VZMD se je udeležil tudi skupščine družbe POMORSKA DRUŽBA, ki je konec leta 2023 zaključila s 3,17 mio € bilančne izgube. Sago malih delničarjev Pomorske družbe v VZMD spremljajo že dve desetletji (VIDEO: https://youtu.be/pJ5wqdPhCOg in VIDEO: https://youtu.be/lSBmR5yieQs), žal pa doslej niso uspeli zagotoviti možnosti prodaje delnic oz. izstopa malih delničarjev pod vsaj približno primernimi pogoji. Precej delničarjev zato svojih delnic niti ni prenašalo z ukinjenih registrskih računov pri KDD in so tako pristale v rokah državne Kapitalske družbe (KAD), ki je bila prav tako prisotna na skupščini. Največji delničar ISTRAINVEST, s skupno 97,17 % vseh delnic (v lasti nemške družbe DOHLE ICL BETEILIGUNGSGESELLSCHAFT), ki je tudi eden večjih upnikov družbe, je na skupščini sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe z 3.216.892,00 € na 0,00 € in posledičnem izbrisu obstoječih delnic. Hkrati je sprejel sklep o povečanju osnovnega kapitala za 200.000,00 €, z izdajo novih delnic, pri čemer pa se prednostna pravica obstoječih delničarjev izključi in se celotna količina ponudi največjemu delničarju ISTRAINVEST. Zoper takšen sprejeti sklep je bila sicer napovedana izpodbojna tožba, pri čemer v VZMD - glede na dosedanje izkušnje z lastniki družbe ter koprskimi sodnimi mlini - žal dvomijo v uspeh in ekonomsko smiselnost morebitno sproženega postopka.

Z bilančno izgubo v letu 2023 v višini 431.935,44 € so se seznanili tudi delničarji družbe ISKRA MEHANIZMI, a vendar Upravi in Nadzornemu sklepu podelili razrešnico. Prav tako so brez dividend ostali delničarji družbe UNIOR, kljub temu, da sta Uprava in Nadzorni svet s sklicem predlagala delitev dividende v višini 0,33 € bruto na delnico oz. skupno 936.676,62 €, od 12.525.159,22 € bilančnega dobička. Po predstavitvi letnega poročila so namreč posamezni delničarji izrazili zaskrbljenost nad rezultati družbe, vložen pa je bil tudi Nasprotni predlog, ki ni predvideval delitve dividend, ter ga je podprlo 69,19 % prisotnih delnic. 

Delničarji družbe MLINOSTROJ so na skupščini soglasno potrdili dividendo v višini 0,40 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila 31.770,00 €, od skupno 2.355.505,84 bilančnega dobička leta 2023. Soglasno so v Nadzorni svet imenoval Sonjo Gregorič in Jožeta Zupanca.

Delničarji družbe PIVKA PERUTNINARSTVO so se seznanili z 8,9 mio € bilančnega dobička, pri čemer je delničar PIVKA, družba pooblaščenka, d.d. (39,76 %), na skupščini podal nasprotni predlog, ki je predvideval višje izplačilo dividend, in sicer 0,5063 € bruto na delnico oz. skupno 550.000,00 €. Kljub nasprotnemu predlogu so delničarji sprejeli prvotni predlog, ki predvideva izplačilo skupno 450.000,00 € oz. dividendo 0,4142 € bruto na delnico. Sprejeli so tudi sklep o izplačilu skupno 25.000,00 € nagrade (plačila) članom Nadzornega sveta. Po nasprotnem predlogu PIVKE družbe pooblaščenke, so delničarji v Nadzorni svet imenovali Veroniko Morelj, Stojana Hergoutha in Alenko Kop.

Ob 51,7 mio € bilančnega dobička so delničarji družbe IMPOL 2000 soglasno podrli predlog Upravnega odbora o delitvi dividend v višini 10,00 € bruto na delnico oz. skupno 10,66 mio €.  

V VZMD posebej pozorno spremljajo tudi razmere v družbi INTEREUROPA, ki je imela skupščino minuli petek. VZMD si - tudi v okviru Delničarskega sporazuma - prizadeva za izstop delničarjev pod primernimi pogoji, hkrati pa je podal tudi Nasprotni predlog za delitev dividend. Kljub 21,35 mio € bilančnega dobička, je glavni delničar - državna Pošta Slovenije (94,31 %) sprejela prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, po katerem so delničarji ostali brez dividend.

Brez dividend ostajajo tudi delničarji družbe PANVITA MIR, ki je imela skupščino včeraj, delničarji pa so sprejeli sklep, da se 2,7 mio € bilančnega dobička ne razdeli.  


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si