040920241

V minulih dveh tednih so se zvrstile številne skupščine družb, ki jih spremljajo v VZMD - tudi iz naslova odgovornega in aktivnega poslovodenja civilne družbe »Delniška OPORA«, kamor so vključeni tisočeri mali delničarji (VIDEO: https://youtu.be/KyCgVyLzZj4). Iz nabora skupščin družb ALPACER, ALPLES, AP MURSKA SOBOTA, CELJSKI SEJEM, COMMERCE, GORENJSKA PREDILNICA, INLES, KOMUNAPROJEKT, KOP BREŽICE, KOPA, KOROŠKE PEKARNE, LINIJA, MAIS, MESO KAMNIK, MLADINSKA KNJIGA, NARAVNO ZDRAVILIŠČE TOPOLŠICA, POMGRAD, REGIA GROUP, SAVA, TKI HRASTNIK, TTN, ŽELEZAR ŠTORE, v VZMD tokrat izpostavljajo skupščine družb GORIČANE, MLINOTEST, SAVA TURIZEM in TERME ČATEŽ.

V okviru »Delniške OPORE« in Delničarskih sporazumov pri VZMD, se je od leta 2018 zbralo tudi večje število nekdanjih delničarjev družbe HOTELI BERNARDIN, ki so po naknadni pripojitvi postali delničarji družbe SAVA TURIZEM, d.d. V VZMD si tako - skladno z določili Delničarskega sporazuma - ves čas prizadevajo doseči ustrezen donos za delničarje, zato so v preteklosti že večkrat podali predloge za delitev (višjih) dividend, ki pa žal nikdar niso bili sprejeti s strani večinskega delničarja, družbe SAVA, d.d. (95,47 %). Tokratni prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta za delitev dividend, v višini 0,0391 € bruto na delnico, je bil po prepričanju VZMD neracionalen za veliko večino malih delničarjev družbe, saj bi jim ob takšnem izplačilu nastali zgolj stroški finančnih posrednikov za prejem dividend, ki pa jih tako seveda sploh ne bi prejeli – kot se je dogodilo že nekajkrat doslej. Glede na dogajanja na preteklih skupščinah v VZMD niso pričakovali sprejema višje dividende, zato so izrazili prepričanje, da je z vidika interesa malih vlagateljev bolje bilančni dobiček zadržati ter izplačati sorazmerno višjo dividendo, ko bi vendarle napočil čas, ali pa celotni znesek nameniti investicijam v obstoječe hotelske kapacitete, saj bi se morala s tem povečati tudi vrednost same delnice. Kot vse kaže so se tovrstna dolgoletna opozorila VZMD le dotaknila tudi največjega delničarja – družbe SAVA, ki je v večinski lasti državnih KAD in SDH (skupaj 89,96 %) - saj je na sami skupščini podal (in sprejel) drugi nasprotni predlog, po katerem bodo med delničarje razdeljene  dividende v višini 0,3719 € bruto na delnico oz. skupno kar 21 mio €. V VZMD takšno odločitev pozdravljajo ter upajo, da bodo v kratkem z največjim delničarjem uspeli dogovoriti tudi pogoje za izstop malih delničarjev oz. prodajo njihovih delnic pod primernimi pogoji.

Žal se podoben scenarij ni odvil na skupščini družbe TERME ČATEŽ, d.d., kjer bodo delničarji tudi letos ostali brez dividend. VZMD je za skupščino pripravil nasprotni predlog, ki je - ob 447.103,47 € bilančnega dobička - predvideval delitev dividend v skupni višini 248.511 € oz. 0,50 € bruto na delnico, vendar predlog ni bil sprejet, skupščina pa je sprejela prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, ki je celotni znesek razporedil v preneseni dobiček družbe. V VZMD so ob tem opozorili na 399. člen ZGD-1, ki izrecno opredeljuje, da je sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala, kar pa je družbi oz. njenemu poslovodstvu dobro znano tudi spričo izgubljenih sodnih postopkov v preteklih letih.

Brez dividend ostajajo tudi delničarji družbe GORIČANE, d.d., kjer VZMD zastopa interese delničarjev, vključenih v Delničarski sporazum in »Delniško OPORO«, in je pred časom ponovno sprožil sodni postopek za izstop iz družbe. Tudi za to skupščino so v Združenju pripravili Nasprotni predlog za izplačilo dividend v višini 15,00 € bruto na delnico, za kar bi morala družba nameniti 6,7 mio € od skupno 10,8 mio € bilančnega dobička. Ob tem so v VZMD izpostavili, da bi takšno izplačilo dividend omogočilo manjšinskim delničarjem - ki želijo izstopiti iz družbe pod poštenimi pogoji, vendar jim večinski delničar, direktor Andraž Stegu, skupaj s svojima družbama PAPIGOR, d.o.o., in PAPIRUS, d.o.o., z nedostojnimi pravnimi manevri in izigravanji to preprečuje (VIDEO: https://youtu.be/ikEmCSQqwl8) - da pridejo vsaj do nekakšnega donosa iz naslova svoje naložbe v delnice družbe Goričane. Višina predlagane dividende namreč predstavlja 150 % zneska, ki ga je malim delničarjem za prevzem njihovih delnic ponudil večinski delničar(!), potem ko so zahtevali izstop iz družbe oz. pošteno izplačilo, ki pa ga Andraž Stegu vse doslej ni bil pripravljen nameniti (VIDEO: https://youtu.be/xMsxjNe9A2w). Žal skupščina o predlogu ni glasovala, ker je bil predhodno sprejet predlog Uprave in Nadzornega sveta o ne-delitvi dobička.

Dividende pa bodo prejeli delničarji družbe MLINOTEST, d.d., za kar bo družba - ob 7,16 mio € bilančnega dobička - namenila 1,1 mio € oz. 0,40 € bruto na delnico. Ob tem je večinski delničar, družba MLINO, d.o.o. (88,74 %), sprejel tudi sklep, po katerem bo del bilančnega dobička v višini 90.000 € namenjen dvočlanski Upravi družbe, za izplačilo udeležbe v dobičku. V zvezi s slednjim sklepom je VZMD prejel nekaj vprašanj ter očitkov o neutemeljenosti takšne nagrade, zato jih je naslovil na Upravo, Predsednik uprave pa jih je na skupščini kategorično zavrnil kot neresnične…


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si