Za današnjo skupščino Istrabenza je predsednik VZMD napovedal morebitna nasprotna predloga, vendar je moral zaradi insistiranja notarja skupščino zapustiti.

 

 

Za današnjo skupščino Istrabenza je dolgoletni aktivni delničar mag. Kristjan Verbič napovedal tehtna vprašanja ter morebitna nasprotna predloga k 3. in 7. točki dnevnega reda z naslednjimi utemeljitvami.

 

 

 

 

3. točka dnevnega reda

 

 

 

 

V skladu z določili veljavnega ZGD sta uprava in nadzorni svet podala predlog, da se del bilančnega dobička v znesku 3.279.836.646,12 SIT razporedi v druge rezerve iz dobička. To zakon sicer omogoča, vendar se s strani delničarja postavlja vprašanje, s kakšnim utemeljenim razlogom uprava in nadzorni svet predlagata razporeditev bilančnega dobička v druge rezerve iz dobička. Z razporeditvijo bilančnega dobička v druge rezerve iz dobička se delničarjem v naslednjih letih odtuji pravica odločanja o tem delu dobička. Namreč sredstva razporejena v druge rezerve iz dobička se lahko samo s sklepom uprave razporedijo nazaj v bilančni dobiček, o razporeditvi katerega odločajo delničarji. To pomeni, da se z razporeditvijo bilančnega dobička v znesku 3.279.836,646,12 SIT v druge rezerve iz dobička, podeli upravi pravica, da samostojno - brez sodelovanja delničarjev - odloča o uporabi teh sredstev, oziroma je odločitev v njeni pristojnosti ali bo ta sredstva namenila za izplačilo dividend ali ne.

 

 

Zato menim, da mora biti za tak predlog podan utemeljen razlog, ki ga mora uprava predočiti delničarjem. V kolikor bi bilančni dobiček v znesku 3.279.836,646,12 SIT razporedili kot nerazporejen dobiček, bi o tem delu dobička vedno odločali delničarji, saj se tako razporejen dobiček vedno - vsako poslovno leto - tvori bilančni dobiček, o katerem odločajo delničarji in ne uprava.

 

 

V primeru, da ne bo podana ustrezna argumentacija, predlagam nasprotni predlog, da bilančni dobiček v znesku 3.279.836,646,12 SIT ostane nerazporejen.

 

 

 

 

 

 

7. točka dnevnega reda

 

 

 

 

Postavlja se vprašanja ali je predlagani sklep skupščine sploh zakonit oziroma so izplačila članom nadzornega sveta na podlagi takega sklepa zakonita. Za zakonitost izplačil članom nadzornega sveta morata biti podani dve predpostavki in sicer: 1. da statut omogoča izplačila članom nadzornega sveta in 2. da skupščina določi vsebino, v kolikor ni to določeno v statutu.

 

 

Spremembe statuta, ki omogočajo plačila članom nadzornega sveta, so bile vpisne v sodni register dne 30. 5. 2005. Vpis sprememb statuta v sodni register je konstitutiven, kar v tem primeru pomeni, da pred 30. 5. 2005 ni bila podana pravna podlaga za izplačila članom nadzornega sveta. Zato menim, da je dokaj vprašljiva skladnost predlaganega sklepa z zakonom, saj določa izplačila članom nadzornega sveta za čas, ko ni obstajala pravna podlaga - torej je potrebna vsaj dodatna obrazložitev Uprave.

 

 

 

 

 

 

Zgoraj navedenih vprašanj ter morebitnih nasprotna predlogov mag. Verbič ni mogel podati, saj je moral zaradi insistiranja notarja skupščino zapustiti češ, da ni ustrezno prijavljen na skupščino.

 

 

 

 

O neljubem pripetljaju je mag. Verbič povedal, da se je kot dolgoletni aktivni delničar Istrabenza o načinu (E-pošta) in časovnem okviru izrecno dogovoril s pristojno osebo - strokovno sodelavko za delniško knjigo - ter v skladu z dogovorom pravočasno poslal prijavo na njen E-naslov, objavljen na uradni spletni strani Istrabenza. Poleg tega je ob evidentiranju pred samo skupščino (v evidenci je bil naveden!) predložil natisnjeno in lastnoročno podpisano prijavo, s čimer je po njegovem prepričanju izpolnil vse formalne pogoje za udeležbo na skupščini.

 

 

Zato ga čudi in skrbi ravnanje notarja pa tudi predsedujočega skupščini, ki sta zahtevala, da fizično zapusti skupščinsko dvorano in sicer po tem, ko je po ustaljenem postopku že bil evidentiran ter prejel glasovalno napravo.

 

 

Mag. Verbič izraža upanje, da bodo okoliščine, morebitno ozadje in razlogi izgona s skupščine - za katero je najavil možnost vložitve nasprotnega predloga - kmalu raziskani in pojasnjeni, pri čemer je pripravljen dati na razpolago vsa potrebna dokazila, vpogled v svoj računalnik oz. predal odposlane E-pošte itn.

 

Značke: skupščina