Čeprav bi se Skupščina morala začeti ob 13. uri je zaradi nezaslišanih zapletov njen začetek prestavljen za predvidoma uro in pol. Ob prijavi na skupščino je prišlo do nedopustnih zapletov, saj sklicatelj več kot očitno ni upošteval dejstva, da bi - skladno s statutom družbe - prijava morala potekati že uro pred začetkom skupščine. Ker še deset minut po uradno napovedanem začetku udeležencem nihče ni pojasnil zakaj se ta še ni začela, je predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič predsednika uprave Luke Koper, d.d. Gregorja Veselka pozval, naj pojasni čemu je temu tako.

Kot je bilo ugotovljeno, je do težav prišlo pri preverjanju zbranih pooblastil. VZMD je namreč vsa zbrana pooblastila oddal v zakonskem roku (glavnino 5 dni, vsa ostala pa do 3 dni pred skupščino), zato ni nikakršni opravičljivih razlogov, da pooblastila in glasovanja vse do skupščine in še dve uri po predvidenem začetku niso bila ustrezno obdelana. Še več, na škodo malih delničarjev, ki so pooblastila zaupali pooblaščencema, ki ju je predlagal VZMD, so sklicatelji skupščine brez ustrezne dokumentacije izključili kar cca. 50.000 delnic oziroma četrtino vseh zbranih pooblastil delničarjev. Med preverjanjem škandalozne odločitve, se je izkazalo, da je bilo marsikatero pooblastilo oddano VZMD-ju naknadno pripeto drugemu zbiratelju pooblastil in da je organizator skupščine dopustil, da so bila pooblastila, ki jih je zbral VZMD neupravičeno pa tudi nezakonito neupoštevana ali pa prenesena na novo-ustanovljeno društvo malih delničarjev MDS, ki je pričelo z organiziranim zbiranjem pooblastil nekaj dni za VZMD pri čemer posebej presenetilo predvsem dejstvo, da je MDS za predstavnika malih delničarjev v Nadzornem svetu predlagalo kar razvpitega predsednika uprave Vzajemne, d.v.z., dr. Boštjana Averja - kar je nekatere male delničarje zmedlo, prenekaterega pa žal tudi odvrnilo od kakršnegakoli pooblaščanja.

Med čakanjem na pričetek Seje, pričela se je s približno dve in pol urno zamudo, smo večkrat slišali, da so za zamudo krive tehnične težave, ki pa so po mnenju prisotnih le kamenček v mozaiku celotne slike katastrofalno slabo organizirane skupščine in obžalovanja vrednih razmer v Luki Koper, d.d.

Sicer je skupščina pred nekaj minutami zavrnila nasprotni predlog VZMD o delitvi dividend, zaradi česar je VZMD napovedal tudi izpodbojno tožbo zaradi protizakonitosti sklepa o uporabi bilančnega dobička na podlagi 399. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1). V tem trenutku pa se je z glasovanjem zaključila bruna razprava o podelitvi razrešnice Upravi Nadzornemu svetu družbe za leto 2008. V obeh primerih je skupščina s skoraj 99 odstotno večino podelitev razrešnic zavrnila.

Značke: skupščina